自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

我買了新加坡周氏鷄蛋很多年,話無添加激素,在百佳買,一直無問題,但話說兩星期前,連試打四隻,全部裏面有黑點或黑色一pat pat, 唔係過期,因為我哋食蛋食得好快,一星期都食盒幾,現在仲有幾隻唔敢食,怕係發雞瘟,抑或佢哋執錯啲可以孵雞仔的蛋?
想睇下有無人都係咁?
唔食佢食邊隻牌子?澳洲的好貴成十蚊一隻。
有影低相但唔識Up。

子爵府

MICMATL 發表於 20-8-9 12:20
我買了新加坡周氏鷄蛋很多年,話無添加激素,在百佳買,一直無問題,但話說兩星期前,連試打四隻,全部裏面 ...

其實我多分散投資甘買,有時食日本丶美國(emoji)(emoji)⋯⋯,因為好多時都係食左好多年,先發現有問題嘅

禁止訪問

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

周氏未買過,以前買日本蛋,近年就無買,而家通常買澳洲Sunny Queen,簡中都有買德青源。

子爵府

德青源或者cheers

珍珠宮

回覆樓主:

唔好買死一隻
輪住買

珍珠宮

2024年龍年勳章

mmya 發表於 20-8-9 12:39
唔好買死一隻
輪住買

x2
分散投資

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

我都係幾隻輪住食,周氏,CP, 德清元,西京美人輪住食。

伯爵府

真係唔好食死一個品牌,我歐洲,澳洲同周氏輪住食

話時話,百佳賣嘅周氏貴過惠康好多

男爵府

kid 發表於 20-8-9 12:27
其實我多分散投資甘買,有時食日本丶美國(emoji)(emoji)⋯⋯,因為好多時都係食左好多年,先發現有問題嘅
...

我都係,真係唔好食死一隻。
周氏,精品農場, 韓國草藥雞蛋,日本蛋,cheers, 輪住食

暫時,韓國蛋價錢,味道,信心度比較平均,但難買,唔係成日有貨,一見到即買。

周氏,精品無蛋味,細隻。
日本蛋好食,但個黃橙到有d怪,覺得唔天然
泰國果d就平d, 其他各樣普普通通咁啦

大宅

我通常買新加坡蛋和日本蛋

大宅

回覆樓主:

最常買日本新紀元,德青源,cp 泰國,其次西京美人同土雞蛋,日本新紀元最正,蛋黄脹卜卜,好味道,通常用荷包蛋或者做溏心蛋,泰國蛋我覺得有d腥,通常炒蛋。
雪櫃一定有兩款蛋以上。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

CP, cheers

男爵府

CHEER 滋味 泰國雞蛋 最好味道
==========================================
我食過呢4款呀~ 比較味道係
①CHEER 滋味泰國雞蛋
② CP 正大泰國雞蛋
③FREDS 新紀元蛋 日本
④ CHEW’S EG-PRO 周氏 新加坡雞蛋

=========================================================
雞蛋半數含類雌激素,兒童日吃2隻已超標,8款安全雞蛋清單
https://topick.hket.com/article/2059150/

水中銀(國際)生物科技於2017年8月至10月,從一田、百佳、City' Super、網上平台HKTV mall及本地農場雞蛋直送商店,選購了12個雞蛋品牌,共21款雞蛋樣本,當中包括嘉道理農場、滋味、CP、Freds、德青源,陽光等品牌,再利用城市大學教授研發的小魚親測平台作魚胚胎毒性檢測,從而篩選出
8款樣本顯示為「綠魚」(品質卓越)【不含類雌激素】=
CHEER 滋味 新鮮泰國雞蛋(珍寶)
CP 正大泰國精選新鮮雞蛋(M)
CHEER 滋味 日本櫻花雞蛋
FREDS 新紀元蛋 10粒裝 日本山口縣產
CHEW’S EG-PRO 周氏 新加坡鮮雞蛋
DQY ECOLOGICAL德青源 新鮮雞蛋8隻精選特大裝 (中國)
KFBG 嘉道理農場 鮮雞蛋
SUNNY QUEEN FARMS 陽光放養雞蛋6粒裝(大) 澳洲農場出產品牌

公爵府

3btsoi 發表於 20-8-9 13:57

我都係,真係唔好食死一隻。
我都係輪住買:
周氏/精品農莊/cheers/cp

周氏真係味淡又細隻又貴,
精品農莊果蛋黃質感好似怪怪地,
有D膠,

暫時覺得cheers/cp 蛋味較濃

最近買過德青源日本白蛋,一般,
下次見到北京的再試,
韓國蛋我只係aeon 見過,好似買過1次
差D忘記了
下次再試

另外周氏是否有2隻包裝,
我係apita見到果隻跟惠康賣的不同,
價錢仲貴,
不過都係味淡

以前都會買日本蛋,
但近年少左了
現在首選都係跟消委會報告,
選擇無激素的

公爵府

我買了新加坡周氏鷄蛋很多年,話無添加激素,在百佳買,一直無問題,但話說兩星期前,連試打四隻,全部裏面 ...
未遇過這個情況,
不過就發現百佳D蛋無咁新鮮,
相比惠康和aeon

大宅

我以前都係買周氏,但上年開始試過幾次痴殼,亦試過壞左,而家無再買啦。而家好似其他jm話齋,分散投資買唔同牌子及產地既蛋。
~~

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

吾好話蛋,我所有日用品都吾會用死一隻牌子。宜家都吾知有咩信得過
.........................................

首頁

尾頁

跳至