論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

Domingo ,Zeira M E
24.july1993
菲律賓籍
做著五個月無理由臨時解約,我有兩個小孩大的兩歲多,小的六個月,,疏忽照顧來到不夠一個禮拜拉到我仔手脫臼須要看醫生,第二個禮拜就食飯台夾到手指黑晒,次次同小朋友出街返來手腳擦損,冲涼凍水兜頭淋,不試水溫,沒有照顧小朋友的意識沖奶是,先倒奶粉滚水直接冲,所以我的細仔自己照顧,從未換過片沖奶冲涼,比二百蚊餸買西芹,羅卜,土豆,全素餐從此唔夠膽比佢買所以做了五個月全部系自己買餸、佢都有幫手洗菜,所以淨係拿自己喜歡吃的出來,其他的在雪櫃雪到烂問她為什麼不煮,應為要倒,她就話買返比我,公仔麵都唔识煮大煲水煮一個面煮十幾二十分鐘分鐘除左面菜都無一條,未煮過一餐正常飯炒菜落壽司醋,芋頭煲湯我以為係佢家鄉菜我是食唔到,佢轉頭倒晒,當時真的生氣,煮飯一就唔熟一就煎雞扒全黑,牛扒全黑硬嗰啲石頭,滾水蛤五花腩,到現在她都未搞得定我仔早晚擦牙洗面,大小二便、未煮過一次早餐比個仔食,我請到她變相要照顧多一個同佢講嘢永遠前面係yes跟著後面就講sorry ,講多句就全日黑面,所以講得來自己做完了!她做到8月27日应该簽了新雇主所以解約,我是柴灣新翠商場誠仁僱傭中心請
我講咁多只希望大家留意

happylife28    發表於 20-8-8 22:38

男爵府

男爵府

T-Y 發表於 20-8-8 22:19
24.july1993
菲律賓籍

請時無面試?點解無經驗你無考下距?

民房

05suey 發表於 20-8-8 23:24
請時無面試?點解無經驗你無考下距?

當時大肚六個幾月先去請有D急,佢係本地傭工,又係中途斷約嗰啲,佢係香港有照顧個小朋友,加上佢自己也有一個幾歲仔,所以就咁,

男爵府

T-Y 發表於 20-8-9 00:30
當時大肚六個幾月先去請有D急,佢係本地傭工,又係中途斷約嗰啲,佢係香港有照顧個小朋友,加上佢自己也有 ...

尼度jm成日教路,不要斷約,大部分有問題,除非你朋友親戚介紹知道距係好噶

子爵府

T-Y 發表於 20-8-8 22:19
24.july1993
菲律賓籍

嘩, 慘不忍睹

大宅

T-Y 發表於 20-8-9 00:30
當時大肚六個幾月先去請有D急,佢係本地傭工,又係中途斷約嗰啲,佢係香港有照顧個小朋友,加上佢自己也有 ...

即佢連斷兩個約,記得寫晒佢的衰野比入境處,等佢無咁易有新visa.

首頁

尾頁

跳至