自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

向隔鄰Po見到BK嘅反應,有D跌眼鏡,有部分JM話唔積極參加,我想講下自己意見。首先政府係冇辦法話強制執行,因為冇咩受過苦嘅香港人係唔會咁順攤嘅。選擇非強制,係考驗香港人曾自以為豪嘅自律同公德心。我想講配合檢疫唔係一己之事,而係為人之事,號稱有愛心嘅香港人唔應該消極對待檢測,更唔應該人云亦云。如果拒絕全民檢測,代表香港只能長期與病毒同行,就等於香港會拖好長時間,經濟慢慢拖垮,醫療疲於奔命,年輕力壯者或者慢慢醫返好,但老人家一旦感染,就係冇得醫,呢個係悲劇,除非你唔在意。以下我對幾種思路嘅看法。①有人話冇症狀唔會去驗。答:需知道無症狀帶病毒都傳人嘎,潛伏期可至十幾廿天,等有症狀你已傳染俾好多人包括自己家人②有人話驗咗都四圍走冇用。答:想講一但篩查出無症狀感染者就可以對症處理,就可以減少一個定時炸彈。拆唔哂所有炸彈,少一個是一個,定係你地覺得當睇唔到炸彈,就等於冇。
我只能講全民檢測係必要同正確嘅。要考虑嘅係點樣增加人手取樣,減少排隊同提高效率。~如果唔能夠叫內地派醫護嚟,咁就希望動員到香港所有醫護相關人力包括退休醫護,醫學院學生,或者義工只是幫助取樣相信稍加訓練都應可以進行。
我地身為父母,平時都有教小朋友,對於正確嘅事,唔好因為困難怕麻煩就唔去做。但我發現原來怕困難嘅可能係父母自己。再次強調,你做檢測,唔單係為己,更多係關愛它人,係善行。
----------------------------華麗麗嘅分割線-------------------------------
今天帶家中兩位學生去做咗檢測,因佢地只有今個周六日得閑。周六我區稍近我嘅兩間full哂,所以今日9月6號去。雖然要坐三個站先有檢測場所,但連平日宅得緊要,成個暑假基本冇去過街嘅囡囡都配合一齊去了。過程順暢,加等登記三四分鍾左右,仔囡話完全冇任何不適,我自己就有D鼻敏感,五官相通,整鼻會覺刺激到出眼水,但可以接受範圍,出門口就冇事了,口腔完全冇感覺。所以,我覺得睇唔同人嘅耐受力,敏感度。仲有操作員嘅手法都會有唔同感受。總之,只要做好防護去全民檢測係必要同安全嘅,入門口有探熱消毒雙手,登記時送咗搓手液。檢測時除口罩俾紙巾我包住,不過我做完為安全都係換咗新口罩。

小玲    發表於 20-9-6 14:39
circleda    發表於 20-8-7 22:59

伯爵府

Happy_hk 發表於 20-8-7 16:26
向隔鄰Po見到BK嘅反應,有D跌眼鏡,有部分JM話唔積極參加,我想講下自己意見。首先政府係冇辦法話強制執行 ...

講得啱

珍珠宮

回覆樓主:

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

對於某d人講野,唔洗太上心, 口講話唔驗, 但行動可能係第一時間去驗,相信全民檢驗, 好多公司為自保, 都會要求員工去驗, 唔驗無得返工,呢一刻,唔需要太在意

Cindy    發表於 20-8-7 18:49
mercurycc    發表於 20-8-7 17:39

珍珠宮

回覆樓主:

人云亦云

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

認同

男爵府

小肥兔 發表於 20-8-7 16:42
對於某d人講野,唔洗太上心, 口講話唔驗, 但行動可能係第一時間去驗,相信全民檢驗, 好多公司為自保, ...

同意

公爵府

其實仲有好多細節仲未落實
有晒全盤配套,再向公眾詳細公布
增加市民信心自然多人檢測
我認同你講檢測唔係為自己今日唔中唔等於聽日唔中講法,而係目的就係搵隱形患者

不過呢兩個星期反對派實陰謀論滿天飛

水晶宮

向隔鄰Po見到BK嘅反應,有D跌眼鏡,有部分JM話唔積極參加,我想講下自己意見。首先政府係冇辦法話強制執行 ...

珍珠宮

虎到金來勳章

同意, 其實詳細都未講點做, 洗咩咁快閂定後門又話危險又話乜

大宅

2018復活節勳章

珍珠宮

虎到金來勳章

小肥兔 發表於 20-8-7 16:42
對於某d人講野,唔洗太上心, 口講話唔驗, 但行動可能係第一時間去驗,相信全民檢驗, 好多公司為自保, ...
我頭先都有咁諗

公爵府

好似驗慈雲山居民都自願性質
驗左幾萬人
搵到20個陽性患者

男爵府

其實係非常贊成全民檢測,但配套很重要,例如採樣程序,強制性及短期居家令配合才能做出效果。依家市民只係健康服務中心取標本樽及要自行交回,這個程序已大大減低市民檢測嘅意欲,市民自行採集標本亦存在技術上問題,已經有專家話深喉唾液假陰性比率有31%,如果政府有決心做全民檢測,應審慎及認真加以嚴謹嘅措施去施行,利用短時間做最有效率嘅檢測,才能真正找出隱形病患並加以隔離,否則只會浪費公帑。因此希望特首能夠與內地專家衷誠合作,接納內地專家意見,做出最好的檢測機制

珍珠宮

好媽媽勳章

大家有冇症狀都要驗啊!咪睇依家肺炎症狀晤嚴重,到左冬天病毒會惡返,到時遭殃嘅就吾只老人家!今天已立秋,徹底鏟除病毒就要快啦!

珍珠宮

BK Milk勳章

我都會去檢測,為大家為社會

大宅

子爵府

回覆樓主:

如果繼續唔封關, 有堆人又可以免檢疫, 疫情只會沒完沒了。 就算最終強制檢疫都幫唔到件事。 我今日驗完, 唔代表明天冇。 因為每日唔知有幾多不知名既菌被帶入香港。
與其不斷消銀紙, 不如唸下前門點做好, 先再行呢個方法啦。
否則, 每人驗一千次都冇幫助。
再加試, 香港人唔自律, 政府一放寛限聚令, 又將會走晒出黎。
唔好成日話政府唔做好, 都要問下自己做左幾多。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實最好分區/村咁做, 我唔介意停工一星期等結果, 快啲揾啲隱形病人出黎就少啲人會中招

首頁

尾頁

跳至