自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔會羡慕佢哋多福利,作為一個父母,想比子女知道,人生要靠自己向上爬才有樂趣。施比受更有福

Astra00    發表於 20-8-7 12:18

男爵府

海之風 發表於 20-8-6 15:47
我又唔羡慕,其實靠政府得到的始終是有限錢,我叔仔一家就係咁,住公屋,再呃下政府錢,覺得好幸福、好成功 ...

男爵府

kellychan1 發表於 20-8-6 22:26
見D媽媽有去做出現金兼職,唔明點解D仔女讀中學、大學都可以繼續食綜緩。
...

我朋友讀u 果陣,她媽媽已經接近65歲,她想搵工都無人請,而且佢有認知障礙,都無工作肯請她吧!體力勞動工又無力,咁可以點,她有囉傷殘津貼。

男爵府

三棵樹 發表於 20-8-6 22:46

以前幼兒園有個家長搭車用八達通,只係$2,我問點解?佢話自 ...

咁佢可能真係有精神病呢,雖然未必嚴重,不過你又唔使咁嬲,正常人人都想身心健康吧

男爵府

逸逸不敗 發表於 20-8-7 00:59
老實講,我絕對吾會羨慕低收入嘅人~有手有腳健康嘅拎綜緩我更加會睇佢吾起~我覺得佢地係社會垃圾 ...

如果佢係長期病患,有好多病痛,佢想搵full time job 都難啦! 2~3個月就要覆一次診/做檢查,好多人就係因為咁,成日都過唔到試用期/之後做左被cut 的目標(除非佢有超特別的過人之處),否則就只能失業/打散工。

好多老細勁唔鍾意員工成日SL, 覺得你扮野

幸福花    發表於 20-8-7 13:55

子爵府

2020勳章

YKU_123 發表於 20-8-6 15:11
身邊好多朋友,住公屋勁多津貼,淨係低收入1年都有幾萬元,話唔洗咁勤力工作 !佢地有買股票,年年旅行,問 ...
傻啦,識人為左輪公屋,一家三口賣樓賺左200多萬(差唔多十年前的事);佢那時可以用4-50萬已可首期上車二房,大把300萬內的樓可選。佢哋就為左貪公屋平租,想計成家搬去娘家住,嘩,好正,包食包住包當阿媽工人,開初仲不比錢阿媽,後來吵完先比6000元家用咁大把。
後來一等就幾年,公屋仲未輪到,但聽聞有綠表資格,跟住最後向現實低頭,買細居屋了。(咁當初做咩不直接私樓呢?升值更多)。

識留住間私樓的話,那間三房私樓已升到近700萬的。如果到今日換回二房,換平點同遠點,隨時不用按揭。

大宅

Tobbyy 發表於 20-8-7 01:37
識人生咗個仔專登唔結婚攞單親綜援,打現金工攞埋低津呃到盡,明明自己“老公”揾五、六萬仲要周圍同人講, ...
我都識一個佢老公搵幾萬,揸名車,專登唔結婚為申請公屋,有對仔女,一家住係男家屋企,女無返工,我同老公辛苦搵錢買樓,無生仔女,我反而比佢踩我,仲要晒命,佢覺得自己好幸福唔洗做享福,喜歡買咩就買咩,佢仲同佢阿媽周圍同人講我是非,踩我咁辛苦返工買間咁細間私樓住又唔捨得洗錢

伯爵府

2020勳章

Giyueng 發表於 20-8-7 08:24
我都識一個佢老公搵幾萬,揸名車,專登唔結婚為申請公屋,有對仔女,一家住係男家屋企,女無返工,我同老公 ...

係喎,講漏左又係父家有私樓比佢住,但就申請單親公屋。呢類人好奇怪,喜歡向下流仲沾沾自喜,周圍同人講覺得自己好叻。我識嗰個好捨得洗錢係自己身上装身,但對個仔就好孤寒,其實都好自私,我都無同佢来往了。

伯爵府

陪月勳章 BK Milk勳章

YKU_123 發表於 20-8-6 15:11
身邊好多朋友,住公屋勁多津貼,淨係低收入1年都有幾萬元,話唔洗咁勤力工作 !佢地有買股票,年年旅行,問 ...

但你朋友為了符合最低要求,呢世只可原地踏步;但你無呢個束縛,可以不斷增值,十年後高低立見,二十年後就更不用說。

大宅

HL7646 發表於 20-8-7 06:55
咁佢可能真係有精神病呢,雖然未必嚴重,不過你又唔使咁嬲,正常人人都想身心健康吧
...

我唔係嬲,同埋佢個人本身好有問題,我先疏遠佢。

子爵府

2020勳章

我都識一個佢老公搵幾萬,揸名車,專登唔結婚為申請公屋,有對仔女,一家住係男家屋企,女無返工,我同老公 ...
我欣賞你靠自己,做個好榜樣比仔女。呢類騙政府錢的人遲早要還架,世事有因果。不要為此不開心。

男爵府

2020勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我隔離單位,2 公婆都唔知有無40歲,生左6件,最大果個都唔知有無小二,全家拎綜援,一日三餐外賣,早幾日又送新雪柜,新床,不知幾富貴。
  任何人士如未獲事先給予本人書面許可,一律禁止轉載、發放或擅用本人任何內容或資料。

子爵府

2020勳章

Tobbyy 發表於 20-8-7 10:07
係喎,講漏左又係父家有私樓比佢住,但就申請單親公屋。呢類人好奇怪,喜歡向下流仲沾沾自喜,周圍同人講 ...
佢哋呢類騙著數的人,會覺得自己好威架,因為成功騙錢。但正如我前面例子說,如果那個人不去走精面咁騙錢,佢間舊樓已升晒值賺多幾百萬了。可能她會泵心口,早知樓價會升成咁,當初就費事貪公屋啦。仲要由三房變成得番間一房。
明明佢哋只要維持間私樓(好平,成十多年前買,月供3-4000元!),二公婆正常打工,一人賺1.5-2萬,已可請工人,生活得好好了,仲可住三房。最後米就係貪字得個貧。生活質素下降晒!住間咁的一房,又不捨得請工人,又月供去左差唔多一萬,得個男人工作。但仲繼續食好玩好咁。而家疫症先沒得旅行,否則月月起碼一次去內地玩2-3日。

子爵府

熱血金章

呢個世界從來都冇公平。
難道我揸部三星機又要羨慕依家啲中學生個個用iPhone啦喎?

人比人,比死人。人哋劣根性永遠係會將自己冇嘅嘢,同人哋有嘅嘢比較來折磨自己,何必呢?!

大宅

2020勳章

TinyTomato 發表於 20-8-6 16:00
唔使羡慕,

聽過一個比喻︰雙腳健全的人行到幾攰都唔會羡慕傷殘的有免費電動輪椅坐 ...

至閉而家係行得走得嘅人,走去攞咗免費電動輪椅坐

大宅

Astra00 發表於 20-8-7 12:21
我欣賞你靠自己,做個好榜樣比仔女。呢類騙政府錢的人遲早要還架,世事有因果。不要為此不開心。
...
多謝你我同你諗一樣,我都信有因果

Astra00    發表於 20-8-7 19:25

大宅

回覆樓主:

哈哈,排公屋的羨慕有公屋的,有公屋的又羨慕住公屋+低收入的,低收入的又羨慕攞綜援的,點解?因為政府福利太好。政府應該檢討福利政策,宜家迫著班中產不得已外逃

男爵府

2020勳章

有人住私樓, 收入唔算低, 但係報好多人要養, 都攞到政府好多津貼

伯爵府

2020勳章

而家上車太難, 居屋也不易, 你估脫公甘易事呀

大宅

下,專登唔結婚,冇名冇分同人生仔女有乜咁幸福?仲要踩你,呢d人疏遠佢啦!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊