母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下….原本阿b 3.5小時食一餐,
但係黎2日佢有時2.5-3小時就扭計.
係咪即係食唔飽? 要加奶?

洋房

回覆 tuobaheng 的帖子

係呀你加一安俾佢試下啦!

複式洋房

回覆 tuobaheng 的帖子

咁睇應該係,你係咪唔够人奶呀?如果係補奶粉俾佢好D啵,我果陣都係唔够奶,一半人奶一半奶粉,我揀隻似人奶嘅味道比較淡嘅俾我阿B(皇家美素佳兒)。

禁止訪問

複式洋房

人奶呀? 4個月係咪可以加固啦
我啲奶量剛剛好乍怕加唔到量

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

食無麩催乳曲奇吖, 好得

複式洋房

回覆樓主:

阿B有可能唔夠飽,我仔唔夠飽都會好扭計。我通常會先埋身再補奶,因為唔知BB埋身食得夠唔夠飽,有時要補多4安奶。奶粉我就補皇家美素,佢比較淡口唔甜味道天然D,唔驚BB食完之後就唔肯食人奶。

洋房

媽媽你係咪全埋身?2邊都餵哂?bb飲完有冇再擠下仲有冇奶?如果冇可能就係肚餓,bb幾多個月?個個月需要既奶量唔同,好難講。不過如果bb飲完再擠仲有既,就可能係其他原因,我好多時都忽略左,尿片痾濕左、熱(有人話小朋友食完奶訓覺容易產熱)等等。如果要追奶就試下坊間power pumping,呃大腦做多啲奶,好work(由30-40追到180-240)。

禁止訪問

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

tuobaheng 發表於 20-8-5 22:23
想問下….原本阿b 3.5小時食一餐,
但係黎2日佢有時2.5-3小時就扭計.
係咪即係食唔飽? 要加奶?
有需要就埋身餵
唔需要理隔幾耐
feed on demand 就係咁解
記得餵完一餐後飲多 d 水呀

大宅

Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

妳話BB扭計,咁用手指點佢嘴邊係唔係會口掰掰想食?係就好大機會想飲奶。

同埋BB有機會係到咗猛長期,妳可以SEARCH 吓資料睇,BB會無端端有幾日食量大咗好多,如果妳餵人奶,一係泵多啲或密啲,又或者埋身等BB啜到夠為止

別墅

vivkk123 發表於 20-8-9 13:55
媽媽你係咪全埋身?2邊都餵哂?bb飲完有冇再擠下仲有冇奶?如果冇可能就係肚餓,bb幾多個月?個個月需要既 ...

請問你power pumping左幾耐先有呢個效果?係咪要每日同時間,謝謝。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊