自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

畀面勳章

hker 發表於 20-8-5 21:58
thanks! ( 我是一個很八的人)

=====

其實我都有個疑問,娛樂就傷眼,學業用途就變成不傷眼???

hker    發表於 20-8-5 22:11

侯爵府

莫失莫忘 發表於 20-8-5 21:48
同意政府應該有指引。我見到有jm話小朋友半年黎一堂online class都冇真係好得人驚。咁落去某d小朋友真係會 ...

咁,教師更得閒。WFH 數手指,數埋頭髮也可

Zoom , 我自問不能吸收。大學中,很多人的成續也跌了。莫說中小學生。

====
但小朋友連返學的timetable 也無,很大鑊。

學好3 年,學壞3 日。

=====
總之,教師是paid 了,在課堂時間,無可能"失踪"。

preparation需時? face to face 教學,不用備課的?根本是籍口。

教又好/溫書又好/問答比賽也好,總之,應有normal school timetable. 大學做到,為什麼中小學做不到? 這點是我最不明白的。

中學/小學大把教學助理。絕對可分擔備課。

====
中學,小學,也定了學習時數的。Zoom 又好/video好又,廣播又好,教學時間一定要"measurable" , 否則,十分不公平。

而且,有違指引。家長絕對可質詢。(我職業病又回來,哈哈!)
====
不教,一定 "c "; 教下,也望吸收到 10-20%. Better than nothing.

===============
很多教科書(教師版),大把interactive clips, 播下也好啊。家長買不到那個version的。

男爵府

巴士 發表於 20-8-5 14:50
我地果間小學, 一堂ZOOM都冇, 只有網上練習, 自己上去睇同做

我果間都係,唔係睇到大家留言,都唔知人地學校咁2多堂上

男爵府

pandc 發表於 20-8-5 20:01
我地學校又係懶到喊,2月停課以來,一直只係俾etv, 極少量有聲powerpoint, 有d冇聲 powerpoint, 同埋喺yout ...

好似我仔間官小。連評估都冇

大宅

間間學校唔同 通常都係跟返學校時間

公爵府

mimi987 發表於 20-8-5 14:02
弱弱一問,其實老師點解唔可以好似返學時間咁以zoom授課,上足咁多個鐘?
點解要一星期先上一堂一小時?
咁 ...

同問,我仔女學校都係咁

伯爵府

畀面勳章

hker 發表於 20-8-5 22:11

Zoom , 我自問不能吸收。大學中,很多人的成續也跌了 ...

其實我也很想小朋友返學,我只係唔同意用zoom咁長時間,如果可以只有錄音教學不傷眼,我絕對同意。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女今年升高中,上年係無咩上堂,淨係俾功課 懶到出汁。

到有堂上個老師講自己啲私事,都唔係上堂,離哂譜

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

Zoom , 我自問不能吸收。大學中,很多人的成續也跌了 ...

哈哈,我仔學校老師就是用呢d 教師版的資源

我仔升中六啦,中五課程依家都未教晒,佢學校老師,在第一次停課時,係得一科老師用zoom幫學生上堂,還好到1:1上堂,只要個學生肯搵佢約時間。佢就教你,初初話每個學生最小一星期有一堂,但我見我仔有時一星期有兩堂,不知是不是無學生會差主動去搵老師上堂

結果,依家只有呢一科是教晒中五書,其他科還是一星期先得一堂,有一科好小小,知道趕課程,額外一星期加兩堂,每堂2個鐘......我都不知出年點考dse

為左在家學習,我都要配置macbook/printer(之前同我爭機用,舊printer scan function壞左),但學校老師不給力

複式洋房

*你講到自己係「10年經驗full time 教師」,以前教書已經「超過晒」而家老師做緊嘅野,到而家都仲有「職業病」發作,要你做返「超齡學生」真係浪費左你!簡直係教育界嘅損失!

===
*既然你對啲device同功能咁有認識,真係好期待你zoom開班教下大家點用,你知啦,唔只老師,家長學生都要識架嘛!可以講埋啲device邊度有得賣又要幾多錢,等啲老師同家長都知道budget a唔afford到嘛你又可以示範你嘅功力點超過而家啲老師,真係對教育界有莫大裨益架!

*無私教授知識,不計較金錢(or 是否paid),才是教師真正的職業病!

===
*希望你盡早回歸教育界,教到啲學生好似你咁謙卑

*真的純粹讚你

伯爵府

弱弱一問,其實老師點解唔可以好似返學時間咁以zoom授課,上足咁多個鐘?
咁 ...

官校對嗎?我地就係一星期得中英數常各40分鍾!!!不知所謂!!!
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

公爵府

Bit2011 發表於 20-8-6 00:04
好似我仔間官小。連評估都冇
同我小朋友一樣, 學校老師好懶, 但係出足糧

侯爵府

cmcmlll54 發表於 20-8-6 21:56
*你講到自己係「10年經驗full time 教師」,以前教書已經「超過晒」而家老師做緊嘅野,到而家都仲有「職業 ...

em....我不是香港出生。我的strength, 我不怕認。我的弱點(大把),也不怕認。但我十分怕人。底一句,面一句。講了我也不懂聽。希望你不是。

=====
你知我無教書?我有 part-time 新移民班,去過10間8 間學校。所以,現在學校的setting/ 架構,我不是完全脫節。

====
今日有校長出聲,說不希望小朋友接觸太多electrical device, 所以,50%教學。學校server, 也可能容納不到那麼多老師zoom. 所以,不教啦!

香港是"考試"定生死,大家也知。

我是full time student, 更加明白這一年的struggles and difficulties. 而且,是first person 去感受。在online teaching and learning mode下,如果習慣"休學"模式,小朋友十分難適應/追上schuduled curriculum.

=====

我的zoom skills? 大把大學生識。因為,我們用了半年啦。來年,也很大可能用。

很多野,是迫出來的。 大學,很多是如常上課。怎會50%教學?停課期間,有些教授也回學校教書。

====
"做返「超齡學生」真係浪費左你!簡直係教育界嘅損失!?"

世界,沒有誰,也是會轉動。老師,只是facilitator. 學生的毅力/緣份/運氣去決定他們的命運。

三人行,必有我師。任何人,也有strengthes, 值得別人學習及尊重。

====
2000 年起,教局推行千禧校園。引入很多IT related ideas(Steve Jobs 也是那時爆到好紅). 2003 年SARS, 我在maser( computer science) 。正正是"第一代"e-class room的人。我那代,有些老師懂寫program的。那時,interactive resources 沒現在豐富,我們也要自己寫,最最最最基本,一個web page. (外國更加多!)

*那年代,也開了不少ICT in teaching master, 也是老師寫programs的。我們自己做自己動畫/vcd/ web-page learning. Youtube 是後來才有。

=====

你講野句句有骨?還是我get 錯?

大宅

回覆樓主:

不是軟件,硬件問題
係人的問題, 政府俾錢買iPad,上網
都會有家長話唔識用,在職家長不能WFH,要安排家中有人set野上網
唔係個個識用,我自己屋企都要set好部notebook 同VPN, 當小朋友上堂時叫老人家㩒制開電腦,我remote部機join lesson
疫情令貧富懸殊的家庭距離更遠

男爵府

kingawa 發表於 20-8-6 22:13
官校對嗎?我地就係一星期得中英數常各40分鍾!!!不知所謂!!!

一模一樣

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁 ...

我地小一都8:05-12:00
跟返學時間表
我地套教材仲好好
可能係學校本身就已經係咁教法
只不過而家屋企上,家長先有得睇到

唔怪之得個女咁鍾意上老師堂

我地由新年假後一直上到開學前
但時間上係不段調整
連Pe / music / art 其他科統統都有繼續上

仲有2星期一本教材,可以返學校拎或者print
因為同學來自各區,做完就upload 返google classroom 交

不枉我由k1已經鐡定要入呢間學校
而家完全發揮到我鍾意佢既一面

完全唔死板

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mimi987 發表於 20-8-5 15:44
其實需要d咩資源呢

我諗係PowerPoint? 要準備晒落電腦上堂
又要播片
又玩搶答遊戲

我就見老師堂堂都做左好多嘢出黎

不過可能係學校都有咁做開

瑪瑙宮

mimi987 發表於 20-8-5 18:17
所以我建議應該由教育局宣布,係全港香港在疫情期間都必須要用zoom上課,唔可以老師照出糧但唔上堂吧:call ...

其實你地無堂上真係幾悶
如果換轉係我,都會覺得日日唔知做乜咁
有得上就至少日日有人教我女又等佢唔駛以為無返學就乜都唔駛做

一樣有少少功課

瑪瑙宮

zone 發表於 20-8-6 07:29
其實我也很想小朋友返學,我只係唔同意用zoom咁長時間,如果可以只有錄音教學不傷眼,我絕對同意。
...

錄音? 完全想像唔到可以點教

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

sorry!我唔想個仔對住電腦幾個鐘咁耐。

首頁
23456...7

尾頁

跳至