自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

公爵府

creambb 發表於 20-8-8 21:36
唔該晒,我未買過,係咪入金行問就得? 要俾現金唔可以信用卡?

有時買金粒要預約,唔系時時都有現貨,但你可入店問下有無貨,要用現金或EPS買,但如果賣金就俾現金或支票
我之前買咗啲金粒,依定都等啱價就放

公爵府

creambb 發表於 20-8-8 21:37
謝謝,金粒係咪間間金行一樣款同一樣價錢

款式唔同,金粒都會印有該行logo的,價錢都有唔同的,所以要自己格價

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

creambb 發表於 20-8-8 21:36
唔該晒,我未買過,係咪入金行問就得? 要俾現金唔可以信用卡?

係入去買就得,但怕佢無貨,有些銀行都不售(不過詳情我不太清楚),金係唔收卡的,但可以用eps。

男爵府

mononoke 發表於 20-8-8 13:47
所以我想知清楚,同埋係到學下野先敢行動。
2012個年結婚,個年好高有上到20000,
好辛苦等到16000先買, ...

我同你一樣想法,想賣,但又係唔等錢洗嘅不過見佢升左啫係以前買落嘅賺咗。其實我覺得始終有一日會跌返,好似以前咁跌到萬二三都試過!我諗以後再跌可能只會跌到萬五六吧。如果到時跌返嘛相對蝕左囉

大宅

Babypink髮飾 發表於 20-8-8 21:52
我同你一樣想法,想賣,但又係唔等錢洗嘅不過見佢升左啫係以前買落嘅賺咗。其實我覺得始終有一日會 ...

係囉,所以要密切留意,我估11月大選前都唔會回落住!? 之後就要睇定....

大宅

6299 發表於 20-8-8 20:28
我唔識架,係買紙金
或者我再睇下啦,希望打平番個蝕都好

你要留意金價,把握入貨沽貨機會

https://zh-hant.bullionvault.com/gold-price-chart.do

男爵府

mononoke 發表於 20-8-8 21:58
係囉,所以要密切留意,我估11月大選前都唔會回落住!? 之後就要睇定....
...

之前我老公建議我話到某個位就賣,到咗但我又唔係好捨得賣再睇下先,佢話可能會算到二萬五

大宅

414928 發表於 20-8-8 21:41
香港經濟走下坡,破產/失業個案增加,樓的拍賣個案會增加,拍賣價會影響銀行估價,估價一承接不了,就要開 ...

咁你保守保計樓應該會跌幾多成?
其實跌返幾多先係合理水平?

我黎緊都係想買樓既,又有人話升又有人話跌
唉....真係好驚,冇父母幫手,一金一銀都係自己儲返黎,所以真係好謹慎。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

mononoke 發表於 20-8-8 22:07
咁你保守保計樓應該會跌幾多成?
其實跌返幾多先係合理水平?

個大浪都未開始,好難咁早估跌幾多,暫時睇今年的低位就是明年的高位,唔係急需住屋建議遲幾年先考慮。

珍珠宮

414928 發表於 20-8-8 21:10
金價有排升,明年升到3500美元,最終目標可能上6000美元,當然都是預測,信唔信自己諗啦,美元爆左大家生 ...

Jm講既野
咁似我係香討個邊睇到既。
係你的預測還是看了高人指點?

水晶宮

namnamnamlolo 發表於 20-8-8 22:19
Jm講既野
咁似我係香討個邊睇到既。
係你的預測還是看了高人指點?

是綜合市場資訊再加自己分析。

禁止訪問

珍珠宮

414928 發表於 20-8-8 22:21
是綜合市場資訊再加自己分析。

所以我心郁郁想賣咗層收租樓佢
但未恨下心去做
層樓本來打算用黎供完之後賣咗佢俾2個小朋友將來成家立室時做首期的
如果將來大跌 實後悔
但真係無人知將來會係點....

水晶宮

namnamnamlolo 發表於 20-8-8 22:24
所以我心郁郁想賣咗層收租樓佢
但未恨下心去做
層樓本來打算用黎供完之後賣咗佢俾2個小朋友將來成家立室時 ...

現在高價賣得出的話賺左先囉,賣左唔好留港元,換一藍紙外幣或買金,保左值先,到時再睇環境見步行步。當然賣唔賣還需你自行考慮。

伯爵府

siufcat 發表於 20-8-7 22:02
我覺得會一路貴

我昨天
供埋周大叔
最後一期金會!

職員都叫我快啲買
金會越來越貴!

珍珠宮

Ytfc 發表於 20-8-8 21:39
你邊間買紙黃金?有啲銀行嘅差價好大,唔係咁抵

不過而家個勢上升中,其實可以擺下,唔使蝕幾百就放

呢個我反而知,係c6講,但佢叫我高位入,咁就邊間都蝕
或者我再睇下,再入

珍珠宮

Florida 發表於 20-8-8 22:04
你要留意金價,把握入貨沽貨機會

https://zh-hant.bullionvault.com/gold-price-chart.do

知道,當交學費啦

珍珠宮

sauNG 發表於 20-8-8 21:42
款式唔同,金粒都會印有該行logo的,價錢都有唔同的,所以要自己格價

謝謝

珍珠宮

414928 發表於 20-8-8 22:31
現在高價賣得出的話賺左先囉,賣左唔好留港元,換一藍紙外幣或買金,保左值先,到時再睇環境見步行步。當 ...

其實美元黎緊大大鑊會有咩事發生我真係唔識
我已將自己可動資金的一部分換咗金架啦
呢排想入多d添

你覺得美金如果出事
港紙會唔會好短期掛返人仔?
如果唔會
港元大貶值會有咩問題發生?
但如果我已經轉哂做人仔
港紙貶值 我可以係呢段時間供哂層樓咁咪無事囉
??
還是到時唔可行?
感覺美金出事
全世界都會非常亂
亂到無人估到會點?

水晶宮

namnamnamlolo 發表於 20-8-8 22:40
其實美元黎緊大大鑊會有咩事發生我真係唔識
我已將自己可動資金的一部分換咗金架啦
呢排想入多d添

美金爆會貶值估計約3~5成,港元掛鉤即是一樣貶值,會否改掛其他外幣係政府決定我都唔知,港元貶值相對我地買進口野會貴左包括國內貨物,這個直接影響民生。樓價大跌銀行會追你差價,除非你有大量現金補回比銀行,否則可能強拍,到時經濟差份工保得住有供樓能力還可以。

首頁
45678...11

尾頁

跳至