自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

goosy83 發表於 20-8-9 12:29
我諗呢個post唔少人係講緊唔犯法約人聚餐點解唔得

我本身無評論飯聚得定唔得,只系講大家"出街"定義的分歧

瑪瑙宮

大廚勳章

cyyiu 發表於 20-8-9 12:40
其實就算日日喺屋企,所有物品都網購,都唔係無風險,因為送貨員都有機會傳染!
萬事小心,做好自己,希望 ...

我屋企好難網購啦。。。送外賣嚟都要自己落樓下攞因為行樓梯唐樓。。。所以我不如出街自己買。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

落街同去街都係出街

水晶宮

ChristyMum 發表於 20-8-9 12:27
係啦, 我都屋企附近行山, 仲带口罩行, 係辛苦架, 咁都比人話, 所以我都費事搭嘴
...

我同事都有話我仲去行山
最攪笑係,呢位同事早幾日比另一個同事笑佢做乜肥左咁多,佢超級唔開心,跟住就話要去行返山喇

珍珠宮

好媽媽勳章

seaheart88 發表於 20-8-9 12:42
咁無辦法囉。。。我承認我係自私囉。。。但我真係做唔到幾個月都冇出街食過餐飯囉。。
...

感我又覺得落街食飯並不自私,你又唔系带病者周圍散d 菌

水晶宮

畀面勳章

lovelyliz 發表於 20-8-9 12:38

大把判官!

早幾日我有個fb朋友自己響商場,話搞錯呀而家時勢仲咁多人出來shopping
另一個fd問佢,咁你又去商場做乜
佢答,買日用品

人哋就係去shopping,佢就美其名買日用品

男爵府

lovelybaby2015 發表於 20-8-9 10:43
有感而發,其實d人唔好成日話人出街自私乜乜物物啦啦

假設你見到有人響街,你點知人哋係咪必須?或者去買 ...
無錯,好似我媽入醫院咁,我隔一個星期就要送尿片俾佢,住下住下已經2個月,仲未知幾時出院,我仲只會點到點,減少別人風險,所以真係唔好一概而論。

wcpcelia    發表於 20-8-9 13:31

珍珠宮

好媽媽勳章

pretty_cat 發表於 20-8-9 10:36
有出街無去娛樂

如果懷住好down 的心情出街可能有人覺得唔算出街

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

baby_yee 發表於 20-8-9 11:43
我出街既定義係搭車出去,屋苑附近超市買野只係叫落街

禁止訪問

水晶宮

畀面勳章

4ponymum 發表於 20-8-9 12:46
無錯,好似我媽入醫院咁,我隔一個星期就要送尿片俾佢,住下住下已經2個月,仲未知幾時出院,我仲只會點到 ...

係呀
所以唔好見街度有人,就話人自私丶唔自律通街走

珍珠宮

好媽媽勳章

4ponymum 發表於 20-8-9 12:46
無錯,好似我媽入醫院咁,我隔一個星期就要送尿片俾佢,住下住下已經2個月,仲未知幾時出院,我仲只會點到 ...

無錯,有時真系有需要外出,祝你媽媽早日康復

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

係 一出門口就出街
我呢半年最多都只係三日冇出過街

男爵府

可能佢認為
出街係無目的遊走
食飯買日用品,係有需要嘅動作

唔係行街,哈哈

珍珠宮

好媽媽勳章

seaman1982 發表於 20-8-9 12:06
行出家門口就係出街,樓下街市唔係叫街唔通叫屋企。
不過呢D說話多數出現在D老人家口中,你一叫佢唔好出街 ...

完全同意

男爵府

回覆樓主:

除非政府做到好似外國咁既lockdown,咁我哋冇資格話人好唔好落街

男爵府

seaheart88 發表於 20-8-9 12:42
咁無辦法囉。。。我承認我係自私囉。。。但我真係做唔到幾個月都冇出街食過餐飯囉。。
...

發爛渣?
係呀,外國見咁多你呢d人所以一刀切禁堂食

不過香港做唔到,為左返工人仕開返
但第二朝d老人家即刻落去食返一盅兩件
同埋你呢d買外賣都唔得係都要堂食既人

人地年紀大學識生活習慣唔同好難勸

不過如果你有返少少基本教育
可以諗下點解張醫生叫人留喺屋企

男爵府

ganggang 發表於 20-8-9 12:44
感我又覺得落街食飯並不自私,你又唔系带病者周圍散d 菌

唔係掛到今日都仲咁講
咁唔使限聚令啦

大宅

大家不要諗多咗,現疫情真系睇到好多自私的人,睇新聞訪問就知,啲人話不日日去街市,唔得咁,現疫情大家相就去每星期1-2次算啦!無事話之你1日去廿次啦!
現政府呼唤大家少出街,返工,買餸,日常用品,睇医生... 當然可出,只不過不要日日出啫。
有日新聞講有個女人話全日禁堂食,無得出去下午茶,講到喊哂咁,食少餐下午茶都唔得,咁点攪呀!
有啲人真是被人鬧被人話才肯出少啲。
有感而發,不喜勿插

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我都有行山, 屋企附近... 其實行山的人都唔會停係到同你傾計, 大家各有各行.. 唔洗比人話行少次會死?

首頁

尾頁

跳至