自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

之前比朋友笑,諗錯左,個腦唔知足又羨慕!同時我覺得自己要感恩,因為大家令我諗通左!感謝大家

公爵府

其實應洗則洗,觀念要改變,如果老咗拎綜援,冇咩大不了。所以吾好比自己有壓力。

珍珠宮

其實低收入家庭好多都係重疊佐福利,搞到d人向下流。公司個同事,一家大細日日出街食飯,住公屋,女兒大了,太太都繼續唔返工,就係為佐符合三人低收入家庭。40歲人,搵多1000蚊都唔願意,因為唔符合資格。所以唔會向上爬,唔會努力增值自己,仲話:洗乜咁努力,我而家不知幾舒服

男爵府

YKU_123 發表於 20-8-6 15:11
身邊好多朋友,勁多津貼,淨係低收入1年都有幾萬元,話唔洗咁勤力工作 !佢地有買股票,年年旅行,問佢將來 ...

香港就係咁,養懶人,好打擊一班即使人工唔高都努力工作的人,綜援成日雙糧三糧,根本都唔應該,派錢都應該冇佢地份,現在經濟差,但其實佢地根本冇影響

Carol_407    發表於 20-8-30 01:31
skyyyjun    發表於 20-8-29 19:37
阿里媽媽    發表於 20-8-7 13:30
Klly1983    發表於 20-8-7 10:47
TiMeToBeD    發表於 20-8-7 08:07
Sabina0617    發表於 20-8-7 05:43
逸逸不敗    發表於 20-8-7 00:56
OM123321    發表於 20-8-6 19:18
Anastasia-63    發表於 20-8-6 18:41
wcpcelia    發表於 20-8-6 17:04

珍珠宮

天真B 發表於 20-8-6 15:39
香港就係咁,養懶人,好打擊一班即使人工唔高都努力工作的人,綜援成日雙糧三糧,根本都唔應該,派 ...

認同,其實呢d家庭本身已經住公屋,唔洗交租,睇醫生連200蚊都唔洗俾,小朋友讀書又有好多津貼。身體又唔係有咩殘障,點解大人大姐要拎咁長既綜援,自己應該都要努力,改善生活,唔係一味靠政府

大宅

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

我都贊成綜緩應該只係比最低生活要求, 唔好搞到攞綜緩仲好過辛苦做野既人.
搞到人唔努力. 另外攞綜緩都應該對社會有付出, 例如要做義工等.

熙fi媽媽    發表於 20-8-7 12:29

翡翠宮

牛年勳章

低收入係好多福利津貼
但我唔會羨慕,始終要有動力向上爬,改善生活

逸逸不敗    發表於 20-8-7 00:56

珍珠宮

1)向來都係高不成低不就最辛苦
2)但人係應該向前看,靠自己努力,羨慕伸手黨等人養無前途
3)老時無錢,到時申請綜援,唔洗現在就擔心。

珍珠宮

hohodemama 發表於 20-8-6 15:42
我都贊成綜緩應該只係比最低生活要求, 唔好搞到攞綜緩仲好過辛苦做野既人.
搞到人唔努力. 另外攞綜緩都應該 ...

係啦,反正都無工開,即係平日好得閒啦。咁就應該要做下嘢,回饋社會。真心建議政府應該要制訂服務社會綜援計劃,要付出先有收穫㗎,唔係一句我很窮,攤開手就有人送錢俾你洗

伯爵府

回覆樓主:

乜低收入有幾萬蚊津貼咁多

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章

公屋成日免租
我呢啲仲要供樓都好想銀行同我共渡時艱
免我供幾期

子爵府

我有朋友又係咁....真想鬧爆佢...影響埋下一代....

(我心想...睇死佢世世代代都要咬綜援住公屋...)

侯爵府

我又唔羡慕,其實靠政府得到的始終是有限錢,我叔仔一家就係咁,住公屋,再呃下政府錢,覺得好幸福、好成功。我就將佢地作反面教材教我仔要向上游。

Astra00    發表於 20-8-7 06:57

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

YKU_123 發表於 20-8-6 15:11
身邊好多朋友,勁多津貼,淨係低收入1年都有幾萬元,話唔洗咁勤力工作 !佢地有買股票,年年旅行,問佢將來 ...
更係你身邊朋友........正,死左有政府幫手,未死又多津貼幾開心呀

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

天真B 發表於 20-8-6 15:39
香港就係咁,養懶人,好打擊一班即使人工唔高都努力工作的人,綜援成日雙糧三糧,根本都唔應該,派 ...
同意... 我都係屬於人工唔太高但好努力工作嘅人
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

大宅

咁樣磨蝕青春,到佢想往上層就無呢個機會。機會係留備有預備嘅人。

或許佢講到自己可以少付出,高回報。但我唔羨慕個種俾人Check住過日子嘅生活。政策係會變嘅,只有預備好嘅先唔會驚。

我一d都唔羨慕佢哋住公屋、去旅行......
因為我可以揀住邊(佢一世都無得揀),去邊度旅行(我都可以決定去一次一個月嘅長途旅行,又或者個個月飛轉去台灣)。我要慳係因為應洗則洗,都係我自由。(大家觀點與角度唔同)

wcpcelia    發表於 20-8-6 17:04
幸福花    發表於 20-8-6 16:45

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-8-6 15:42
認同,其實呢d家庭本身已經住公屋,唔洗交租,睇醫生連200蚊都唔洗俾,小朋友讀書又有好多津貼。身體又唔 ...

如果政府唔係一直養著班懶人,會有好多錢剩來幫助些真正有需要嘅人,有啲真係冇工作能力的人拎綜援,這些當然體諒,但實在太多是有氣有力有工作能力既人去攞綜援

男爵府

肥肥寶 發表於 20-8-6 15:45
乜低收入有幾萬蚊津貼咁多

我都想知.點樣可以有幾萬一年?

象牙宮

回覆樓主:

其實有幾多 唔覺咁係好囉!

珍珠宮

天真B 發表於 20-8-6 15:56
如果政府唔係一直養著班懶人,會有好多錢剩來幫助些真正有需要嘅人,有啲真係冇工作能力的人拎綜援,這些 ...

係啊,我係講緊有氣有力大食懶果d應該要服務

首頁
12345...15

尾頁

跳至