1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有機奶粉有咩好?係咪對皮膚好d? 坊間有咁多選擇,點揀好?

子爵府

bowoo 發表於 20-8-10 13:03
有機奶粉有咩好?係咪對皮膚好d? 坊間有咁多選擇,點揀好?

咁有機奶粉感覺點都係安全啲,天然啲,皮膚應該都會好啲卦

大宅

回覆 bowoo 的帖子

我覺得有機奶粉容易吸收之餘仲唔怕bb會敏感,我囝囝就係有濕疹,所以都食開有機奶粉Hipp,近排見到美素皇家有機奶粉話佢嘅DHA含量係全港有機奶粉中最高,所以轉左試下

別墅

回覆樓主:

我阿B 3個月開始有濕疹,面同手腳都有,成日R到損哂,好陰公,所以試左比有機奶粉佢飲,暫時覺得佢皮膚比未轉飲之前穩定左,濕疹少左發作。我覺得同奶粉有關係的。

複式洋房

回覆 JNF 的帖子

點樣安全法呀? 有得check架?

子爵府

bowoo 發表於 20-8-10 15:08
回覆 JNF 的帖子

點樣安全法呀? 有得check架?

通常有機食物都有得check 來源既,好似我b 最近轉食果隻皇家有機奶粉咁,我可以追溯佢個奶源,追蹤到佢個有機農場,邊一隻食用有機飼料既牛榨出嚟既奶源,咁樣你話係咪好似安全d咁吖,我覺得咁樣俾我b 食都會放心d 嘛

複式洋房

回覆 Kathy_sin 的帖子

咁樣幾好喎 對濕疹有幫助即係食物對濕疹有影響啦~ 咁你食邊隻有機奶粉?會唔會食物食材都揀有機呀咁?我驚有機奶粉營養會無咁豐富,會唔會呢?

別墅

bowoo 發表於 20-8-10 15:27
回覆 Kathy_sin 的帖子

咁樣幾好喎 對濕疹有幫助即係食物對濕疹有影響啦~ 咁你食邊隻有機奶粉?會唔會食 ...

係呀 我係咁覺得架 我盡量揀有機食物煮俾阿b 食架,咁唔係樣樣都可以買到有機架嘛,盡做囉
我早排登記左皇家有機嚟試飲,我見佢都有齊晒平時既奶粉果d 營養,仲要係天然有機,同埋佢係有機牛奶既第一層奶源精華,我相信唔會唔夠營養啦

珍珠宮

唔知邊到有 有機鮮奶賣? 咩牌子?好少見到

複式洋房

crazypaper 發表於 20-8-11 09:43
唔知邊到有 有機鮮奶賣? 咩牌子?好少見到

上網search到呢d有機鮮奶,但要成日出去買,會唔會好麻煩呀?奶粉好似好d喎

珍珠宮

愛樂樂 發表於 20-8-12 13:49
上網search到呢d有機鮮奶,但要成日出去買,會唔會好麻煩呀?奶粉好似好d喎

...
有機奶粉比較多,有機鮮奶比較少,真係唔知邊到買,我啲小朋友鐘意鮮奶既味多過奶粉。所以想睇下有無。

複式洋房

回覆 crazypaper 的帖子

都有架,我見某d 百佳專賣organic 野都有。不過我自己嫌煩要成日買 又驚過期先俾小朋友飲有機奶粉咋 佢好鍾意飲最近轉果隻皇家有機,我試過陣味都似人奶咁淡淡地 幾creamy

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至