自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

^^ 發表於 20-8-10 17:19
英文 4

英文4好普通

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-10 17:20
我有舊同事個細佬之前做助教,人工唔過一萬,之後加咗都仲夠資格申請公屋
...

助教唔係有16k 嗎?

子爵府

JVC2002 發表於 20-8-10 18:45
同意。我有一個親人在國內最Top 個幾間大學之一讀新聞系,但回港找不到相關的機構做⋯⋯又想考政府工但又 ...

咁咪即係自己成績唔夠好,又唔係RP, 都幾難入行做老師

子爵府

喧嘩 發表於 20-8-10 18:52
我女讀書一般,但都叫band 1中學,f2開始冇乜心機由中上變中下,佢話想去外國讀書,我俾佢揀,要層樓定留學 ...

你賣樓供她讀書?

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-10 16:39
睇樓主回覆我都有少少覺得女兒似有少少偏黄,所以堅拒國內而要去台灣讀,如果講認受性,國內應該優於台灣, ...
而家d後生有邊個唔黃?
個個都話台灣台灣
其實十幾歲人仔,邊個有真正度過台灣讀書嘅利與弊同自己嘅前景,好多都為去而去,或者逃避心態

子爵府

Jessy 發表於 20-8-11 01:44
請問大陸邊間大學?

985/211 類內地一線大學,gpa夠高分,3大master 唔難入。

男爵府

回覆樓主:

比我會由得佢,廢時佢第日工作不順時,會話最衰阿媽當初唔比佢去..........

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

HL7646 發表於 20-8-11 11:31
助教唔係有16k 嗎?

佢係幾年前,做小學, 當時人工應該比申請公屋資格多咗少少,反正收入唔高,所以佢話情願加少啲,方便佢申請公屋。

男爵府

放手啦,佢咁堅持,佢應該係想係台灣生活
我都有個dse仔,唔夠分報科真係好煩,阿仔仲想射波叫我揀讀咩,我話你已經長大,要自己決定將來條路點行,肺時到時唔岩怨我

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Fion710 發表於 20-8-11 01:06
仲要係港大中大 樓主比個女耍緊呀,14分好低分如果係香港asso要好勤力好努力gpa最起碼3.7駁入 ...

如果係我個女我一定唔比佢去,唔係出去闖一闖或者貴唔貴嘅問題,根本後生女未諗清楚自己條路。佢話政府會承認台灣嘅學歷,佢話畢業返嚟老師一定會請佢,佢話條路好容易已經到直路, 佢仲好天真自己個分數可以報港大中大,其實佢真係冇諗清楚,如果有心返嚟香港做教師, 明知自己咁低分根本唔應該選擇逃避去台灣度讀, 你諗下如果你將來返嚟做教師/做補習老師,學生/家長問你DSE考幾多分你點答,咁低分張證書點見人/ 點教人, 如果有決心好應該响香港重考,或者比心機讀AD駁返入大學, 唔係一句難就逃避囉!

侯爵府

好媽媽勳章

海綿大哥 發表於 20-8-11 11:48
而家d後生有邊個唔黃?
個個都話台灣台灣
其實十幾歲人仔,邊個有真正度過台灣讀書嘅利與弊同自己嘅前景, ...
無錯,我身邊果班後生黃人,都係當台灣神咁拜!我自已老表10年前去台灣讀書+留台做野幾年,佢都話初初過去以為台灣好美好(以為好似去旅行咁),點知唔係,同埋台灣貪污都幾嚴重,後尾寧願返香港做野算。(btw, 台灣學歷真係唔多認可)

伯爵府

^^ 發表於 20-8-10 15:19
就係佢堅持, 我同佢講的道理佢覺歪理, 所以攪到關係僵化.
但如由佢自行決定, 我怕將來路更難行.
如果而家你同佢決定咗佢將來條路如果難行,佢就會埋怨你一世。你係咪應該要放手由佢自己決定,你只可以從旁俾啲意見佢參考。

子爵府

bmuimami 發表於 20-8-10 17:40
有冇咁慘?
唔好嚇我!

TA人工係好低喎

我朋友本地大學畢業(唔係8大)做助教8000蚊起捱左四五年先搵到教席

伯爵府

yeunghung 發表於 20-8-11 02:13
台灣大學學費唔貴,我仔讀都係4萬幾一年,第二年開始已經有半費,生活費基本都平,都係五萬以內,我仔是私 ...
你個仔讀邊科?

子爵府

樓主,其實現實一d的問題就係佢讀完幾年返黎,未搵到教席(假設佢一定要教書唔搵其他工),你可能要比錢佢洗直到佢搵到工,你會唔會等佢份糧幫補屋企?

雖然屎儈d, 母女感情唔應該講錢.....但現實一定會逼你低頭

你唔比佢去佢可能會話到你入棺材為止....你應該比佢去,但要同佢講清楚洗費同屋企狀況,如果唔需要佢份糧幫補,咁佢自給自足到其實唔需要太擔心,始終子女會離開父母學習獨立生活

伯爵府

叮噹2000 發表於 20-8-11 12:35
你個仔讀邊科?
通常佢哋喺嗰邊畢咗業之後會留喺台灣打工先,再返嚟香港。咁你個仔有冇留喺台灣做嘢?

子爵府

十八歲已經成年人,我會分析利與弊比佢知,但最終會留返佢自己選擇。可能佢留喺台灣幾年,話唔定日後會留台發展、結婚、生仔和生活。我覺得人最基本係維持到生活已足夠,生活質素好與唔好每人諗法唔同,有啲人可能要求餐餐食好住好著好才滿足,但有啲人可能只要食得飽著得暖有瓦遮頭已好滿足。況且人生匆匆幾十年,每個人都有唔同嘅故事,心靈滿足最緊要。

海綿大哥    發表於 20-8-11 13:24

伯爵府

sisilee321 發表於 20-8-11 12:40
樓主,其實現實一d的問題就係佢讀完幾年返黎,未搵到教席(假設佢一定要教書唔搵其他工),你可能要比錢佢 ...
我仔個中學教師都係國立大學畢業出嚟。都係香港教中學教書

伯爵府

kiu-mummy 發表於 20-8-11 12:43
十八歲已經成年人,我會分析利與弊比佢知,但最終會留返佢自己選擇。可能佢留喺台灣幾年,話唔定日後會留台 ...
我朋友個仔舊年喺台灣畢業,跟住就去咗日本發展。
其實條路係佢哋行所以我哋做父母都係從旁俾意見佢。

公爵府

^^ 發表於 20-8-10 17:21
佢無收入, 就係要我供佢去台灣, 我唔肯, 所以成了僵局, 我相信如佢有能力會自己攪掂走了.

...

如果台灣你供到比佢走,但同佢講只有一次機會。

首頁

尾頁

跳至