自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章

我都有睇但係廣州睇場景一模一樣,播緊應該係香港.
睇完果次我終於明白點解成日話鐘意國內fans多啲,因為佢哋支螢光棒真係由頭到尾不停搖又會跟住唱個場面真係好high 好正
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

伯爵府

MM2H 發表於 20-8-15 21:55
聽緊,滿腔淚水,以前歌詞邊聽邊整個故事現於腦海

我都係聽到眼濕濕,Lam是我爸最喜歡的歌手,這首歌又是講爸爸,所以每次聽到我就會想起爸爸。
記得當年畢業不久,自己有收入,Lam又有演唱會在紅館,本想請爸爸去睇。後來我班friend約我去,因為貪同班friend熱鬧D,所以無同爸爸去睇。之後就沒機會了(emoji)

wcpcelia    發表於 20-8-16 14:30

珊瑚宮

Cathy1121 發表於 20-8-15 22:04
你都好感性!
Me 2, 聽返舊歌,會觸動神經!

你係咪想掉轉講,anyway多謝你

當年電台有套廣播劇,講父子情,係用《追憶》做主題曲,所以我對呢首歌好有印象同感受,講緊已經係三十幾年前既事了

琥珀宮

MM2H 發表於 20-8-15 21:51
算保持得好好了,近年嘅,相信冇幾個到70都仲可以唱

許冠傑71歲,今年唱得好過阿Lam,葉振棠吖,今年75歲,佢68、9歲時唱得都OK,其他如關正傑就唔知,已隱退多年。

阿Lam啲歌就幾好聽。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

ppsfung 發表於 20-8-15 22:19
我都係聽到眼濕濕,Lam是我爸最喜歡的歌手,這首歌又是講爸爸,所以每次聽到我就會想起爸爸。
記得當年畢 ...

你一直都記掛著,爸爸會知,會明白的
細個果陣,聽歌時爸爸會好著緊歌詞,會拆解每句意思,編織背景,以前嘅歌詞,每位填詞人都各有風格

珊瑚宮

MM2H 發表於 20-8-15 22:06
一陣開joox聽番
林振強,奇才,可惜人生盡頭非常坎坷

Richard 佢現在應該好好,可以同佢家姐細佬重聚,特別係佢最愛既妹妹……只係我哋咁多年仲好唔捨得佢,以前蘋果唔需要登記,我久不久會揾返佢文章睇……文如其名,又喊又笑

翡翠宮

SandyKL 發表於 20-8-15 22:38
許冠傑71歲,今年唱得好過阿Lam,葉振棠吖,今年75歲,佢68、9歲時唱得都OK,其他如關正傑就唔知,已隱退 ...

我指近年,係指新一輩嘅歌手啊

Sam,葉振棠,同阿Lam同年代,唱腔有一定水準,剛剛谷哥睇吓,原來Sam都keep住有開個唱,世界各地一,二場咁

翡翠宮

bing-jing 發表於 20-8-15 22:43
Richard 佢現在應該好好,可以同佢家姐細佬重聚,特別係佢最愛既妹妹……只係我哋咁多年仲好唔捨得佢,以 ...

洋蔥頭…… 睇你呢段又睇到我眼濕濕,細時唔識太欣賞,反到後期追番舊文舊作

公爵府

bing-jing 發表於 20-8-15 21:14
仲有……《追憶》

我都好喜歡這首歌,歌詞好有畫面

珊瑚宮

Cathy1121 發表於 20-8-15 22:12
敢愛敢做,好聽!

諗起電影畫面……鄭裕玲同葉童响條街度跑,鄭裕玲係神女裝扮,真係敢愛敢做

電影係《神奇兩女俠》

琥珀宮

MM2H 發表於 20-8-15 22:46
我指近年,係指新一輩嘅歌手啊

Sam,葉振棠,同阿Lam同年代,唱腔有一定水準,剛剛谷哥睇吓,原來Sam都ke ...

新一輩呀,有唱得唔錯嘅,但啲歌曲唔似上一輩歌手咁入腦,最近因疫情,晚晚睇返TVB劇集,胡鴻鈞唱《降魔的2》首題曲幾好,入到腦。

Sam OK㗎,今年網上騷好聽,回憶返哂嚟

珍珠宮

SandyKL 發表於 20-8-15 21:06
學上面講,唱到啲歌詞好 口累,同埋上唔到個音,上星期有人話好悶,歌係好聽,但佢演繹唔到以前水準。 :su ...

香港歌手我最中意係佢,佢真係好早期就唔夠氣(5x歲)。今晚我居然唔記得睇,走咗去放狗

珍珠宮

Giyueng 發表於 20-8-15 21:05
回覆 三國1 的帖子

好喜歡聽林子祥啲歌
到現在我電話內都係佢D 歌為主,佢好多歌真係百聽不厭

男爵府

以前我對佢冇乜興趣,所以佢啲歌都好陌生,我淨係識聽四大天王。
但係依家覺得佢幾有風格喎。係咪我變咗口味啊?

琥珀宮

三國1 發表於 20-8-15 23:54
香港歌手我最中意係佢,佢真係好早期就唔夠氣(5x歲)。今晚我居然唔記得睇,走咗去放狗
...

竟然 不過唔算可惜,佢唱得認真麻麻,上YouTube聽返佢以前啲片。

我未去過阿Lam嘅演唱會,不過佢曾做過唔記得邊個嘅嘉賓,當年佢唱現場唔差㗎,不過老嘞,唔夠氣唔夠聲。

翡翠宮

SandyKL 發表於 20-8-15 23:54
新一輩呀,有唱得唔錯嘅,但啲歌曲唔似上一輩歌手咁入腦,最近因疫情,晚晚睇返TVB劇集,胡鴻鈞唱《降魔的 ...

最近期嘅歌手真係唔太識,我頂唔住港劇,好多年冇睇了,自然亦少左聽主題曲 ……

琥珀宮

MM2H 發表於 20-8-16 00:28
最近期嘅歌手真係唔太識,我頂唔住港劇,好多年冇睇了,自然亦少左聽主題曲 ……
...

以前歌手出唱片,係電台、電視台猛咁loop,後來卡拉OK,所以好入腦,依家啲新歌唔知點賣,卡拉OK都榭咗,我冇留意好耐咯。

首頁

尾頁

跳至