自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ccaa 發表於 20-8-9 16:47
我都有此打算,地點係番禺,賣咗依家住緊層樓返番禺買間退休,剩低既錢慢慢搣
...

我都想,家人在好幾年前賣了,地鐵通車之後樓價一飛沖天,不過我自己覺得番禺發展不及珠海中山方便

大宅

goodfuture 發表於 20-8-28 13:18
我都想,家人在好幾年前賣了,地鐵通車之後樓價一飛沖天,不過我自己覺得番禺發展不及珠海中山方便
...

咁珠海中山其實退休+投資都可以 升得唔多 咪拿黎退休渡假先 或租住出去

大宅

希陳 發表於 20-8-30 09:15
咁珠海中山其實退休+投資都可以 升得唔多 咪拿黎退休渡假先 或租住出去
...

內地租金超平,有時會諗與其攞一舊錢出來買,倒不如到時租樓還化算,但是始終自己樓心態上才叫有踏實感。
投資我反而唔敢太奢望,始終土地太大太多,供樓息口唔平,上面又政策行先。

大宅

希陳 發表於 20-8-30 09:15
...

不過退休真不錯,但我會預算80歲如果未死會回流香港,始終根紥這裡,所以通關後我亦會上中山看看,到時抵擋不住誘惑就扑錘。

珍珠宮

issactmaria 發表於 20-8-9 07:41
離退休踏入倒數10年階段,你會為退休有甚麼預備?

提早找出被動收入

大宅

goodfuture 發表於 20-8-30 11:36
內地租金超平,有時會諗與其攞一舊錢出來買,倒不如到時租樓還化算,但是始終自己樓心態上才叫有踏實感。
...

租樓係平。。 係好提意。。 不過如果自己有舊錢 買唔起香港第二間 但又想投資下 大陸樓升幅都幾好 租金回報低姐。。 另外升得唔好 又可渡假先或退休用下。。 進可攻 退可守, 租人地d樓 又唔可以自己裝修到自己喜歡的環境

hungng    發表於 20-10-23 09:35

侯爵府

goodfuture 發表於 20-8-30 11:36
...
朋友之前喺深圳租咗層樓, 租約滿要搬走時大陸業主又要佢賠呢樣賠個樣好麻煩

伯爵府

dyl 發表於 20-8-30 21:10
朋友之前喺深圳租咗層樓, 租約滿要搬走時大陸業主又要佢賠呢樣賠個樣好麻煩
...
租樓都要睇下有無人租比老人家,而且今日租金到十年後唔知會升幾多,所以自己買樓感覺好啲,同香港買自住樓道理一樣

子爵府

BK Milk勳章

issactmaria 發表於 20-8-9 08:40
好現實,我諗我一日未入土為安,我唔會轉哂所有嘢給仔囡,實在聽太多case! 無謂為了攞政府長者津貼三千幾 ...

我現在份保險,受益人都係寫70%爸爸,30%老公,呀仔就無名,因為太多case,但點解我會留30%俾老公呢,只係方便佢幫我做事,人心隔肚皮

男爵府

goodfuture 發表於 20-8-30 11:41
不過退休真不錯,但我會預算80歲如果未死會回流香港,始終根紥這裡,所以通關後我亦會上中山看看,到時抵 ...

我諗有不少jm 都想等通關後上內地睇睇!

侯爵府

issactmaria 發表於 20-8-9 07:41
離退休踏入倒數10年階段,你會為退休有甚麼預備?

退休究竟係60定65歲?

男爵府

朱古力包包 發表於 20-9-20 08:04
退休究竟係60定65歲?

好似轉咗65歲

男爵府

萍pig 發表於 20-8-12 09:27
真羡慕這裡各位,都沒有須要退休後,仍要「照顧父母」這項目。 你們的父們都生性,沒給你們負擔。 ...

因為我哋四大長老都已經返咗天家啦, 你應該比較年輕吧?

男爵府

這年工作超忙碌,開始發現退休生活除咗要準備生活費及選擇住屋外,現在都要養好身體,否則一個唔該連退休都未捱到!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

chocolatebean 發表於 20-8-9 16:56
回覆 大力大力 的帖子

比幾多?

例如自住層樓一定唔可以比、如果可以、留低嘅錢一定要到自己终老~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

issactmaria 發表於 20-10-23 07:34
這年工作超忙碌,開始發現退休生活除咗要準備生活費及選擇住屋外,現在都要養好身體,否則一個唔該連退休都 ...

所以近十年、每天慢走/跑步2小時~

我計劃退休、己在年輕時開始了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

redhot 發表於 20-8-9 08:59
前題係要亞女好信得過,佢嫁嘅老公人品又好好先得喎

人有三衰六旺架,唔係話衰到處心積慮去呃父母,但如果財政出咗問題,就會洗咗。

男爵府

大力大力 發表於 20-10-23 08:42
所以近十年、每天慢走/跑步2小時~

我計劃退休、己在年輕時開始了~

退休生活費我唔擔憂,但我無預計踏入倒數10年,工作壓力噤重及責任噤大,精神壓力都會影響健康!

珍珠宮

RT 發表於 20-8-10 12:25
冇錯,當年我都強烈建議阿媽唔好買樓,我話幾百蚊個月租個單位先,住返1年睇吓適唔適合自己,佢唔聽就走去 ...

其實退休都未必要買外地樓,外地租金唔貴,可以旅居,租兩三個月已經可以,又唔洗打理。

我成日覺得大陸樓好麻煩,第日兩腳一伸,我兩個女都唔知點攪手續。

珍珠宮

木土土 發表於 20-8-9 17:55
而家離婚咁普遍,幫仔女置業既父母,不能不考慮呢點。
亦之前聽過父母出咗大份首期比女買樓(得女名),女 ...

你呢單我睇到都好SAD,已經唔係錢問題。

我好多同事有唸你講的憂慮,不過我都未知點解決。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊