自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

關於要求派三千元給市民去做測驗一事,其實
之前新聞話私家醫生的生意平均大跌五,六成,最惨的跌九成。會長要照顧會員利益,天經地義,但是為什麼突然在昨天要反口呢?班私家醫生好像被賣豬仔一樣

蔡堅有什麼難言之隱嗎?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

bks2014 發表於 20-8-9 16:04
之前新聞話私家醫生的生意平均大跌五,六成,最惨的跌九成。會長要 ...

侯爵府

私家醫院檢測都做唔切, 乜派咗3千蚊會突然多咗檢測能力咩?

男爵府

回覆樓主:

係前倨後恭。

侯爵府

老人癡呆

侯爵府

回覆樓主:

乜而家香港做生意係包賺嘅咩?你賺到盤滿缽滿嗰陣唔分返啲出嚟?冇人睇醫生係因為減少外出冇人病

侯爵府

Shellyxlk 發表於 20-8-9 16:41
乜而家香港做生意係包賺嘅咩?你賺到盤滿缽滿嗰陣唔分返啲出嚟?冇人睇醫生係因為減少外出冇人病

...

我十分贊同你的意見,醫生打開門做生意無話包賺的。人人戴口罩導致生病的人大減,醫生收入也大減,作為專業學會,為會員福利着想向政府lobby ( 即是要求派三千)無可厚非,lobby又不犯法,但為什麼醫學會忽然反口呢?

珍珠宮

回覆樓主:

即係想多D人病?多D生意?少左人病唔開心?少人病就想要政府補貼?

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bks2014 發表於 20-8-9 16:04
之前新聞話私家醫生的生意平均大跌五,六成,最惨的跌九成。會長要 ...

依家又話部份診所主要客人來自國內,疫情搞到無哂生意; 但今年一月個陣D黑醫護又話要罷工威脅封大陸關~

神又係你,鬼又係你~

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

菜生之前為 叫政府派3千俾市民去私家診所驗covid,就可以加快檢測速度.

但俾人指責私家診所屯積測試劑,所以又要出來澄清
私家診所根本冇測試劑!
只負責採唾液樣本俾外面的化驗所.

即係俾左3千俾私家袋袋平安之後,
因化驗所、化驗員同化驗儀器冇多到,
每日測試量係一樣,
多左私家拿去驗,
只會樽頸,
要市民等更耐才有結果,
根本不是加快檢測速度,
是拖慢速度就真!
有些專業人仕, x會長都係見錢就開眼的大炮王!
根本冇將病人的健康放在第一位,
因為自己的荷包才是第一位!

只會向錢看,怕被搶飯碗,
所以排擠及抹黑助港的國內支援隊

ps送去深圳驗是另一話題,不混合討論

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 20-8-9 19:50
菜生之前為 叫政府派3千俾市民去私家診所驗covid,就可以加快檢測速度.

但俾人指責私家診所屯積 ...

有醫術,冇醫德,以賺錢為大前題,而不是以市民健康為大前題

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

呢一年見到香港班醫護既行為,真係令人嘆為觀止,以前真係太天真以為醫護一定似沙士個班咁有光環

男爵府

華華子 發表於 20-8-9 19:24
依家又話部份診所主要客人來自國內,疫情搞到無哂生意; 但今年一月個陣D黑醫護又話要罷工威脅封大陸關~

...

想封關嘅醫護只係公立醫院的黑護 病人當然越少越好, 私家診所賺人民幣, 只想多d病人, 唔會考慮疫情

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kk2009 發表於 20-8-9 22:58
想封關嘅醫護只係公立醫院的黑護 病人當然越少越好, 私家診所賺人民幣, 只想多d病人, 唔會考慮疫情
...

呢條友就係話私家醫生「原來」係可以幫公立醫院抗疫,人手好足夠,所以「唔需要」大陸醫護喎~

真係唔該哂佢,一月尾個陣佢又唔講?如果「人手足夠」,班黑醫護點解「扮罷工」?

伯爵府

見財化水

侯爵府

做醫生貪錢得咁緊要,好醜陋呀!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

賺錢

首頁

尾頁

跳至