自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

大把做得好好地無啦啦斷約, 新來港的做幾個月唔做, 僱主付出的幾個月時間, 一萬中介費, 疫情下貴價機票, 上機前檢疫費用, 隔離費用, 幾個月或幾十日就冇咗幾萬, 邊個可憐? 而班外僱一毫子都唔洗畀之餘仲可以借僱主名過橋來港跳工. 惡性循環下越有老弱需要照顧越俾人斷約. 疫情下僱主慘慘, 而班外僱同中介就發災難財

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

chingnc 發表於 20-8-10 14:18
真的嗎?香港女人地位有這麼高
你唔覺呀? 比起東西亞同中國, 香港女人地住好高。 韓國女人又低, 日本女人而家叫好D, 但都好受男人氣。 歐美唔使受男人氣, 但無咗優越地位, 所以做香港女人最好。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

hohoho2013 發表於 20-8-10 14:16

請佢返嚟淨係照顧阿sir佢哋就開心
係呀。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

hohoho2013 發表於 20-8-10 14:16

請佢返嚟淨係照顧阿sir佢哋就開心

咁我都識過單身男人請工人,話慳返每日早,午,晚飯錢,當然單身女人都有,呢D筍工唔憂無人做

水晶宮

回覆樓主:

話想揀湊B和照顧老人家的其中一樣,唔係兩樣都唔肯做。有得揀想咁揀都正常。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我之前請工人, 家有長者同小孩 (唔係NB添呀)
我都唔敢唸本地, 連外地黎都未必肯做
呢個情況不嬲都係咁, 真係唔係新聞

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

redhot 發表於 20-8-10 13:55
你講得啱呀,我個舊印辭職唔做,原來嫁比香港人。之前我大廈個垃圾婆同我講見個工人同個男人拉拉扯扯,當 ...
我朋友個印傭嫁左俾佢叔仔
99好滿意, 話佢肯生又肯勤力

水晶宮

唔想做返鄉下耕田,又唔駛受氣

男爵府

Jane1983 發表於 20-8-10 14:38
話想揀湊B和照顧老人家的其中一樣,唔係兩樣都唔肯做。有得揀想咁揀都正常。
...

正常呀,打工仔都會揀工做工時小、人工高, 離鄉別井打工唔係開善堂做義工。

水晶宮

ken6555 發表於 20-8-10 14:59
正常呀,打工仔都會揀工做工時小、人工高, 離鄉別井打工唔係開善堂做義工。
...

同埋要人訓密封組合櫃床、浴缸、廚房地板等,人地都可以唔肯。人地都係打工賺錢養家,唔係黑奴。

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

我之前印傭,同我做咗好多年,我仔大晒,不用了,佢去搵工,話好難搵,因為年紀大(48),又唔識講廣東話,只識聽(佢同我用英文溝通,因為我之前佢喺星加坡做咗6年)

珍珠宮

入境處點解唔處理冇工作嘅外傭?家傭係非技術類,3個月冇工作contract就應該送佢離境。
獨立房間,呢個要求真過份!如果可以入境時立刻中央隔離14天,最多雇主負責費用,都好過俾啲工人坐地起價。

wcpcelia    發表於 20-8-10 15:38

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

本地果D...好多都揀工

首頁

尾頁

跳至