家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

要買部手提電腦給囡上中學用. 完全無頭緒.
要求4GB Ram / CPU -4th Generation Intel Core i3 Processor / 500 Storage.

預$6000以下. 大家有無好介紹?

阿囡想買LENOVO THINKPAD, 有無用家可給建議?

男爵府

Smilewongwong 發表於 20-8-5 17:54
要買部手提電腦給囡上中學用. 完全無頭緒.
要求4GB Ram / CPU -4th Generation Intel Core i3 Processor / ...

唔使 $6000 咁多啦,買呢部四代 i5 都係三仟幾,仲有 8 GB RAM,不過硬碟得 256GB 應夠哂用,而且仲係 SSD 固態硬碟。加上有埋 Win10 Pro,真係抵到爛 !

處理器 :Intel Core i5-4300M
作業系統 :Windows 10 pro
顯示屏 :14吋
記憶體 :8GB

硬碟 :256GB
硬碟類型 :SSD
顯示卡 :Intel UHD Graphics
光碟機 :DVD-ROM

https://www.price.com.hk/product.php?p=460387

或呢部四仟尾再好少少 ↓
https://www.price.com.hk/product.php?p=449343

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

i3 4th generation 應該都5-6年前既產品, 而家已經出到 10代, 今日用$6000 買到 i5 10代 連8GB RAM 都有唔錯既選擇.

買notebook 亦要考慮重量, 如果要帶返學, 太重會辛苦D. 另外要注意是否要買其他軟件, 例如word/excel 果D, 都要另外1000/幾百.

建議去不同電腦生產商網頁睇下有大慨慨念先買. Notebook 處理器, 記憶多少, 硬碟容量, 顯示大小, 顯示咭較能, 重量 都係相互影響價錢, 有預算 就因應作出選擇.

大宅

回覆 smart_lam 的帖子

謝謝你的意見. 學校要求STORAGE 500GB 這些機OK嗎? 聯想呢個牌子得唔得?

大宅

回覆 clpapa 的帖子

我自己都有考慮重量問題. 謝謝你的提醒.
NOTEBOOK 有甚麼其他牌子耐用些?

男爵府

Smilewongwong 發表於 20-8-6 14:36
回覆 smart_lam 的帖子

謝謝你的意見. 學校要求STORAGE 500GB 這些機OK嗎? 聯想呢個牌子得唔得?

LENOVO 手提電腦 我未用過,但平板及手機正在用各一部,暫時都好耐用 ! 不過電子電器嘢講彩數撞手神 ! 如果我係你,又唔太考慮重量及熒幕大細,我會照買之前建議果兩部,再用現場 sales 講,由 SSD 256GB trade-in 轉 512GB,問佢加幾多錢? 同埋叫佢免費幫你將 Win10 Pro,clone (複製) 去新 SSD 512GB,咁樣比較划算!

否則一定要原裝 SSD 512GB,就會貴好多但都差唔多你預算,而且仲係 i5 第十代,速度一般文書,未來仲可以用多幾年添!

https://www.price.com.hk/product.php?p=436648

處理器 :Intel i5-10210U
作業系統 :Windows 10 Pro
顯示屏 :15.6吋
解像度 :1920 x 1080

硬碟 :512GB

男爵府

官網見到呢部特價,基本 CPU 及 SSD 更高級,而且較輕得約1.3KGS 可考慮!

處理器 :Intel i5-10210U
作業系統 :Windows 10 Pro
顯示屏 :15.6吋
解像度 :1920 x 1080

硬碟 :512GB

https://www.lenovo.com/hk/zf/laptops/thinkpad/thinkpad-l-series/ThinkPad-L13/p/22TPL13L3N1

大宅

開學先買會好一點,因有些學校是要求用ipad.

大宅

如果在官網買. 收貨後是否要SET好多野. 驚唔識攪:(

大宅

回覆 joe228 的帖子

高年級話學校無要求用IPAD.

首頁

尾頁

跳至