自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

細個幫小朋友搵算命改名,算命先生話小朋友有書緣,唔錯啲成績,會中中至中上 咁我再問佢,係咩學校都會讀到書,唔太差,佢話間間都讀到唔差既成績。
但我想知,點為之讀得唔太差,中中至中上,咁係咪即係無論1線,3線都係唔差果批呢?我有啲難理解,咁講法家長緊係試一線啦,反正師傅都話讀間間都唔差,有書緣,正常資質唔會太差,無理由揀三線先掛

大家有咩睇法呢?

珍珠宮

點會用風水師一句話去衡量小朋友入咩學校?
小朋友幾大? 其實我覺得小朋友細個大概都睇到讀書能力去到邊

子爵府

sasa@uk 發表於 20-8-9 02:06
點會用風水師一句話去衡量小朋友入咩學校?
小朋友幾大? 其實我覺得小朋友細個大概都睇到讀書能力去到邊
...

只係突然諗到呢個話題 用我黎做例子
咁當然係現實裏會衡量小朋友各方面

珍珠宮

vta137 發表於 20-8-9 02:10

只係突然諗到呢個話題

我fd 個仔bb 比個風水師改名,都話聰明呀讀書叻呀呢d ,我懷疑風水師對每個父母都講差不多既說話
唔通話你仔無書緣,唔使嘥錢哉培佢咩
我fd 呢個仔讀書係年年試升,中二終於留班,不過都未放棄住,男仔可能未開竅,或者遲d 發力考好dse 都話唔埋既

男爵府

唔使理師傅講,睇返小朋友考試成績,如果排名前咪揀好d學校,入到就無問題啦!入唔到去左次級學校都可能讀得唔差中上囉。揀校都要有小小運

wcpcelia    發表於 20-8-9 11:56

珍珠宮

2024年龍年勳章

sasa@uk 發表於 20-8-9 02:17
我fd 個仔bb 比個風水師改名,都話聰明呀讀書叻呀呢d ,我懷疑風水師對每個父母都講差不多既說話
唔通話你 ...

唔係喎,我幫我仔改名時我問過師傅呢個問題,我仔有無書緣讀書叻唔叻,師傅話: 讀書麻麻! 唔叻!果然真是 但師傅有講佢向邊方便發展比較好,雖然讀書唔叻,但將來都幾搵到錢 呢樣仲未發生 唔知係咪真了

男爵府

小ice 發表於 20-8-9 02:42

唔係喎,我幫我仔改名時我問過師傅呢個問題,我仔有無書緣讀書 ...

我2個仔都係比師父改名,當年已經話我2個仔讀書麻麻,咁又中曬,好彩佢話我d仔好孝順,暫時都幾孝順

水晶宮

vta137 發表於 20-8-9 01:44
細個幫小朋友搵算命改名,算命先生話小朋友有書緣,唔錯啲成績,會中中至中上 咁我再問佢,係咩學校會讀到 ...
呢類野不會信十足,唔通個風水師話某人大富大貴,佢就咩都不做就自動富貴咩?
做自己控制到的事。我都有找師傳幫仔女算命改名,但不代表咩都不做。呢樣野輔助性質者。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有時呢d未必講得準,以前有個師傅同我算過八字,感情事中到嚇死人,好多嘢都好準,但佢話我冇書緣,唔係我唔叻讀唔上,而係讀唔到,我話唔係喎,我讀到大學畢業喎,小學年年考第一,中學都前十名。。。師傅話冇理由喎。。後來算到話我媽媽放啱書架書枱喺文昌位,有助我幾姊弟妹讀書,咁我地幾個又真係全部都大學畢業。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

我後生幾迷信吓,過咗咁多年睇番轉頭,其實有準有唔準,好難講的。

仔女讀書,除非你覺得佢應付唔到,否則我會幫佢試一線。

男爵府

回覆樓主:

信一兩成ok..
讀唔讀到睇性格,父母點教同遺傳多d

象牙宮

2024年龍年勳章

rose-mag 發表於 20-8-9 07:16
有時呢d未必講得準,以前有個師傅同我算過八字,感情事中到嚇死人,好多嘢都好準,但佢話我冇書緣,唔係我 ...

笑咗, c fu 又兜到.

侯爵府

細個幫小朋友搵算命改名,算命先生話小朋友有書緣,唔錯啲成績,會中中至中上 咁我再問佢,係咩學校會讀到 ...

睇法係讀書靠自己。迷信冇幫助。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Ritala2012 發表於 20-8-9 03:55
我2個仔都係比師父改名,當年已經話我2個仔讀書麻麻,咁又中曬,好彩佢話我d仔好孝順,暫時都幾孝順
...

你去揾邊個師傳呀?

珍珠宮

有時呢d未必講得準,以前有個師傅同我算過八字,感情事中到嚇死人,好多嘢都好準,但佢話我冇書緣,唔係我 ...

嘩,伯母好犀利,家中子女成績斐然,如果開班教授文昌位擺法,一定其門如市。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

咁即係有冇書緣根本冇關係啦,最緊要係文昌位

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

個師傅帶緊你去遊花園.

侯爵府

點會咁信"命"?

我也算過命/紫微,也說我一生衣食無憂。工作不錯。

em....條命不錯掛(父母好好)?錯在我心態 心態決定一生。

順風順水的人,不會算命,自有天佑。不順的人,只是去找心靈安慰,不必太認真。

No pain, no gain! 千萬不要把"算命論"對小朋友講。我可能聽得多,所以咁懶

wcpcelia    發表於 20-8-9 13:40

男爵府

sunnymama2 發表於 20-8-9 09:39
你去揾邊個師傳呀?

不在香港

子爵府

hker 發表於 20-8-9 09:55
點會咁信"命"?

我也算過命/紫微,也說我一生衣食無憂。工作不錯。

其實都係突然回憶返師傅以前講既野 再想下小朋友由細大讀書係係點

首頁

尾頁

跳至