論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

自從疫情, 呢排都要放下無薪假, 自然在家多在, 真係越睇越唔順眼, 工人姐姐來左一年,來到發現佢完全唔識煮食, 係簡單基本都冇, 豬扒都唔識醃, 買晒書比佢, 後來都好小小, 從開始時已經想換, 但衰心軟, 到新年前已準備再請過, 點知遇著疫情, 到而家, 日日見佢meme more more, 但又唔見干淨, 早餐又唔煮比小朋友食, 到前日。仲要將我塊西班牙豬排出水先醃, 明明之前已教過只要鹽,黑椒醃好再氣炸就得, 激到我嘔血。 我已經唔想同佢溝通。

複式洋房

回覆 maychan1114 的帖子

我都一樣吐血中,我嗰個最叻駁嘴又借錢。疫情過後一定換人。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

我想講每一個新工人 你都要當佢乜都唔識開始教,所有AGENT個時講既咩經驗都可以作假

我姐姐話識煮飯,原來只識煮菲律賓菜,連解凍太早 搞到豬扒變味都試過,真係乜都要講一先 當佢乜都唔識先可以,

你換幾多個工人都無用 所有工人做野都係MEME MOREMORE, 佢覺得慢慢做 你咪乜都唔洗叫佢做囉,由其你係家時,佢做得更慢

仲有次次我教親佢煮餸,好簡單炒菜 佢炒出黎都會變烚菜,已經叫佢寫低點炒 同炒一次比佢睇, 因為工人覺得佢煮得好食 以後都係佢煮, 佢煮得難食你咪忍唔住幫佢煮 甘佢咪乜都唔洗做囉

男爵府

我講一件新鮮事,今朝發生嘅。
一朝早我就落左街市買餸,一買就買多兩日餸,所以時間耐左d, 一返屋企發現雪櫃入面出哂水無冷風同唔凍,問姐姐,佢話係我出去買餸時,佢抹過雪櫃做過清潔..... 即刻將d扒呀丸水餃呀係雪櫃拎出嚟,連埋d餸都唔知放邊好,我依家熄左雪櫃d電,希望陣間雪櫃可以無野啦,,,,, 我睇返cctv, 原來佢打開雪櫃門抹野成10幾分鐘,我真係唔該哂佢。仲想講,今次雪櫃事件唔係第一次,有晚佢唔記得關雪櫃,我第二朝先見到,入面d食物冧哂,雪櫃又唔凍,搞到我煩左一輪同全部掉哂d食物。

水晶宮

如果佢係唔識煮, 自己落手煮我所謂,
等佢慢慢學,

但你話,佢連早餐都唔理小朋友,
清潔又唔乾淨,真係完全唔OK

我工人唔識煮,我買我煮,
但佢好錫我小朋友,照顧周到,
擦到我廚房廁所立立令.

所以你工人係無心機做.

男爵府

maychan1114 發表於 20-8-5 21:37
自從疫情, 呢排都要放下無薪假, 自然在家多在, 真係越睇越唔順眼, 工人姐姐來左一年,來到發現佢完全唔 ...

是對得佢地多真好嘔血!平時忙全日上班!大家唔覺!也冇心思理佢做到幾成!當你日日在家對住佢地!就知超豬隊友!日日都想即炒佢!

侯爵府

eggcake 發表於 20-8-6 12:35
我講一件新鮮事,今朝發生嘅。
一朝早我就落左街市買餸,一買就買多兩日餸,所以時間耐左d, 一返屋企發現雪 ...

我都試過……新雪櫃入屋,因為我返工所以姐姐收貨,運輸哥哥搞掂哂插好電,我叫姐姐抹乾淨,等我夜晚買野放去雪……結果返到屋企個雪櫃係插住電開哂門(已經維持左大半日)

又試過姐姐擺食物塞死左雪櫃個出風位,我夜晚返到屋開雪櫃係滴水,姐姐唔覺有問題

而家係屋企多左,發現上星期買支洗潔精,今個星期已經用左一半……

公爵府

ming1020 發表於 20-8-7 22:22

我都試過……新雪櫃入屋,因為我返工所以姐姐收貨,運輸哥 ...

有些工人用洗潔精好狼死,我家工主兩星期用一公升,每洗一隻碗或碟就「汥」一下入海綿到,叫佢唔洗用咁多洗潔精,洗到無乜泡先再汥,點都唔聽你講,仲要黑哂牌面

侯爵府

OKC 發表於 20-8-7 22:51
有些工人用洗潔精好狼死,我家工主兩星期用一公升,每洗一隻碗或碟就「汥」一下入海綿到,叫佢唔洗用咁多 ...

我見到得番半支就混左水落去 ……聽日我會去買普通洗潔精

珍珠宮

同感,真的日日也想炒了她!

男爵府

自從疫情, 呢排都要放下無薪假, 自然在家多在, 真係越睇越唔順眼, 工人姐姐來左一年,來到發現佢完全唔 ...

我姐姐新到,我已經發現廁紙廚房紙用得快一倍唔止,唔知點用,漂白水,清潔劑倒水咁,我先生都叫我唔好買,日日漂白水味 仲要水費預計好金,沖凉40分鐘。我都唔知點話距好

男爵府

不過我果位好過你姐姐,你尼位完全無心機做。敷衍了事。我果個比較整潔。

珍珠宮

回覆樓主:

同感
疫情困獸鬥
日日想炒
但又覺得好絕情
話哂都請咗幾年了
小朋友大咗d 唔洗佢點理
硬係覺得佢無理貢獻
仲要我幫佢買野!

大宅

總之全日在家見到工人懶懶閒閒、清潔做唔好、煮飯難食又求其...淨係識講電話,真係眼火爆到一個點

首頁

尾頁

跳至