自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

樓主唔好怪我直接, 其實你唔想佢去台灣就當日唔應該比佢報, 而我覺得女女想升台灣係因為可以冇咁大讀書壓力, 可以hea住讀, 佢知道香港讀副學士佢必需好努力才能升番上大學, 我覺得佢未必想咁辛苦, 14分真係唔可以講理想分數, 如收到14分唔係想去改變自己, 而只係想盡快搵到水泡, 咁睇怕佢台灣讀完番來應該和現在差唔多, 只係將問題廷後幾年.

老實講, 如只想hea幾年先出來工作, 咁我會說服佢讀ive, high dip, 起碼學費平d, 仲可借loan佢將來自己還.留港洗費都有限.

樓主, 與其哂幾十萬比佢出去hea, 不如留番個近身錢旁身, 當然一定唔可以咁直接同佢講原因, 不如同佢講下屋企經濟環境, or利誘佢留下, 話d錢留來買樓比佢結婚之類, 起碼都洗得有價值.

公爵府

親子王國15週年勳章

check 清楚,n年前要签讀完台師大不可留台教書的協议(可能佢地怕hk人争飯食),而且回hk又唔認可架。但現就唔知lu

翡翠宮

牛年勳章

朋友係校長,佢話學歷認可係一回事,僱主請唔請係另一回事

子爵府

WendyNg201908 發表於 20-8-10 17:21
我只想講這些說客都是不負責任,佢地的態度都係年青人要鼓勵,家長應該支持青年人選責。但為子女擔心始終 ...
我覺得好多Band 3學校既老師, 都會說D學生去台灣升學

翡翠宮

牛年勳章

宜家做TA大部分係本地degree 畢業,甚至有PGDE / Master學歷

翡翠宮

牛年勳章

poohpooh1668 發表於 20-8-10 18:10

b2都會,我識人DSE幾分都有台灣大學收,最緊要肯俾錢讀

翡翠宮

畀面勳章

poohpooh1668 發表於 20-8-10 18:10

提升學生入大學率

goldpiglet    發表於 20-8-10 18:56
日日是好日

子爵府

mother904 發表於 20-8-10 18:14
提升學生入大學率
agree

大宅

上校車 發表於 20-8-10 16:40
如果得14分, 點解唔考慮下本地既edu asso / high dip ? 之後再駁返上 UGC degree ? 去台灣讀除非想在台灣搵 ...

如果佢得14分,除左幼教耀中果d,教大high dip都唔多分入

伯爵府

+3金熱血

^^ 發表於 20-8-10 14:46
佢想做老師, 多數會回港 (除非佢交了台灣男友, 可能會有變數.. 我估)
佢話 Check 過, 台灣師範香港認可, 而 ...

妳係校長,會唔會請個DSE14分既做老師?唔好計佢是否台灣讀大學。

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-10 17:44
真㗎不過係早幾年,之後我同事仲話,佢細佬直情要求再加人工都唔好加太多,反正都係咁,佢要排公屋,有公 ...

為咗公屋,寧願要平人工,可悲!

洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-10 18:32
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

C.Humphrey 發表於 20-8-10 18:09
朋友係校長,佢話學歷認可係一回事,僱主請唔請係另一回事

同意。我有一個親人在國內最Top 個幾間大學之一讀新聞系,但回港找不到相關的機構做⋯⋯又想考政府工但又考不上。最終,他靠家人與自己母校的關係找到一職助教,入職後才讀番教師文憑和ielts 証明,現為DSE教師 了!

男爵府

回覆樓主:

我女讀書一般,但都叫band 1中學,f2開始冇乜心機由中上變中下,佢話想去外國讀書,我俾佢揀,要層樓定留學,佢都係揀留學,路係佢自己揀嘅,做媽咪嘅同佢分釋過利害,最終決定權都喺佢到,我女當年咁細,我都專重佢,你女大咁多,米俾佢做決定囉,我覺得人人選擇嘅嘢,想要嘅嘢都唔同,我唔想佢怨我一世。

goldpiglet    發表於 20-8-10 18:59

伯爵府

^^ 發表於 20-8-10 14:57
其實我都唔想佢去台灣讀, 為此我們關係也有點僵化.
而且萬一香港入學不理想, 我該否還堅持呢 ?
佢常同我講 ...

我會由個女決定!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

作為父母,雖然想幫仔女揀條平坦路,但事實上,而家嘅年輕人,父母愈反對佢地愈反叛

倒不如放手,比佢地自己選人生。

男爵府

回覆樓主:

其實女女已經好決心要去台灣讀,我如果負擔到會比佢去,因為人生真係佢的,家人關係如果因為咁而疆化都好唔值。
不過,可以表明佢都要做份 part time 負擔一部份費用。
其實將來畢業後真係做唔成老師,都唔代表佢無能力搵到其他工。好多人大學讀的也未必與將來的工作有關,將來的路真係無人知。

男爵府

^^ 發表於 20-8-10 17:08
親友一講就明, 有些親友也不贊成.
但老師/社工/補習老師就個個都贊成 (唔贊成都唔會幫阿女做說客), 仲叫我 ...

咁你呢個阿媽會唔會有點食古不化?
大陸讀? 大陸好既大學都唔易入, 你入唔到間出名既, 讀間人哋唔識既不如入台灣國立(起碼好多人都聽過) 而且咁多老師都一面倒幫你女說話,你又話你唔熟悉,都唔聽熟悉果班人意見?
我係你女,我都會唔鍾意!
你可以同佢約法三章, 俾佢讀,但只有限資助,要佢負責返自己生活費,自己搵外快, 資助佢最基本的,有心讀,即使去台灣讀都唔會無用的

侯爵府

好媽媽勳章

C.Humphrey 發表於 20-8-10 18:13
宜家做TA大部分係本地degree 畢業,甚至有PGDE / Master學歷

係丫,我有朋友係u grade,佢之前都做過中學TA,不過佢兼學校IT,幾年前人工萬四、五

水晶宮

yipling62 發表於 20-8-10 18:19
如果佢得14分,除左幼教耀中果d,教大high dip都唔多分入

早4 年,教大 Early Child Edu Asso 要19 分,不過有個13 分左右由Found Dip 再上High Dip 再上Non UGC

用戶要求終止服務

牛年勳章

^^ 發表於 20-8-10 17:19
英文 4

希望你唔好介意我坦白,英文4其實幾普通,我都唔會請呢個成績嘅姐姐補習,何況職業老師?如果個女有心以大學為目標,佢要有心理準備,嚟緊要好努力好努力。如果佢目標係喺比較輕鬆環境生活,以台灣為目標,就比較合理。
未經許可,請勿轉載

首頁

尾頁

跳至