自由講場

跳至

首頁
56789...19

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

Hoining 發表於 20-8-7 03:02
頭兩個月比少啲又幾好,我可以學吓,我都希望個仔學識儲錢,但性格問題教極都唔得,政府派嗰$10000佢居然 ...

其實系架依代既人父母都系覺得肯做野攪店自己就好好,唔要求佢地俾得多家用,佢地朋友間都會比較。我仔都系月光族人,覺得要趁無負擔及時行樂,我做亞媽既想佢積殼防飢,儲錢既初頭我系迫,失業後再搵到野做,經歷多左識諗左會主動儲多啲,我好開心,有啲位大家溝通同俾佢地有話事權!當然都唔可以過份,過左1/3佢地都無生活,唔好下下拎以前比較,要明白想佢地有承擔但唔系令佢地無原動力

大宅

我覺得$5000啦,始終你係屋企食兩餐,而家買餸唔平架

子爵府

Catherine326 發表於 20-8-6 21:13
今個月第一次出糧,大家覺得應該俾幾多家用叫合理?本身同屋企人一齊住,lunch同晚飯通常都係食屋企

其實我 ...

d人成日話食住水電媒咁計番比屋企
老實講樓主搬走左佢父母都唔會真係慳到好多啦 有d支出根本都係固定都無太大彈性既
所以都係睇能力同屋企人本身經濟情況

我覺得一出黎3000唔過份,你都要儲番少少錢應急同供保險同自己用下
你未同佢傾過左 probation/比左年尾份保險之後再加到5000比佢

我覺得樓主應該一家人出街食飯飲茶又會比下錢,去幫屋企買日用品又比下錢
其實可能咁計計下都5k個月啦

男爵府

好媽媽勳章

1/3 家用,1/3自用,1/3儲蓄

子爵府

好媽媽勳章

Catherine326 發表於 20-8-6 21:53
$5000對我都可以接受既 係擔心我阿媽5000都嫌少
我自問對屋企付出都唔算少
大學學費十幾萬都唔係好多人會 ...

咁你冇能力自立前,D錢又係邊個比?

我當年揾10k 比4k。
當年肯定仲窮過而家好多人。
問心,食屋企住屋企。比4,5千好合理。挨下就更有決心揾$。
之後我加人工就加家用。

今時今日,物價貴。。四千起碼啦。

Astra00    發表於 20-8-7 08:22

大宅

peony_so_hk 發表於 20-8-6 21:33
比6千都唔過份
包食,包住,包水電煤
6千唔過份

同你一樣諗法

男爵府

今個月第一次出糧,大家覺得應該俾幾多家用叫合理?本身同屋企人一齊住,lunch同晚飯通常都係食屋企

其實我 ...

當年我8000一個月,亞媽要求俾一半

水晶宮

MiMicc南 發表於 20-8-6 23:05
你大學自己俾係好合理我中6已經無問屋企拎零用錢,大學自己俾學費生活費,做pt幫人補習.....
...

每月幫人補習賺幾千蚊學費都好好

珍珠宮

Catherine326 發表於 20-8-6 21:53
$5000對我都可以接受既 係擔心我阿媽5000都嫌少
我自問對屋企付出都唔算少
大學學費十幾萬都唔係好多人會 ...

你不要把每年一次的生日飯、禮物、偶然的日用品這些拿來和家用比較,比不上的。至於大學學費是你自己說要承擔的,也不用再提。
你自問搬出去住開支和家用$5000,哪個多呢?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

其實我 ...

父母養育咗咁多年,只係諗着自己嘅洗費同儲錢?有無親情,要問吓自己
比番伙食費父母?咁咪好似當父母係煮飯工人?咁就要比埋人工啦!
不如開心見誠,同父母商量,如果父母要得少,主動比多少少做零用,佢哋會開心,如果父母要好多,解釋比佢哋知你嘅支出和儲錢計劃
收入1.6K,比3K,又真係 仲要諗著伙食

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我女都比人工的1/3, 如果要得太多, 佢自己的資金無甘靈活, 其實佢比的家用我都係幫佢買咗D月供的基金,第日佢要買楼就有首期(佢唔知佢D家用我幫佢儲起). 同時我教佢去揾D利息較高嘅銀行做定期, 所以佢自己每個月都儲起一筆錢. 我女有一部女嘅洗費係畀細佬妹氹佢買嘢.

男爵府

Catherine326 發表於 20-8-6 21:25
回覆 Angelice-BeBe 的帖子

如果係我自己就會畀人工的3分一。
如果係我仔女的話,我會收3仟。

大宅

回覆樓主:

當年搵個8000……我張提款卡俾呀媽任㩒……

依家搵$19000,最少俾$12000,有時俾多一千……屋企d柴米油鹽,日用品,多數我另外俾錢再買……

水晶宮

其實我 ...
我當年都比30%人工;嫁左後有減家用,大家滿意價錢。有些家庭說明嫁左不用個女比錢,我父母不肯,只可要求比少點,始終自己有頭家要支出。
如果你問我,我仔女大左返工,我會要求未結婚就比30%家用(上限收佢哋5-6000元算了),一定平過佢哋搬出去;有得食同住,佢哋可一日三餐靠屋企解決,你不好同我說省不到錢,我收得佢哋呢個數,佢有獨立房間,屋企樓下有會所有地鐵,出港島中環灣仔半小時左右;佢哋識省,食完早餐先返工,帶飯午餐;晚餐在家食。我點都幫個仔省100元一日飯費。沒賺多他。我只係不確定到時候有冇工人。你不好同我說佢地成日買衫,日日星星牌咖啡扮高級,日日30元一杯,一年差唔多1.1萬。

單身最易儲到錢,尤其同家人住。我會借首期逼個仔買樓收租儲錢。

大宅

牛屎仔 發表於 20-8-6 22:03
我都好乖,我初初做野16000
比$11000屋企

我都比至少一半

大宅

唔好計長計短同比較付出多少,我覺得問心無愧又負擔得到俾5千-6千係合理
時間帶走一切
唯獨不帶走我

水晶宮

其實我 ...
其實你大學學費每月還幾錢架?如果每月還得多,考慮下去銀行借低息貸款,拉長4-5年還,等月供壓力細點。一係就長痛不如短痛,狂儲錢盡快還左它。

子爵府

回覆樓主:

3000-4000 ok. 最重要有心。又要還學校loan、又要儲錢買樓、結婚等等。當然之後加人工都要調整。
我感覺你都係乖女一個吖。

水晶宮

我嗰時比一半人工,都水電煤住屋住包哂,tax就要自己儲錢比,都要慳,一出嚟做嘢,N年前搵$13000,但出街全部男友比,佢搵多我好多

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

asweetmom 發表於 20-8-7 07:15
你不要把每年一次的生日飯、禮物、偶然的日用品這些拿來和家用比較,比不上的。至於大學學費是你自己說要 ...

如果有日,我d 細路咁同我計,我會幾傷心

首頁
56789...19

尾頁

跳至