懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

如題,想知楊醫生好唔好。

大宅

朋友睇過,都好細心嘅,有問必答咁。聽醫生講,原來佢有做埋IVF / IUI。

大宅

朋友個時係睇婦產,中心等候時間唔長,同埋好多婦產科服務都有,yoga都有 XDD

大宅

其他post見到,我都係朋友講返我先知~

IUI
1. 等自然週期(太太有排卵) , 或食藥 or 打針令太太排卵
2. 用超聲波 check 卵泡大小決定放精日
3. 打破卵針後36小時, 或太太即將排卵那天,
收集先生精子, 洗精後放入太太子宮腔內, 令精子游到輸卵管路程縮短
4. 過14日驗孕

適用於先生精子形態有4% 以上而太太有起碼一條輸卵管暢通的 couple
由於誘導的成熟卵泡不會多於3個,
因此用藥份量較少,
並且不用抽卵, 因此收費比較平, 一般 4000~12000 (家計會或私家醫生)
或排政府公家政(一般須幾個月至一年), 約2000

IVF
1. 打針 (8-10天) 令太太生產較多的卵泡
2. 用超聲波 check 卵泡大小決定取卵日
3. 打破卵針後36小時, 醫生進行手術取出卵子,
並於當天收集先生精子, 洗精後放埋一起或用單精子注入法令卵子受精
4. 經過3 或 5天的培養, 及驗查太太身體情況,
放入太太子宮腔內 or 若太太身體不適合放胎, 會先雪起待用
5. 過14日驗孕

由於卵子及精子於體外處理, 相對受精及懷孕成功率較高, 而針藥多及取卵較複雜, 亦須用實驗室培養及雪藏, 因此收費較貴, 約80,000~10多萬不等 (瑪麗, 威院私家或其他私家醫院)

或排政府公家政(一般須排兩至三年, 太太做療程當天必須年齡為40以下),
約20,000~30,000

大宅

上次佢去睇醫生,外面都多人,但唔駛等好耐。中心仲好似有營養師,孕婦好多時唔知bb點先夠營養,朋友都好似有問埋。

大宅

希望幫到你~

大宅

我用佢不過係順產
好細心,所有野都解釋得好好

大宅

magickoji 發表於 20-8-5 18:26
如題,想知楊醫生好唔好。

雖然我冇搵佢開刀,但2個bb產檢都係佢跟,細心。。有問有答,唔會趕你走咁,約左時間都唔算等好耐

首頁

尾頁

跳至