婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

看了兩個醫生也是說腺肌症,但幸好冇痛,但血多到難得以形容,D血塊大似jelly咁樣,試過visanne 幾日,吾多止血塊,有日試過6大塊,醫生建議改打止血針,明顯少了,但個人tired 同做少少野也心跳加速,突然暈,作嘔,點算?醫生話雲打4支,每支隔6星期。再食番visanne. 我明會gradually 少血和血塊,但我個人軟晒冇力,還繼續下去,定切子宮一了百鳥?

大宅

ivanjoan 發表於 20-8-6 14:52
看了兩個醫生也是說腺肌症,但幸好冇痛,但血多到難得以形容,D血塊大似jelly咁樣,試過visanne 幾日,吾多 ...

你血色素幾多?我分享我個情況給你,我之前嚟m好長,好多日,亦都有好多血塊,自己冇理,唔知道貧血,有一日覺得自己子宮位置突起左,去睇醫生一照個瘤已經12cm,貧血,血色素得9, 因為我已經生咗小朋友,所以直接開刀割瘤同埋割子宮,我自己覺得呢樣係對我最好嘅方法,至少唔會再生瘤,貧血,或子宮其他疾病

大宅

20101028 發表於 20-8-6 15:38

你血色素幾多?我分享我個情況給你,我之前嚟m好長,好多日 ...

血色素8.8, 醫生話我冇瘤,話腺肌症一定係良性,令我子宮太了

大宅

ivanjoan 發表於 20-8-6 15:42
血色素8.8, 醫生話我冇瘤,話腺肌症一定係良性,令我子宮太了

我都覺得每個月咁流法真係好痛苦,希望你找到解決方法!

大宅

20101028 發表於 20-8-6 15:47

謝謝你,好彩我冇痛

大宅

ivanjoan 發表於 20-8-6 14:52
看了兩個醫生也是說腺肌症,但幸好冇痛,但血多到難得以形容,D血塊大似jelly咁樣,試過visanne 幾日,吾多 ...

多食點牛扒

大宅

回覆 ivanjoan 的帖子

如果你的貧血太嚴重,真的再找找其他方法,因為長期嚴重貧血,對身體都唔好,加重心臟負荷,免疫力下降,嚴重影響你的生活素質。
希望你可以早日找到解決方法。

大宅

payme 發表於 20-8-8 02:36
多食點牛扒

會呀,唉,要開始習慣食,平時少食肉

男爵府

每個月我都要食止血藥,我經量好多
多都有之試過好暈,婦科醫生咪講量多要食藥,唔食會貧血

大宅

花天使 發表於 20-8-10 15:41
每個月我都要食止血藥,我經量好多
多都有之試過好暈,婦科醫生咪講量多要食藥,唔食會貧血 ...

那麼,你有方法解決?

大宅

20101028 發表於 20-8-6 15:47

請教,如我不會再生B,係米應割子宮呢?一了百了?雖然我不痛,但流太多了,食鐵丸又便秘

大宅

ivanjoan 發表於 20-8-10 16:37
請教,如我不會再生B,係米應割子宮呢?一了百了?雖然我不痛,但流太多了,食鐵丸又便秘
...

割唔割子宮你真係要認真考慮一下,對我自己嚟講係一個最好嘅選擇,但係有人會覺得個割左子宮對身體唔好或者會影響荷爾蒙,我唔敢下判斷,醫生有冇比其他選擇你?

大宅

20101028 發表於 20-8-10 16:41
割唔割子宮你真係要認真考慮一下,對我自己嚟講係一個最好嘅選擇,但係有人會覺得個割左子宮對身體唔好或 ...

暫時定期打針,希望每次來M少血,拖到收經

大宅

ivanjoan 發表於 20-8-10 16:46
暫時定期打針,希望每次來M少血,拖到收經

係咪止血針?有冇幫助?你估計仲有幾多年收經呀~

大宅

20101028 發表於 20-8-10 17:09

係咪止血針?有冇幫助?你估計仲有幾多年收經呀~

對,是止血針,有幫助,但已經流了不少。醫生話要打多三枝,加食兩盒visanna,就好番

男爵府

回覆 ivanjoan 的帖子

我冇,只係食止血藥可以冇咁貧血😂😂🤷‍♀️

首頁

尾頁

跳至