自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

同媽媽傾下,比一個大家都ok 既數
呢度D 人講咩唔洗理
年代唔同

比得多儲唔到錢買樓又話D 後生唔努力
有錢就去旅行去睇戲

比得少又話唔孝順 babababa

左右做人難

記得 我地除左要生存之外,一定要有生活
自己留起D 錢唔係錯的

每個阿媽睇家用都唔一樣

自己同媽媽傾 如果佢覺得3千唔夠咪4千
再同佢解釋下自己既諗法

男爵府

你好乖女,係呢度問咁多位媽咪意見,
我同C6都有討論你呢個問題,
佢話1/3係一個合理數,
第時我個女如果都比呢個數我做家用,
我可能會開心到飛起
係呢,你搵到什麼類型的工作?
以FRESH GRAD.計,呢個人工都算唔錯,
可以SHARE下而家U GRAD的搵工行情嗎?
THX~~

公爵府

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

我覺得你個人工比4K父母合理

珊瑚宮

2020勳章 開心吸收勳章

我當年俾 3至4成人工. 其餘要還 loan, 日常開支同儲蓄.

要包你起碼2餐連水電煤租, 3k 好少.

大宅

2020勳章

其實比幾多家用,係無一個既定嘅方程式。每個家庭都唔一樣,父母對仔女比家用的要求同期望亦唔同。

第一個月返工,你大致上都知道固定駛費幾多:

固定開支
車費
還學費
保險費 (除開每月計)
父母電話費
一些你一向要負責嘅家庭開支

彈性開支
Assume 你帶飯返公司食,但可預1500蚊
1000蚊裝身或護膚品,若該月用唔著,咪自己儲起去。

將剩下嘅錢去審視番如何安排家用比阿媽。

如果自己嘅理財能力高,可以自己儲,否則叫阿媽幫你儲。

伯爵府

Catherine326 發表於 20-8-6 21:13
今個月第一次出糧,大家覺得應該俾幾多家用叫合理?本身同屋企人一齊住,lunch同晚飯通常都係食屋企

其實我 ...

其實係視乎家庭經濟環境, 如果父母經濟係比較拮据咪俾多啲囉。 以前我第一份工係俾三分一左右,我有同學係俾人工一半,因為下低仲有細佬妹要養。

侯爵府

食住都係屋企, 起碼都要比6-8千, 分擔返自己既開支咋, 屋企都仲補貼緊你架! 試下自己搬出去食自己, 自己比水電媒, 你就會明! 係屋企熱少少就開冷氣咁爽咯喎! 我自己做野頭幾年比50%人工, 嫁左比6千

男爵府

今個月第一次出糧,大家覺得應該俾幾多家用叫合理?本身同屋企人一齊住,lunch同晚飯通常都係食屋企

其實我 ...

當年第一份工,屋企要求比一半,但過咗試用期加小小就冇加比屋企。

大宅

其實我 ...

講真5000係基本,仲有你一日兩餐在家食wor。有能力就比多小小,依家未結婚未有負擔,如果你有自己一頭家,想比都未必比到。

複式洋房

當日俾1/3,得番幾千自己用。一樣自己俾哂學費間中買下禮物送父母,我仲要還Grant Loan。
所以我覺得你俾1/5都冇係少啲,不過人人情況唔同,參考下可以,冇話standard嘅。

水晶宮

2020勳章

睇呀媽想要幾多... 我仔大時, 佢唔比我都無問題... 佢攪掂自己我已經好開心

伯爵府

回覆 Catherine326 的帖子

我會俾6K

水晶宮

2020勳章

siufans 發表於 20-8-6 21:39
我好乖
初初做嘢搵$14000
比$10000屋企

大宅

Catherine326 發表於 20-8-7 01:37
最後悔係以前無借grant loan 覺得要比利息好似好唔抵
如果唔係手頭都鬆動好多

你剛剛畢業至係咁啫,我諗大部份人剛畢業都係咁上下,人工少,又要養自己養家,孝順的話直情自己都要好慳。
不過如果你勤力工作又叻,之後升職加薪,第時就可以俾多些家用,自己亦有足夠錢用及儲。努力!

水晶宮

Hoining 發表於 20-8-7 02:53
包兩餐+水電煤+住=$3000真係少咗啲(搵$16000)我當年要比2/3
我同仔講出嚟做嘢比家用嘅話可以chec ...

同意,我都只係想亞女知現實,我同C6唔會志在佢嗰幾千家用
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

2020勳章

其實我 ...

人工40%

伯爵府

2020勳章

中學畢業第一份工搵千四蚊一個月,當年每日行路返工, 午飯行返屋企食,唔貪靚冇嗜好,根本冇乜機會洗錢,所以每月比$800阿媽做家用,阿媽教我每月將$500儲係銀行做零存整付,咁兩年後就會有多啲利息,點知仲差少少夠兩年時,屋企好好彩抽到居屋,首期連裝修要三萬幾蚊,咁我就將銀行啲錢全數攞比阿媽買居屋,其實當年抽到居屋真係好開心,需然一家九口住五百幾呎,但比起之前二百幾呎嘅殘舊公屋已經闊落好多!幾年後轉咗工,人工加到七、八千,就比三千蚊家用,結婚前阿媽已經同C6講明婚後都要繼續比三千蚊家用外家。當時七兄弟姊妹每人都會比幾千阿媽,有人比多啲,有人比少啲,視乎個別收入憑心而出,我哋亦冇理會其他兄弟姊妹比得多定少!直到自己要供樓,阿媽就話知我吃力,唔使我再比,所以真係好多謝老人家嘅體諒!

伯爵府

屋企住丶屋企食(重要包帶飯),搵16k,俾6K啦,叫做負責返自己那份支出。
如果我係你父/母,頭二個月會少收$2000/3000,俾你請長輩飲茶。

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

5000至6000啦,而家買餸好貴

男爵府

好媽媽勳章

selinako^^ 發表於 20-8-7 08:51
如果有日,我d 細路咁同我計,我會幾傷心

exactly......

selinako^^    發表於 20-8-7 10:30

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊