在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

flowerbabe 發表於 20-10-7 14:13
我都係,人工唔錯但高壓
我一直諗緊可以點
諗下諗下又一年

真係喎我之前就係咁,諗吓諗吓又一年,但係又冇時間揾出路

男爵府

我都因為小朋友而好想quit 份工心大心細

別墅

flowerbabe 發表於 20-10-7 14:13
我都係,人工唔錯但高壓
我一直諗緊可以點
諗下諗下又一年

我搵咗成年工都未轉到,係好想轉返份近屋企嘅工,將來都想湊小朋友返學呀

男爵府

回覆樓主:

BB出世時日日諗,諗到個仔 10 歲我仲返緊工。 我個人建議,未買樓唔好輕易 quit. 我寧可後生進取啲,到 50-60 早點退休。

男爵府

Jijija 發表於 20-8-11 12:31
Work is basically equally heavy no matter where I jump to for my profession (emoji)(emoji)‍♀️

S ...

請問你的exit strategy是怎樣,可否分享一下?

大宅

無諗住咁早唔做,層樓供完,其實現在儲錢預備早d 退休,一個仔,有好姐姐幫手,有時幫忙同佢溫英文,所以都想儲多些錢做後備,但份工有時都受氣,而且自己學歷唔高,所以一定找唔到現在人工的價錢

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

今時今日, 有份工儲多個錢好重要.. 當然, 都要睇下家庭有幾需要你....

別墅

Jijija 發表於 20-8-9 10:30
又要返工,又要照顧小朋友
工作又忙,但又好想多啲時間同屋企人一齊
想Quit但係呢排市道又唔好

成日都好想,但經濟上唔容許

瑪瑙宮

我諗好多人係咁

男爵府

Hk 地女人就係咁慘,又要養家又要湊仔,但無人體諒

別墅

我身邊好多朋友都係全職媽媽,真係好羨慕,佢哋都無乜經濟壓力。我最近放左一個星期大假,做左一星期全職媽媽,好享同小朋友一齊的日子。真係有衝動好想辭職。

複式洋房

有呀, 本身份工又唔係返得特別開心, 好想quit左, 自己B可以自己主力湊, 唔駛同人交代/解釋咁多
但係又有經濟些既考慮

小朋友愈大, 同屋企人湊B既想法/理念就愈唔同, 我同老公教既方法屋企人唔係好接受, 有時仲會俾的說話我地聽... 我老公又會因為生活上同我屋企人唔係太夾到, 會有情緒... 我又要幫手settle, 真係好煩...
返工時有屋企人 & 姐姐幫手, 但係自己小朋友既野, 我有時都會自己做番/跟番...
加上其他種種, mentally and physically都真心攰

我成日問, 如果有得俾working mom (特別剛有小朋友頭5-6年) 可以揀一個星期只係返4日工就好喇... (當然, 出少番4-5日糧啦)

大宅

2023年兔年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

Jijija 發表於 20-8-10 17:55
返工唔忙咪好囉!不過返去就要做第二份工!

第二份工….

首頁

尾頁

跳至