自由講場

跳至

首頁
45678...19

尾頁

大宅

無飯家庭 阿媽沒煮
早午晚自己搞掂

當年搵8~9千比4千 ,阿媽要求比4,5千,我最後比4千,我仲經常請佢飲茶,我完全沒錢剩。

然後細佬妹佢地出黎做野後,我轉左比3千,大家每人比阿媽3千 ,阿媽自己有反工,加埋每月都成三萬,屋企開支唔大,又沒做家務,沒煮飯(只有呢半年肺炎有煮下晚餐) 我真係幾羨慕佢

好彩近年人工多左幾倍,呢幾年都沒叫我加家用

開頭阿媽叫比幾多都要比架啦,沒得嘈比幾年咪同佢講你都想儲下錢囉,再傾下應該可以嘅,如果屋企唔等錢使,用幾年時間洗阿媽腦減家用

如果係我小朋友,我第日唔會叫佢比家用,我會後生努力儲錢自己養老

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

樓主在家食飯 ,5千都應該嘅,不過我明白樓主其實都好想自己儲下錢

子爵府

IHateSummer 發表於 20-8-6 21:27
嘩 好大手筆喎
我就覺得依家年輕人要買樓已經難
假如月月俾一半做家用 計埋其他 真係好難儲錢

新一代好慘,錢又貶值。。

Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

伯爵府

回覆樓主:

比20%
p.s.不同住
如果同住,至少6千我覺得合理

珍珠宮

回覆樓主:

食住加水電煤,比3000唔算咩家用,只係比返自己係屋企嘅洗費,比4,5千合理啲。想儲錢要自己慳一下洗,俾啲心機做野,慢慢有經驗,人工會高返啲嘅,到時可儲多啲錢囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

比4-5千都ok. 如果又要還學費比4千,日後加人工再比多少少囉!

大宅

Catherine326 發表於 20-8-6 21:13
今個月第一次出糧,大家覺得應該俾幾多家用叫合理?本身同屋企人一齊住,lunch同晚飯通常都係食屋企

其實我 ...

人工25-30% 視乎屋企需要

珍珠宮

回覆樓主:

我會比5000,如果嫁咗就比3000

剩餘其他的就逼自己一個月儲存7一8000。

子爵府

回覆樓主:

$5000

公爵府

今個月第一次出糧,大家覺得應該俾幾多家用叫合理?本身同屋企人一齊住,lunch同晚飯通常都係食屋企

其實我 ...

我第一份工又係同你而家咁上下人工, 我比4k炸

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我廿幾年前岩出來做野個陣比家用都三千

你又要食兩餐,三千真係買餸都唔夠,五千合理少少

另外你舉兩個例子。1讀書讀到係入你袋,2保險保障又係你自己

琥珀宮

Catherine326 發表於 20-8-6 21:53
$5000對我都可以接受既 係擔心我阿媽5000都嫌少
我自問對屋企付出都唔算少
大學學費十幾萬都唔係好多人會 ...

屋企經濟如何?如果屋企經濟ok,唔需要靠你份家用,而你媽媽似乎唔會為你儲錢,咁你要為自己打算,家用5000已經夠多(我係你就一開始比4000先,過probation 就加1000,令你媽媽感覺你識做會主動加)。
若佢大咬,你要企硬(唔係駁咀,當咋咋啼啼唔應佢,由得佢口up
Up)。千萬唔好做壞個頭,一開始就比你媽媽做到佢有權支配你份人工。
你可以主動問你媽拎戶口,家用直接銀行過數,可以避免討論個金額。

以後,轉工、升職、加人工,都唔好講晒咁清楚比屋企人知。幾時加家用,就自己衡量!

大宅

其實我 ...

想當年我細佬差不多畢業,我地都傾過呢個問題,我好錫細佬,但我已搬出有比家用3千,好坦白咁提過,如果人工得一萬可以比3千,但如果係2萬就唔能夠咁少,講明我有工作就會比家用,如失業就停㗎喇,靠細佬揹起頭家。其實好多因素,屋企每月開支估計金額,有冇兄弟姊妹比家用,父母有冇收入,食住2餐,3千太少

大宅

我俾1/3

民房

最後悔係以前無借grant loan 覺得要比利息好似好唔抵
如果唔係手頭都鬆動好多

男爵府

4至5千

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

首頁
45678...19

尾頁