家事百科

跳至

首頁

尾頁

洋房

想請教一下大家,如果樓上裝修打地,整冧咗我個天花板(有假天花擋住咗)。

已經報咗管理處,樓上個裝修師傅睇過,佢只係肯幫我清走啲石屎,話唔會幫我整返個天花,佢話本身個天花啲鋼筋生銹搽過防銹,所以抓唔住啲石屎。

我想問樓上係咪無責任要負?

伯爵府

2020勳章

師傅講得對呀! 係你天花啲鋼筋生銹,所以抓唔住啲石屎, 所以石屎才會落下, 樓上裝修打地是一個誘因, 令石屎落下, 而唔係主因. 如果你面積細, 好人的樓上師傅都會幫你整反的, 你面積咁大, 樓上就唔會肯幫你整的.你找公證行都無用的. 照睇來相, 你單位的天花鋼筋生銹曾整過的, 因為鋼筋上左防銹油的, 生銹都有一段長時間了.

洋房

Yeelim 發表於 20-8-9 01:27
師傅講得對呀! 係你天花啲鋼筋生銹,所以抓唔住啲石屎, 所以石屎才會落下, 樓上裝修打地是一個誘因, 令石屎 ...

咁可唔可以揾食環署check下係咪樓上漏水而令到鋼筋生銹?如果係,咁係咪又唔同講法?

大宅

吓,凈係清走石屎? 睇個勢你個天花,本身都應該有裂痕 ... 只不過未冧,係咪? 因為睇鋼筋,都已經生哂鏽腐蝕哂,冧係遲早嘅事,你樓齡應該都 40 年以上???

如果係上述情況,真係又有少少難,叫佢幫你補回完好,因對方感覺你呃佢裝修 !?

但當然如果情況本身無恙,你係有權要求佢幫你修補天花 ! 其實就算修補都唔係好大工程,不過樓上業主應該唔肯負責,裝修佬如果認頭,佢幫你做冇人工,所以佢就耍得就耍囉 !

報警冇用,你先通知管理處,可進一步要求同業主立案法團主席,叫佢過去你屋企、及樓上入屋睇下,等佢做個中間人 !

再唔係你有信心肯定自己冇錯,你就同樓上業主講,唔好同裝修佬講,因為唔係裝修佬話事 ! 你話搵公證行,如果我錯我唔使你負責 ... 如果結果係你問題,就你要負責番我天花修補 ! 問佢制唔制? 如果佢制就黑字白紙簽協議,千祈唔好靠 Whatsapp 截圖作證據 !

不過你預樓上業主進一謬賴皮,到時如果你都覺得,完全係佢問題,你就要先自費搵公證行,通常俾錢果個,檢驗結果都係贏 ! 但睇你天花狀況未必一定 !? 如果你贏,之後預咗入稟去小額錢債署,手續上所有都係自己去搞,到時由法庭裁判官判決,你勝訴就索償番公證行費用,及修補天花費用,一般以你 CASE 正常都夠賠 !

到時佢敗訴唔肯賠償,你就向法庭申請釘佢契 ! 如果佢預左有排唔買賣,佢再賴皮都可以唔理你。你可再入稟申請佢破產,騁請執達史及保安,入屋封閉佢間屋,佢唔可以住及移動任何物品,再拍賣所有計算後,再由拍賣所得針番你賠償 ! 當然唔夠賠都冇計,係好煩的 !

大宅

Yeelim 發表於 20-8-9 01:27
師傅講得對呀! 係你天花啲鋼筋生銹,所以抓唔住啲石屎, 所以石屎才會落下, 樓上裝修打地是一個誘因, 令石屎落下, 而唔係主因. 如果你面積細, 好人的樓上師傅都會幫你整反的, 你面積咁大, 樓上就唔會肯幫你整的.你找公證行都無用的. 照睇來相, 你單位的天花鋼筋生銹曾整過的, 因為鋼筋上左防銹油的, 生銹都有一段長時間了

其實唔係防鏽油,因為我娘家都係一樣情況,我都以為之前整過上過防鏽油,之後問番做三行同學,佢話樓齡有番咁上下年期,加上本身發展商用料不佳,鋼筋生鏽至發霉就會出現呢種顏色,果陣時我先知唔係防鏽油 !

伯爵府

2020勳章

紅色那些, 唔係防鏽油?? 但係好似禾!

>佢話樓齡有番咁上下年期,加上本身發展商用料不佳,鋼筋生鏽至發霉就會出現呢種顏色
咁都唔關樓上事的.

伯爵府

2020勳章

nickkong 發表於 20-8-9 01:38
咁可唔可以揾食環署check下係咪樓上漏水而令到鋼筋生銹?如果係,咁係咪又唔同講法?
...

食環署係CHECK唔到係咪樓上漏水而令到鋼筋生銹的. 食環署只會幫你CHECK現在有無被漏水的. 曾漏水 或 漏水之後會引至什麼, 係唔關食環署事的. 現在樓上裝修緊, 都唔會係佢漏水啦!
目測相片的天花是乾的. 也無水積, 唔似曾漏水. 應該係大廈舊才會這樣的. 樓主住的大廈, 相信有40-50年或以上了如果搵公正行, 要使1-2萬, 到時唔關樓上事, 就要自己食晒. 不如自己找人整左佢, 都應該平過找公正行許多.
我明白樓主係想樓上幫你整埋佢, 但樓主住緊的樓有相當年資了, 好難可以證明到係樓上裝修, 會令你的鋼筋生銹, 仲生銹到石屎都食唔實, 而下掉的.

洋房

Yeelim 發表於 20-8-9 16:23
食環署係CHECK唔到係咪樓上漏水而令到鋼筋生銹的. 食環署只會幫你CHECK現在有無被漏水的. 曾漏水 或 漏水 ...

好,唔咳哂

其實樓齡得30年到,係居屋,我都估唔到會生銹到咁

伯爵府

2020勳章

nickkong 發表於 20-8-9 22:13
好,唔咳哂

如果只得30年, 質數真係差左D.
如果你唔想俾錢整住, 你可以叫樓上清左D石屎, 然後自己用菊花牌月光漆油番油上去就算. 注: 這個方法, 我是在網上見到的.
不過得30年樓, 都係整番好D.

洋房

Yeelim 發表於 20-8-9 22:27
如果你唔想俾錢整住, 你可以叫樓上清左D石屎, 然後自己用菊花牌月光漆油番 ...

長遠黎講我都會整返佢嘅,好似安心啲

大宅

2020勳章

nickkong 發表於 20-8-9 22:13
好,唔咳哂

之前有冇漏水

洋房

[email protected] 發表於 20-8-11 15:39
之前有冇漏水

我之前裝修時,裝修師傅發現鋼筋有生銹,但冇漏水,佢幫我處理過。

大宅

2020勳章

nickkong 發表於 20-8-11 15:41
我之前裝修時,裝修師傅發現鋼筋有生銹,但冇漏水,佢幫我處理過。

正常都要報管理處睇睇, 紀錄底, 之前已經有問題真係幾差, 今次要搵師父處認真理。

複式洋房

回覆樓主:

好痴線,鋼筋生鏽到咁石屎個質都好似麻麻。樓上上一手可能成日水浸地或者上面係浴缸而有漏水。

大宅

你個天花咁大面積生鏽應該係一早有問題
其實宜家裝修都有買保險,如果真係樓上裝修引至的話都係保險公司賠。

別墅

咁大件事

公爵府

2020勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

smart_lam 發表於 20-8-9 01:40
吓,凈係清走石屎? 睇個勢你個天花,本身都應該有裂痕 ... 只不過未冧,係咪? 因為睇鋼筋,都已經生哂鏽腐 ...

你有無整過好似樓主天花石屎嘅情況,整天花石屎好麻煩,整時好容易跌返落嚟,由其係天氣潮濕,呢排又成日落雨

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

樓主,請問你整好個天花未?我都有需要整,想請教一下你

洋房

etam724 發表於 20-9-7 11:09
樓主,請問你整好個天花未?我都有需要整,想請教一下你

整返好啦,你可以PM我

大宅

Yeelim 發表於 20-8-9 22:27
如果你唔想俾錢整住, 你可以叫樓上清左D石屎, 然後自己用菊花牌月光漆油番 ...

30年已搞成咁? 鹹水樓乎?...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊