夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

CoiCoi 發表於 20-8-13 13:36
爬晒大部份文,俾我係老公做到咁樣忍受2年,條件又好,有第三者都唔好怪佢喇,事實佢真係值有其他人對佢更 ...

其實佢老公心入面應該覺得樓主係搵長期飯票、搵金主
否則又點會俾50萬但求盡快離婚

一開始樓主又唔肯供樓又要求落名
水電煤又唔肯交又要求老公俾家用
屋企乜都唔洗樓主俾
所謂要家用就係攞零用錢姐
我諗樓主老公都當俾錢甩難

珍珠宮

CoiCoi 發表於 20-8-13 13:36
爬晒大部份文,俾我係老公做到咁樣忍受2年,條件又好,有第三者都唔好怪佢喇,事實佢真係值有其他人對佢更 ...

重覆.del

別墅

yurijm 發表於 20-8-13 12:28
疑心太重了
行為上咁懶、唔理老公
但另一邊又可以瘋狂check電話、問長問短

我覺得最傷樓主的老公未必係唔做家務及懶煮飯,主因係疑心重,我係女人都接受唔到忙於工作時要 facetime ,做ibank好多時分秒必爭壓力唔少,我老公返工都唔鍾意講電話,係要大家好得閒先視像阿囡5分鐘,平時都係whatsapp留言,最緊要係從來唔check佢電話,係有得意shared 先會睇佢電話,本身自己都忙又輪班,冇咩精力對老公有疑心
至於家務我未生阿囡時大家做,我主力洗衫摺衫拖地,老公負責廚房及洗廁所,我煮飯唔叻又論盡,最多都係買餸比佢煮。
至於樓主離婚機會極高,大家冷靜下先簽紙吧!不過樓主要好好檢討自己放下疑心。

別墅

Wish1388 發表於 20-8-13 13:38
我覺得你老公講得好岩,2年黎佢應該比左好多機會你,亦比左2年時間你去改,但你仍然自我中心,所以佢而家 ...

我早幾年用夫妻名義買左樓,現在都想甩左名再等機會買多層,因為係白表買樓好難甩名 其實一齊生活便預左要齊齊供樓交水電媒,有左小朋友又要交學費雜費。樓主未有小朋友時放生你老公吧!有左小朋友先係見真章好戲在後頭。 唔好講錢講家務講教養讀書已經有排煩。

伯爵府

yurijm 發表於 20-8-13 13:45
其實佢老公心入面應該覺得樓主係搵長期飯票、搵金主
否則又點會俾50萬但求盡快離婚

我唔係好認同你咁講樓主wor!

樓主有返工嘅,如果真係想搵長期飯票、金主,就唔返工啦!佢係懶啫!
如果樓主為錢,拎咗50萬同簽名,重生啦!
洗喺度出帖比我哋話佢咩?
樓主係鍾意自己多過老公,想老公聽曬佢話、就哂佢、當佢公主咁看待啫,但老公做咗兩年,頂唔順,炒佢魷魚遣散佢lor

珍珠宮

clyl03 發表於 20-8-13 16:14
我唔係好認同你咁講樓主wor!

樓主有返工嘅,如果真係想搵長期飯票、金主,就唔返工啦!佢係懶啫!

我當然唔係咁諗
我只係覺得樓主老公係咁諗
否則真係唔會拎50萬但求離婚
我同你一樣,都覺得樓主只係比較任性
但從樓主轉述老公既說話
話乜50萬你唔配有
好明顯當樓主搵飯票啊

大宅

極品港女性格,大女人性格,太自我中心,即使你生BB都教壞下一代,疫情咁嚴重,返屋企肯定第一時間換衫沖涼,我收工翻黎,連坐都唔敢坐,即刻攞衫洗頭沖涼。然後煮飯洗菜,湊兩個。吃飯都係同老公,99輪流食,因為細B先兩個月,扭計就搵人輪流抱。接著大B吃醋,又要纏住同你玩,吃完飯做家務都要成三個鐘,一樣大家一齊承擔,係樂趣。私人時間,估計就係公司嘅Lunch Time,愛嚟煲劇,如果Lunch有嘢做,要出街,就連個一個鐘都無。你D生活習慣無害人,但阻礙左人,兩個人一齊係不斷磨合,是為了互相扶持互相進步,面對生活中的所有開心與不愉快,但你依然係自己嘅世界裡面,仲好似好有道理咁。。。。。。。你父母如果知道你性格同生活習慣,點解無提點你,要你嫁人之後要檢點,要完善自己,凡是不能太自我中心,或者你父母教育過你,但你根本不當一回事,真係無藥可救

洋房

男爵府

其實你鍾意你老公d咩?嫁之前係邊個照顧你?你d self management skills 好有
問題下

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主真係好懶,唯一唔懶的地方係有返工,但老公咪一樣有返工,點解大家都要返工但老公就要幫你打理哂生活上其他所有嘢,樓主係咁講會慢慢改,慢到兩年都未改,只想用其他折衷方法逃避(請人做),有時唔係請人做的問題,而係你老公唔滿意你丁點想改的意識都冇,生活上完全老奉要佢打點,佢已經放棄左你。你既然仍然堅持愛我就要愛埋我的全部,祝你有朝一日搵到個咁的人,不過條件一定冇你老公咁好。

大宅

其實離婚呢,唔一定關第三者事既,

不過可以同你講,你老公應該係打死都要同你離婚了,

因為過左兩年,佢已經無數次同你講你既問題,

但你都覺得唔係問題反而係佢問題,

就連到離婚一刻,你都怪緊你老公點解唔畀多啲時間你改,

好明顯,你唔係因為意識到自己有問題而改,而係因為覺得再唔改會出事而改,

就算今次你老公真係畀時間你改,我相信過幾日你又會變反之前咁,

可能到依家你都唔明點解你老公會離開你,

我覺得你係時候要為你既行為而買單,可能離左婚之後,你先會慢慢知道自己有咩問題。

別墅

問世間情為何物
見到樓主老公讚樓主乖
我以為你地會好番
有些事 以為只要改 一切可重來
有人說 當男人決定分手/離婚
佢系會做得比女人更決絕
吾會有機會挽留
雖然好難放手
但放手對大家都好
佢拎得張紙比你簽 其實佢應該諗左好耐 佢其實好愛你好疼你
只能說你太遲去挽救

大宅

仔都未生就已經性生活唔協調,家務又唔願做,放假陪老公玩煮飯仔都冇,完全冷落老公,佢忍到兩年都已經好難得

睇文字我都戥你老公難過,只可以話一切太遲喇

別墅

回覆 dolceee 的帖子

愛到盲目以為有愛 一切可排解
但筆債係簽咗紙先偶然發現
但佢話佢會解決架。
但婚後見真章
加上佢家人講3講4
令佢更加老奉覺得我呢個老婆吾得
而家我都希望有一日自己識醒 放棄我老公
每日係離不離婚既掙扎之中

一直等緊佢改變
佢一對我態度好少少我又乜事都無
但每個月就系煩柴米油鹽

我開始認同婚姻係憤墓
愛情一啲都吾浪慢
睇住電視劇既浪漫愛情我依家會覺得好假
我亦都開始吾知咩系愛情
亦不知自己算吾算仲愛
煩錢既問題都冇時間去諗愛不愛了
依家就系佢每月拎晒份糧去還債 吾比家用 或偶爾比1000家用我媽 然後佢自己冇錢食飯同坐車就問我借 拎

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

manlinglee0815 發表於 20-8-13 01:55
我哩個幾日完全返唔到工,日日喊到眼腫曬,最後同公司請咗一星期假。我有睇到你地講既野,我知道我係有問題 ...

我覺得你先真心同佢道歉。
如果係我,就寧願唔要嗰五十萬,換佢同你去見幾次婚姻輔導。就算真的挽救唔到,都希望令你知道以後點去經營婚姻。

大宅

anki360360 發表於 20-8-13 19:32
回覆 dolceee 的帖子

愛到盲目以為有愛 一切可排解

傻妹,呢d人如果只係拍拖你走都走唔切啦,結婚其實都唔係話綁死左你,要及早止蝕呀

伯爵府

manlinglee0815 發表於 20-8-12 23:55
我哩個幾日完全返唔到工,日日喊到眼腫曬,最後同公司請咗一星期假。我有睇到你地講既野,我知道我係有問題 ...

其實只可以講,性格不合。你們都不是對方的mr right. 放生段感情又重新上路囉,沒有問題

男爵府

manlinglee0815 發表於 20-8-13 01:55

放生大家吧~有既時候唔真惜,機會唔係成日有

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

manlinglee0815 發表於 20-8-7 19:35
我同老公都係90後,結左婚2年,其間不斷鬧交,仲有次鬧到想離婚。
佢話我放工番到屋企咩都唔做,就攤咗喺SO ...

睇完你篇野,只可講,不如你放生你老公啦!

水晶宮

MiMicc南 發表於 20-8-13 13:19
其實新婚果時好多女仔都仲好公主既,放工訓sofa,唔煮飯唔做家務我都試過,但我好鍾意同老公一齊食飯一齊 ...

我都係新婚頭兩年真係公主咁,乜家務都唔洗做淨係返工,唯一滿足到老公就係性方面,老公收好夜我瞓左都要起身同佢做,有時都好攰但我地好愛大家,除左M到任何時間佢需要我都配合!!

首頁

尾頁

跳至