自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

tracyales 發表於 20-8-10 12:56
小朋友已經七歲,柯尿天一半地一半,佢阿媽只輕描淡寫講咗句,用水冲下地下,我心裡嬲到震,因為我好多清潔 ...

佢做個樣都應該問下「唔好意思我去抹返」
當小朋友真係唔小心,屋主條氣都順d

男爵府

aliensss2008 發表於 20-8-10 12:01
我諗我會掃佢出街
痴線的

我諗呢d父母
去人地屋企亂攪人地d野
反而會話做乜放d咁貴重野出黎

男爵府

maggiejane 發表於 20-8-10 13:14
其實我哋上一代父母管教應該都嚴,入屋叫人,食飯叫人,揸筷子,去人哋屋企唔好攪人啲嘢,唔好周圍走,大人 ...

可能物質富裕左

以前好怕父母因為自己而辛苦洗多左錢
聽到要買過會好驚,整爛野會喊因為知屋企辛苦

而家d過份寵溺既父母會覺得
我最多賠返俾你,你做乜黑面
做乜要攪到我既仔女唔開心

珍珠宮

goosy83 發表於 20-8-10 02:57
何止入房參觀要問準
入到人地屋企基本上坐喺阿媽隔離點下頭,人地俾咩食咩,口渴都等大人主動招呼
點會主 ...

最近有一個唔常合作嘅下屬,竟然我行埋佢個位,佢識得企起身。好有驚喜!!

別墅

2018復活節勳章

goosy83 發表於 20-8-10 13:27
佢做個樣都應該問下「唔好意思我去抹返」
當小朋友真係唔小心,屋主條氣都順d
...

佢講完行咗去,根本冇諗過清潔返,所以我先咁嬲

男爵府

Panda366 發表於 20-8-9 19:55
冇table manner, 食pizza已經佢一個攞飛象過河揀最大嗰塊,咬左一啖之後再攞多一塊放自己個碟,當每人食完 ...

完全無家教

男爵府

我都遇過個經典例子!

那個來我我作客的小朋友,將手指插入牆上的電源插座內!

我C6即時制止佢! 當時佢父母坐在身旁, 目睹全個過程, 但完全無出聲.

過了一陣, 個細路又再將手指插入牆上的電源插座......

你估發生咩事?

我C6直接打佢隻手, 佢即爆喊!

其實我都比我C6嚇親 竟然打人地個細路

但佢父母跟住抱住個細路, 不停安慰佢, 完全無教返個仔將手指插入牆上的電源插座內可以觸電!然後死人!

佢細路已差不多升小學, 無可能吾嘗試教佢呢D咁重要的常識! 以佢的年紀,一定會聽得明!

唉! 我當時覺得好尷尬呀!

侯爵府

moon_o_o 發表於 20-8-10 10:18
“飲茶夾晒自己喜歡嘅點心,完全唔留俾其他人”

我朋友個女二十幾歲都係咁

同親戚朋友食飯,我仔女會等大人夾完先食,當然其他大人都好錫佢哋,會夾埋俾佢哋,呢啲係互相尊重同禮貌,如果佢哋想食多舊,一定會問可唔可以食多舊。
但二十歲女夾哂自己鍾意嘅俾自己先,我真係會問佢父母,個女平時好少有得食吖?咁食多啲啦,慢慢食,小心哽親,冇人同你爭吖!

伯爵府

maggiejane 發表於 20-8-10 13:57
同親戚朋友食飯,我仔女會等大人夾完先食,當然其他大人都好錫佢哋,會夾埋俾佢哋,呢啲係互相尊重同禮貌 ...

我都教仔女長幼有序,果日我仔女都在場,我返屋企即刻同返佢地講姐姐好失禮,叫佢地唔好學

人地家教人地問題,我冇當場話朋友個女,佢呀媽唔出聲覺得個女冇問題,費事厚多士啦

珍珠宮

ella0628 發表於 20-8-10 04:39
有朋友帶埋個仔黎我屋企食茶點。 準備左唔同款既西餅/甜品。。。。 佢個仔拎左一件咬左一兩啖話唔鐘意食, ...

一班人去人哋屋企玩,主人家專登預備 咗啲畀小朋友食嘅零食,玩到咁上下攞出嚟,個個小朋友去食嘢。其中一個朋友 話佢仔唔食呢啲,淨係要食 xxx 牌子 (貴嘢), 仲讚個仔好識食。 而家個仔讀小學,話個仔冇乜朋友喎。鬼咩,如果個仔照學,人地攞包卡樂x 出嚟,佢就話自己淨係食貴嘢,我係大人聽到都想車巴佢

珍珠宮

moon_o_o 發表於 20-8-10 14:10
我都教仔女長幼有序,果日我仔女都在場,我返屋企即刻同返佢地講姐姐好失禮,叫佢地唔好學

人地家教人地 ...

所以整整下,知道某啲朋友係好縱仔女嘅,我只會自己出席佢地嘅約會,避免帶個仔去,費事返嚟仲要哦一輪

琥珀宮

moon_o_o 發表於 20-8-10 12:44

仲讀緊大學

咁未讀9年大學?

琥珀宮

tracyales 發表於 20-8-10 12:56
小朋友已經七歲,柯尿天一半地一半,佢阿媽只輕描淡寫講咗句,用水冲下地下,我心裡嬲到震,因為我好多清潔 ...

如果細路太細,我會叫佢去企缸嗰柯,起碼直接沖水就可以

侯爵府

hcd 發表於 20-8-10 13:56
我都遇過個經典例子!

果時囡細,係幼稚園聽講座,校長話唔讚成體罰,但當威脅到生命安全,校長都話呢個情形體罰幫到佢。

伯爵府

mandy952 發表於 20-8-10 14:29
咁未讀9年大學?

係呀!

wcpcelia    發表於 20-8-11 15:11

侯爵府

回覆樓主:

朋友嘅朋友做中學教師,佢話Interview 升中生時,其實,基本嘅敲門才進課室,有一半做唔到。

我好著重教囡品德/交帶,中一時有次囡欠英文老師通告回條,佢放學專登去教員室等老師,老師好喜出望外讚我囡乖 ,話雖然無帶回條,但難得咁有交帶。

大宅

找對的人 發表於 20-8-9 19:37
我都試過新屋入伙
朋友突然話想帶對仔女上黎參觀下
然後小朋友走勻成間屋食餅乾

男爵府

29XX86 發表於 20-8-10 14:59
果時囡細,係幼稚園聽講座,校長話唔讚成體罰,但當威脅到生命安全,校長都話呢個情形體罰幫到佢。
...
唉, 最慘當住人地父母面前打人地個細路, 好似好過份.

我之後本來想話我C6 , 但想到佢當時出手, 又真係情急之下的直接反應, 最後我都無話佢.

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

goosy83 發表於 20-8-9 19:03
入房參觀傾偈,一下跳上牀話眼瞓,平時我唔可以出完街未沖涼上牀休息

唔合理口食野,咀嚼聲大到知道佢好多 ...
其實做以上野既人係???

男爵府

hcd 發表於 20-8-10 13:56
我都遇過個經典例子!

你老公救左個小朋友就真
俾我都一手拍埋去

首頁
34567...9

尾頁

跳至