自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

支持檢測, even全個計劃淨係搵到一個確診者都係值得,人命無價,只係用每個人15至30分鐘就可以加大大家嘅保障,幾咁值得

男爵府

回覆樓主:

認同, 教育子女的第一步, 係做好自己, 關愛別人, 感染子女做對社會有貢獻和正直嘅人。

男爵府

回覆樓主:

同意
這是公民責任

大宅

Happy_hk 發表於 20-8-7 16:26
向隔鄰Po見到BK嘅反應,有D跌眼鏡,有部分JM話唔積極參加,我想講下自己意見。首先政府係冇辦法話強制執行 ...

講得好好,根本就係公民責任

水晶宮

剛剛經過cwb,文宣緊檢測會參加感染風險

以佢的論據,有病都唔應該睇醫生,睇醫生都要除口罩,有人咳。

男爵府

同意,大家應該為人為己,儘快做檢測

珍珠宮

Happy_hk 發表於 20-8-7 16:26
向隔鄰Po見到BK嘅反應,有D跌眼鏡,有部分JM話唔積極參加,我想講下自己意見。首先政府係冇辦法話強制執行 ...

我有啲後生一輩的同事話一個想去做檢測的同事,比我話返佢哋,佢哋即刻收聲人哋想去點解要管人?

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

well said

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我同個仔無出街都去驗,為己為人,大家應支持

珍珠宮

ayo_nuts 發表於 20-9-6 15:39
回覆 小星星1 的帖子

咁人地唔想去樓主做咩要管人

所以呢,自己覺得有需要咪去做囉,我意思是不要為反政府而唔去,又疏擺人罷去,咁大個人,自己有主意啦,攪咁多嘢做乜吖

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

ayo_nuts 發表於 20-9-6 15:41
回覆 cattz288 的帖子

船員呀,睇新聞啦今次第三波咪因為啲船員而起囉

船員唔係要檢疫咩?
放下自在

子爵府

2024年龍年勳章

ayo_nuts 發表於 20-9-6 15:38
回覆 Happy_hk 的帖子

維穩post唔參加咪唔參加,排隊除口罩驗唔係風險嚟?

哦,呢個鋪係8月仲未有全民檢測細則時發表嘅。當時我個Point主要對全民檢測重要性進行個人理解發表意見,因為見隔離Po有的JM話都唔禁足,驗嚟冇用,我就解釋,香港係好難禁足配合,因為自由慣,所以一切靠自覺,唔強制就只能靠自我約束,自律同公德心。自律體現向好多地方,平日戴好口罩盡量減少飯聚或非法聚集都係自律表現,唔係指唔去檢測唔自律,係就禁足嚟講。咁你話檢測時除口罩會有風險,我唔會全盤否定,除咗完全禁足,基本上任何人與人接觸都有風險,人與物接觸都有風險。我今日更新咗自己做檢測時情況,我區好幾個檢測點,近自己差唔多兩三個,本身揀其中一個近小小嘅,但就9月8號先有位。再睇附近另一個竟然今日臨時Book都有期,去到冇出邊排隊,入去搓手測體溫,有相隔米幾遠靠椅等前面好遠窗口位登記好再順位去登記。之後我又去隔十幾米遠位置做檢測,只除罩一分鍾到面對一位全副武裝檢測人員,期間醫護企立與我側面相向,冇直面對自己,冇多餘對話,事畢我即刻戴新嘅口罩。我諗自己整個過程應該風險唔大。其它區唔了解,但應該操作差唔多。。仲有你唔好誤會,我唔會強迫人地去,人地唔去就鬧人。我本意係釋除政治之外各種客觀原因唔去嘅的疑慮,因為我唔會因政治叫人去檢測,我人好簡單,當時我話跌眼鏡真係驚訝,我以為香港人拖咗咁長時間想早日結束,有全民檢測會好積極,尤其是BK大都係父母,但原來唔係個個我咁諗,如果冒犯到你請見諒。我號召人去唔係為政治表態,而係真心想早日排查出無症狀個案,普查可以追蹤路徑,即使你檢測之後染到,至少證明檢測日之前安全。仲有新冠其實個特點係傳染力大,但強度唔夠Sars,年輕力壯小小染到基本捱捱可能就過去,但對長者係致命。美國嘅情況就可以睇到,感染人數高,但死者多數老弱病人。所以對於力壯又少出街嘅人嚟講,去檢測真係為咗其它人多D。我係師奶,同子女都好宅家,其實除間中去街市對我有風險,平時好小心中招機會好微,我囡暑假冇點出過街,除迫佢去垃圾房掉下垃圾當運動,但佢地都自覺跟我去驗。因為我曾日復JM留言時講,除咗排查隱形個案,每一個參與檢測嘅人都會提供到科學數據俾研究人員參考,搵出無症狀普測中感染比例,感染者傳染路徑等,為預防作貢獻。。我仔此前小學都參加過港大進行嘅兒童流感跟蹤調查,為期一年。勿以善小而為之,有D無損自己嘅小行動可能會幫到人。。唔一定參加全民免費檢測,各種途徑檢測都有幫助。

呵呵,我比較長氣,希望你有耐心睇完。

子爵府

mikema820 發表於 20-9-6 10:07
認同, 教育子女的第一步, 係做好自己, 關愛別人, 感染子女做對社會有貢獻和正直嘅人。
...

萬分欣賞多啲咁正氣嘅家長,傳承正念,創造健康和平快樂,先係真正惠及世人同下一代

首頁

尾頁

跳至