自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期一晚,我仔,7歲,突然嘔,佢手腳抽左幾下跟住尖叫話頭好痛,跟住眼向上啤,叫佢完全冇反應,跟住我地call白車,到入院,人地問佢叫咩名,唔答,我再叫佢答如果唔係冇得返屋企嫁喇,佢微微咁講左,之後又有少少腳抽,醫生同佢打針,佢就訓左,然後入左ICU觀察,醒返後,扭晒計要返屋企,醫生話佢可能係腦癎,佢話好多小朋友都會咁,依家出左院了,要食藥,食兩年。
想問下有冇家長可以分享下經驗?好擔心,好驚再有下一次。。。

大宅

回覆樓主:

暫時食藥睇下點先,有無想番起抽筋前做過或看過什麼,若長時間 睇光或閃的影像會容易誘發抽筋,不過你的小朋友還是7歲,若之後幾個月內都無抽筋,再返去醫院覆診,請醫生再照腦電圖或MRI 檢查,希望小朋友健康平安啦

侯爵府

honeydorisy 發表於 20-8-10 05:22
上星期一晚,我仔,7歲,突然嘔,佢手腳抽左幾下跟住尖叫話頭好痛,跟住眼向上啤,叫佢完全冇反應,跟住我 ...

「可能」就食藥兩年?
係咪確診先醫生?

大宅

BK Milk勳章

上星期一晚,我仔,7歲,突然嘔,佢手腳抽左幾下跟住尖叫話頭好痛,跟住眼向上啤,叫佢完全冇反應,跟住我 ...

我女5歲時都突然有腦癇症
如果發作時,記住錄影拍片俾醫生睇,因為如果長時間,就要塞肛藥

男爵府

BK Milk勳章

做個MRI同EEG睇下有無異常

大宅

我個仔都有腦癇症,6月開始食藥,佢個情況冇四肢抽筋,但會突然發呆,冇眼神接觸,會斷片

我個仔兩年(emoji)發作左三次

大宅

CMSmile 發表於 20-8-11 19:18

我個仔都有腦癇症,6月開始食藥,佢個情況冇四肢抽筋,但會 ...

咁你仔食左藥後仲有冇返發?

大宅

honeydorisy 發表於 20-8-11 20:18
咁你仔食左藥後仲有冇返發?

佢剛剛食左差不多兩個月,touchwood冇

大宅

hkvdak 發表於 20-8-11 19:07
我女5歲時都突然有腦癇症
如果發作時,記住錄影拍片俾醫生睇,因為如果長時間,就要塞肛藥
...

醫生冇俾塞肛藥我,我問姑娘點解,佢話俾好嚴重嘅人用,咁,我心唸,我仔第一次抽你就開藥,話唔食藥好危險,但又唔俾急救藥我。。。

大宅

Yenyenng 發表於 20-8-11 19:15
做個MRI同EEG睇下有無異常

做了MRI, 正常
做了腦掃描,正常
今天做了腦電波,10日後就有報告

大宅

CMSmile 發表於 20-8-11 20:19

你地會唔會唔俾小朋友學游水?

大宅

回覆樓主:

你可以研究吓 keto diet, 話對 seizures 有幫助

大宅

bbchu0316 發表於 20-8-11 20:30
你可以研究吓 keto diet, 話對 seizures 有幫助

謝謝你!我都聽過,但實質係食乜就未研究

大宅

honeydorisy 發表於 20-8-11 20:32
謝謝你!我都聽過,但實質係食乜就未研究

好易。

Facebook 有 keto group

大宅

honeydorisy 發表於 20-8-11 20:29
你地會唔會唔俾小朋友學游水?

我個仔已中一,佢已經識游水,我仔第一次發作入院,醫生話唔使食藥,除非發作得密才需要食,所以我仔都係6月才開始食藥

別墅

CMSmile 發表於 20-8-11 19:18

我個仔都有腦癇症,6月開始食藥,佢個情況冇四肢抽筋,但會 ...

你好呀,我囡而家4個月確診左腦癎
我真係好擔心,喊左好多日,請問你可喊可以話我知你Bb 現時情況,到而家發展成點?

大宅

Siusssss 發表於 21-1-19 08:13
你好呀,我囡而家4個月確診左腦癎
我真係好擔心,喊左好多日,請問你可喊可以話我知你Bb 現時情況,到而家 ...

我仔已經中二,上年六月開始左食藥,早晚各一粒,touchwood冇再發,亦冇任何副作用,每四個月返去覆診一次,黎緊5月去醫院照MRI

明白你既擔心,加油(emoji)(emoji)

大宅

請問醫生有無話食藥有什麼副作用?

我囡10歲,半個月前早上訓訓下出現抽搐2-3分鐘,口吐小小白沫,嘴唇發紫,叫唔醒,我哋不知所措 ,call左白車,救護人員到時就清醒返.入醫院檢查腦和抽血. 政府做了腦電波,要4月才覆診, 我帶去私家check 腦電波,見到訓覺時有尖波出現, 醫生話第一次唔需要食藥, 如再發作就要食藥, 我又驚食藥對肝和腎唔好. 佢一直好健康,從來都冇發生過類似情況(emoji)(emoji),唔知怎解會發生在我囡身上,我到現在還好擔心,狂查資料.

大宅

CMSmile 發表於 21-1-19 09:24
我仔已經中二,上年六月開始左食藥,早晚各一粒,touchwood冇再發,亦冇任何副作用,每四個月返去覆診一次 ...

請問食藥會唔會對肝和腎唔好? 需唔需要長食? 唔該 ,我見到資料有些青春期就會停止發作

大宅

CMSmile 發表於 20-8-11 20:19

請問食藥有冇副作用,對肝和腎唔好?

首頁

尾頁

跳至