論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

印傭早幾日突然話唔做,兩年約只係做咗幾個月,佢話家人生病要返印尼照顧,佢係我度工作唔多,主要係睇住老人家,煮飯打掃都唔駛佢做,但佢算後生,我唔知佢係真係要回印尼定其實想搵過第二份工,呢個情況僱主係咪一定要放人?有咩意見?

最近疫情係咪難搵工人?會唔會出面多咗僱主搶工作令到佢想借口轉工?

子爵府

happymina 發表於 20-8-5 20:42
印傭早幾日突然話唔做,兩年約只係做咗幾個月,佢話家人生病要返印尼照顧,佢係我度工作唔多,主要係睇住老 ...

回家照顧家人,只是藉口
是海外印姐?
佢要走,冇得唔俾!

大宅

細姐姐 發表於 20-8-5 22:57
回家照顧家人,只是藉口
是海外印姐?
佢要走,冇得唔俾!

是海外,之前未喺香港做過。如佢未滿約走,係咪都要俾一程機票佢返家鄉?仲有咩要包?未做夠一年駛唔駛按比例計年假俾佢?如咁斷約有咩要注意要做或唔好做?

子爵府

可能比其他人高薪請走左

大宅

days.bb 發表於 20-8-6 00:01
可能比其他人高薪請走左

應該唔會掛,因為佢嚟咗無耐,都無乜出去接觸人。但最近疫情係咪難搵工人?多咗人高薪搶人?如果出面真係多人爭本地斷約,可能佢借口想轉工都唔奇。

其實如果雙方同意提早結束合約,係咪都屬於斷約?而家佢地可以留喺度幾耐搵到有人請就唔駛返印尼?

子爵府

happymina 發表於 20-8-6 00:19
應該唔會掛,因為佢嚟咗無耐,都無乜出去接觸人。但最近疫情係咪難搵工人?多咗人高薪搶人?如果出面真係 ...

佢家鄉爆到咁應該唔會黎幾個月就話返去瓜?
因為依家海外黎唔到 本地工人變相好吃香 而家好似斷約暫時可以唔使返當地等visa!
你上fb 僱主group問下,我都唔太清楚。

子爵府

happymina 發表於 20-8-5 23:45
是海外,之前未喺香港做過。如佢未滿約走,係咪都要俾一程機票佢返家鄉?仲有咩要包?未做夠一年駛唔駛按 ...

如係海外,佢冇咁易唔做,工人要還錢俾agent, 6 個月,錢都未還晒,agent 唔會俾佢走
仲有,佢一年內又唔可以轉等二間agent揾僱主喎
你工人可能朦查查,聽人講,一知半解
你揾agent 叫agent 問清楚工人想點

子爵府

happymina 發表於 20-8-5 23:45
是海外,之前未喺香港做過。如佢未滿約走,係咪都要俾一程機票佢返家鄉?仲有咩要包?未做夠一年駛唔駛按 ...

任何情况,僱主都要包單程回鄉機票,加$100 travelling allowance , 加未放大假錢
叫工人俾辭職信

子爵府

happymina 發表於 20-8-6 00:19
應該唔會掛,因為佢嚟咗無耐,都無乜出去接觸人。但最近疫情係咪難搵工人?多咗人高薪搶人?如果出面真係 ...

唔使出去接觸,有電話Facebook, 會聽埋聽埋,以為自己好掂,出面大把世界
我4 月尾都請咗個断约,工人之前僱主4 年,僱主移民,揾到新工,但新僱主夫婦失業,断咗佢约,我冇高薪喎,跟政府人工,
當時工人返咗印尼等Visa, 7月頭返咗嚟,隔離完,剛上星期六開工,工人表現ok 喎,有禮貌,都勤力

珊瑚宮

或者就係本身個A準幫佢找到新工
又收多成萬元佣金好和味
玩具萬歲!

男爵府

happymina 發表於 20-8-5 20:42
印傭早幾日突然話唔做,兩年約只係做咗幾個月,佢話家人生病要返印尼照顧,佢係我度工作唔多,主要係睇住老 ...

首先叫佢俾信。好多工人齋噏博呢樣嗰樣

大宅

細姐姐 發表於 20-8-6 01:09
任何情况,僱主都要包單程回鄉機票,加$100 travelling allowance , 加未放大假錢
叫工人俾辭職信
...

而家佢口頭講咗想唔做,但又無講實一定要幾時走,請問係咪計俾辭職信嗰日先當正式辭工?合約期內要提早幾耐通知我唔做?同埋辭職信要包咩資料?

另外,佢咁提早唔做,agent費用同工人住院保險嗰啲開支,係咪都無咩可以收返?(佢簽咗兩年,做咗半年,啱啱還完錢)

大宅

細姐姐 發表於 20-8-6 01:06
如係海外,佢冇咁易唔做,工人要還錢俾agent, 6 個月,錢都未還晒,agent 唔會俾佢走
仲有,佢一年內又唔 ...

>>「佢一年內又唔可以轉等二間agent揾僱主」

有呢個規例?如果佢有friend私下介紹佢都唔得?如果佢真係走,我都會搵agent問問,但agent會唔會偏幫工人?

子爵府

happymina 發表於 20-8-6 12:48
而家佢口頭講咗想唔做,但又無講實一定要幾時走,請問係咪計俾辭職信嗰日先當正式辭工?合約期內要提早幾 ...

agent fee, 冇得退,保險單,如有新工人,可轉工人名
你工人騎牛揾馬,揾可能一揾到新僱主就即走,或屈你炒佢,你仲要賠錢俾佢,
双方断约,都係一個月通知,
辭職信,好简單得㗎喇,你揾agent ,話工人想唔做,叫佢俾個sample 你,佢哋應該有d 印好晒嘅信,填返資料,簽名就得
你自己整張,叫工人簽名都得,一定要佢簽信,唔好俾佢玩你
辭職信內容:
工人名,僱主名,合约号碼,最後工作日

子爵府

happymina 發表於 20-8-6 12:53

有呢個規例?如果佢有friend私下介紹佢都唔得?如果佢真係 ...

係我agent 講的
海外工人經印尼學校,一年內如經另一agent 申請新工,領使館唔批,佢試過case係咁
而且,我舊工人經另一agent 返咗香港做,做咗幾個月,想唔做,再揾返我agent 幫佢,啱啱當時3,4 月我工人唔做,我叫我agent 揾返舊工人,舊工人都想返嚟,我agent 联络完一輪,佢就話未夠一年好難搞,放棄

大宅

happymina 發表於 20-8-6 12:53

有呢個規例?如果佢有friend私下介紹佢都唔得?如果佢真係 ...

我同你一樣,海外印做左幾個月唔做,之後有其他agent都有講過如果未做夠1年,斷約姐姐只可以經同一間agent揾新僱主

大宅

Nagomi 發表於 20-8-6 16:43
我同你一樣,海外印做左幾個月唔做,之後有其他agent都有講過如果未做夠1年,斷約姐姐只可以經同一間agent ...

佢話咩原因走?

首頁

尾頁

跳至