潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我諗佢消費紀錄應該幾好,加上經濟不景氣,所以先會屈服

子爵府

Farfetchhyt 發表於 20-8-8 20:55
我諗佢消費紀錄應該幾好,加上經濟不景氣,所以先會屈服

佢喺留言有講,十幾萬EURO,不過睇佢啲日常posts, 應該係代購黎。
Regards,
Flipflop

大宅

齋睇內容,比著個sales同我講句咁嘅嘢我都會即刻上火。不過佢最尾嗰句「顧客是上帝」,我相信本身佢嗰個咀臉都應該係好難頂。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

6214K 發表於 20-8-8 18:49
佢話如果你係 online purchase,Hermes stores 唔 offer "Reimbursement" . 佢地只係唔接受 "Reimbursemen ...

你成日提住UK同US點做法有咩關係?各有國規,大把嘢唔同地區唔同規矩啦。

你今日backup左未?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

其實中間有冇語言誤會?法國sales英文有幾叻?同佢地溝通都唔係全部一take過。咁呢位事主係同佢講英文定流利法文就唔知啦。

法國網話退貨用返佢地張prepaid label就得。如果人同貨都喺歐盟,只要我拎去寄嗰陣scan咗入去,證明已寄出,話知佢中途唔見咗都已經唔關我事㗎啦。H叫得你咁做,佢應該都買咗保險。有乜好驚?佢係咪買嗰陣靠集運送去大陸,唔通叫集運同你退貨咩,咁就會好擔心囉。

咁如果兩邊英文都半桶水。有冇機會黑人sales只係話應該返中國退貨,做乜事要走上門來法國搞事?而且H中國官網都可以網購,做乜係都要去法國網買?咁佢冇講錯喎。

但事主就打歧視牌。呢期個個一聽到歧視都敏感d。今日tum你話係VIC,實情係點要佢地會內部研究㗎啦。如果覺得跟住佢個個做潑婦就扭到貨,唔好太天真。

子爵府

眼訓 發表於 20-8-9 02:39
其實中間有冇語言誤會?法國sales英文有幾叻?同佢地溝通都唔係全部一take過。咁呢位事主係同佢講英文定流 ...

問得好,佢真係用英文鬧人,聲稱情緒到之餘仲非常之流利。
佢自己都講搶到個mini Kelly 等如賺到10萬,唔怪之得......

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

flipflop 發表於 20-8-9 05:36

問得好,佢真係用英文鬧人,聲稱情緒到之餘仲非常之流利。

我同法國sa講英文要減速先溝通到。自己覺得講得流利有理,人地當你潑婦。 繼續自high囉。

人地總店出名多遊客,日日咁多唔同國籍人士去shopping,而且中國人為數不少,受過training嘅SA咁睇唔過眼仲要講埋出口,我唔係好信囉。

大宅

眼訓 發表於 20-8-9 02:20
你成日提住UK同US點做法有咩關係?各有國規,大把嘢唔同地區唔同規矩啦。
...

回應係講緊法國既 policy

禁止訪問

大宅

flipflop 發表於 20-8-7 22:28
官網買袋到總店換貨,過程好似似層相識,又種族歧視又大吵大鬧又賴死唔走

留言一面倒,有人亦目擊整個過程 ...

我因太好奇發生咩事,就走左去 download 小紅書,問下呢位小姐發生咩事。
原來佢真係知道人家唔可以係店鋪退,佢只係唔想寄,所以就去人地店鋪大吵大鬧要退。

咁我回應話你咁就唔岩,又多一個中國遊客在外國這樣吵,仲要人地賠貴十萬既mini kelly袋,
點知呢,有十幾個人即時 like 我既言論,不過全部比佢 delete 晒,仲要禁我留言 48 小時。

即係話,應該唔係我一個唔讚成佢既做法,只係唔讚成佢既都被人 delete 晒。

不好意思,我要收返我之前既想法,我以為佢係受害者,原來佢人品問題。

下面就係 like 我留言既人都比佢 delete 晒。應該我唔係第一個比佢 delete, 所以個 post 好似全部人都讚成佢咁

大宅

6214K 發表於 20-8-10 18:36
我因太好奇發生咩事,就走左去 download 小紅書,問下呢位小姐發生咩事。
原來佢真係知道人家唔可以係店鋪 ...

咁都吾可能去換款掛?佢根本就求其上網買個袋之後屈人換佢想要既袋比佢 早有預謀

大宅

Babeenat 發表於 20-8-10 18:40
咁都吾可能去換款掛?佢根本就求其上網買個袋之後屈人換佢想要既袋比佢 早有預謀
...

我仲以為佢係受害者。
換款都唔好換個貴十萬既袋啦。
真係唔明 Hermes 點解會肯比佢。

wcpcelia    發表於 20-8-11 18:01

男爵府

6214K 發表於 20-8-10 18:36
原來佢真係知道人家唔可以係店鋪 ...

我又8卦去睇,佢有做代購黎架⋯⋯

大宅

jjman983 發表於 20-8-10 19:05
我又8卦去睇,佢有做代購黎架⋯⋯

佢應該係全職代購。

大宅

jywbb 發表於 20-8-7 22:52
他們就是拿著這句 “顧客永遠是上帝” 來做人,所以才有土豪,暴發戶之稱。
喺法國做岀影衰中國人嘅行為, ...

最緊要臉皮還要夠厚

6214K    發表於 20-8-10 20:48

大宅

6214K 發表於 20-8-10 18:48
我仲以為佢係受害者。
換款都唔好換個貴十萬既袋啦。
真係唔明 Hermes 點解會肯比佢。

可能經理一心諗住息事寧人

子爵府

6214K 發表於 20-8-10 19:07
佢應該係全職代購。

多謝你的求真精神,我都係like左其他持相反意見嘅回覆都俾佢de埋.......
Regards,
Flipflop

子爵府

Babeenat 發表於 20-8-10 18:40
...

正解,有人問佢原先買個袋有咩問題要換,佢唔係好答到,淨係話皮與皮之間有瑕疵
Regards,
Flipflop

大宅

flipflop 發表於 20-8-10 19:53
多謝你的求真精神,我都係like左其他持相反意見嘅回覆都俾佢de埋.......

呢個回覆真係勁到呢...

男爵府

6214K 發表於 20-8-10 20:42
呢個回覆真係勁到呢...

佩服JM既持平與求真,好難得亦是我們所需要的。呢個城市既好,人既高質已被慢慢蠶食和同化。極度無奈。希望一切只係個別事件。

首頁

尾頁

跳至