在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 anz520 的帖子

叻叻,我都努力緊💪🏻

侯爵府

Jijija 發表於 20-8-9 10:30
又要返工,又要照顧小朋友
工作又忙,但又好想多啲時間同屋企人一齊
想Quit但係呢排市道又唔好
如果有另一半SUPPORT MONEY就OK囉...

別墅

回覆 Macusmama 的帖子

我依家同我老公大家放工後努力一人搞一樣希望可以快啲setup好我哋嘅被動收入來源💪🏻

侯爵府

Jijija 發表於 20-9-15 15:06

我依家同我老公大家放工後努力一人搞一樣希望可以快啲setup好我哋嘅被動收入來源&# ...
好叻叻,倏網上生意?

別墅

唔係叻呀,動力源於好想離開現況只要有目標其實唔難架

侯爵府

Jijija 發表於 20-9-16 09:54

唔係叻呀,動力源於好想離開現況只要有目標其實唔難架
你又岩,多鼓勵呢度的人...佢地好需要支持的...ADD OIL

別墅

做媽媽都係咁

別墅

回覆 jonestongg 的帖子

我想大部份在職媽媽想法也差不多, 根本學校嘅功課係冇可能唔理, 就算小朋友有補習自己都要跟下, 再加上社會氣氛差真係完全唔想返工
但世事邊有兩全其美 唯有繼續工作下去

民房

singdream 發表於 20-8-12 10:24
我,我份工好高壓,放工已好疲累,唔想同女女講嘢,成日只想訓覺。心裡知道咁對女女唔好,但真係好辛苦。想 ...

X2

別墅

blacklabel83 發表於 20-9-19 21:39
回覆 jonestongg 的帖子

我想大部份在職媽媽想法也差不多, 根本學校嘅功課係冇可能唔理, 就算小朋友有補習 ...

係呀

別墅

Jijija 發表於 20-9-14 21:54
回覆 anz520 的帖子

叻叻,我都努力緊💪🏻

加油

水晶宮

2020勳章

無諗過... 有姐姐幫手, 只係得一個細路... 份工又OK... 儲多個錢都唔錯...

複式洋房

pomanlife 發表於 20-8-9 13:35
因為家庭需要我都quit 左,小朋友既成長比金錢重要

介意分享下你依加嘅感受嗎?我都打算quit, 可以多啲時間照顧小朋友。但我唔知會唔會後悔。

寶石宮

2020勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Kwaimum 發表於 20-9-27 08:32
介意分享下你依加嘅感受嗎?我都打算quit, 可以多啲時間照顧小朋友。但我唔知會唔會後悔。
...

我又冇後悔quit 左之前份工,反而覺得quit 得太遲,可以同小朋友一齊讀書,睇佢做下功課。工可以再搵既

複式洋房

pomanlife 發表於 20-9-27 20:53
我又冇後悔quit 左之前份工,反而覺得quit 得太遲,可以同小朋友一齊讀書,睇佢做下功課。工可以再搵既:fo ...

都係嘅,始終小朋友最重要。多謝你

寶石宮

2020勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Kwaimum 發表於 20-9-29 18:47
都係嘅,始終小朋友最重要。多謝你

其實趁小朋友細操好佢習慣好重要,前幾年為生活奔波,依家汁左佢一排主動性高左,對做功課溫書冇咁抗拒

複式洋房

pomanlife 發表於 20-9-29 21:41
其實趁小朋友細操好佢習慣好重要,前幾年為生活奔波,依家汁左佢一排主動性高左,對做功課溫書冇咁抗拒:fu ...

對小朋友係好,但無奈,正如樓主topic所講,會面對經濟壓力,需要勇氣作出取舍。會加油 。多謝你嘅分享

複式洋房

但小朋友既成長錯過左就冇

myfaye    發表於 20-10-9 23:04

男爵府

同你一樣
一齊傾下可以點好

男爵府

singdream 發表於 20-8-12 10:24
我,我份工好高壓,放工已好疲累,唔想同女女講嘢,成日只想訓覺。心裡知道咁對女女唔好,但真係好辛苦。想 ...

我都係,人工唔錯但高壓
我一直諗緊可以點
諗下諗下又一年

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊