自由講場

跳至

首頁
12345...36

尾頁

男爵府

我仔當年讀國立的大學學費自己出一半,另一半是台灣政府出,你可將學費留給再去外國讀書用。我仔畢業返咗香港做野,得一個留台工作,佢間大學每年大約收十幾個香港人。

男爵府

tantanmama 發表於 20-8-10 15:26
唔好阻佢,亦唔好資助佢,佢有錢就由得佢去讀。
我就係唔肯比台灣費用, 所以關係轉差.

男爵府

^^ 發表於 20-8-10 14:57
其實我都唔想佢去台灣讀, 為此我們關係也有點僵化.
而且萬一香港入學不理想, 我該否還堅持呢 ?
佢常同我講 ...

講到咁就比佢去,去台灣定留香港都唔知邊樣好,但就一定修補到你和女的關係

大宅

^^ 發表於 20-8-10 15:09
有提議過叫佢讀多年 DSE, 但佢話唔會, 堅持現在有師範肯收佢, 係我唔比, 點解要迫佢讀多一年 DSE ?
我也有 ...

你講得啱喎
你個女根本唔明香港市道有幾難,太細個
本地教師市場一早飽和,出生率又愈來愈低,八大畢業生有本地internship 都好難搵到教師工作,好多都要由校務處d admin做起,何況台灣回流畢業生?邊有機?
再講,佢dse得14分,坦白講,真係有從業資質咩?唔知佢之前dse有冇盡力啦,但佢想教書,又唔願retake,唔去研究dse玩法。如果我係校長實好懷疑佢嘅knowledge同應試技巧。點會請佢教其他將會面對dse嘅學生?就算只教小學,都大把教大、ou pgde爭入場卷。14分點夠人爭?

唔信嘅話叫佢上蓮燈睇吓d同埋齡人點講,意見都係差唔多

男爵府

ireneyklo 發表於 20-8-10 15:30
我仔當年讀國立的大學學費自己出一半,另一半是台灣政府出,你可將學費留給再去外國讀書用。我仔畢業返咗香 ...
可能要台灣政府資助要申請, 我未清楚, 但我始終唔想佢去台灣.
但現關係僵化, 佢又口口聲聲話我阻佢前途, 我才不知是否該放行.
但坦白講, 我覺得去台灣讀唔係唯一出路, 而且台灣教出嚟, 未必適合香港教學制度.
如在港發展, 可能又要重新適應.

男爵府

^^ 發表於 20-8-10 15:10
有報副學士, 但佢話讀副學士好難上返去

梗係唔係啦. 我仔都係AD, 佢DSE得17分, 但係AD佢努力返, 9月Yr 3入返City U, 仲係佢當初JUPAS想入既學系.

AD係比佢地翻身, senior year有五千幾個位, 你話係咪容易上返去? 不過, 當然要勤力考好D個GPA啦, 讀AD一樣有人hea讀, 最終冇大學收.

子爵府

^^ 發表於 20-8-10 15:19
就係佢堅持, 我同佢講的道理佢覺歪理, 所以攪到關係僵化.
但如由佢自行決定, 我怕將來路更難行.

佢已經17、18歲,由得佢自己決定啦!
無人有水晶球,未來會點無人知,
人係需要係跌踫中成長,父母只可以陪伴佢,無謂為咗未知嘅事導致關係變差

水晶宮

^^ 發表於 20-8-10 14:57
其實我都唔想佢去台灣讀, 為此我們關係也有點僵化.
而且萬一香港入學不理想, 我該否還堅持呢 ?
佢常同我講 ...

咁我又覺得佢講得啱。不如同佢傾下點供佢讀?例如你比學費,佢自己賺生活費。

水晶宮

eqqiqq 發表於 20-8-10 14:52
14分達吾到恆大最低收生分數

我識得個33223,13分都入到

HinMa    發表於 20-8-11 15:30

大宅

^^ 發表於 20-8-10 15:37
可能要台灣政府資助要申請, 我未清楚, 但我始終唔想佢去台灣.
但現關係僵化, 佢又口口聲聲話我阻佢前途, ...
係架
所以本地internship咁重要就係咁解
我係校長都優先取錄在學時有喺本地實習經驗嘅fresh grad
幾時輪到讀外國教學制度嘅學生

大宅

依家全世界疫情未完,又亂,最好唔好郁,如果佢係真心想將來做老師,學校請人都要睇老師成績,最好重讀啦,乖乖谷一谷自己,攞高少少分,入返本地大學讀好過。

男爵府

glo000 發表於 20-8-10 15:43
依家全世界疫情未完,又亂,最好唔好郁,如果佢係真心想將來做老師,學校請人都要睇老師成績,最好重讀啦, ...
如果佢肯讀多年 DSE, 我覺得這是最好的選擇, 我一定會供, 只可惜佢唔肯..

子爵府

whywhite22 發表於 20-8-10 15:41

咩科?

咁讀恆大好過讀台灣大學啦

男爵府

whywhite22 發表於 20-8-10 15:41
請問他報讀哪科 ?

男爵府

其實個個國家都有唔好大學,我仔無後悔去讀,佢有講D同學好勤力,香港人優勢就是轉數快,英文比台灣人好,佢YEAR 1 入學要考個英文試,例如: 個英文試台灣人考到3就英文合格,而仔一入學就考到3,所以佢要英文考到5大學才當他英文合格。 仔讀間大學有好多唔同國家的學生,所以認識到唔同國家同學。你去睇下間大學好唔好先再決定。

子爵府

其實樓主個女都知自己唔係讀書材料, 有人收, 科目自己又唔討厭, 所以唔放手, 下年可能連機會都無

翻譯, 除非語文好, 14分, 我相信你個女覺得十分痛苦, 唔想讀, 樓主不如用其他科利誘佢

用戶要求終止服務

牛年勳章

何必要同佢堅持,搞壞關係?如果經濟無問題,我會比錢佢,放行。不過會同佢分析清楚將來出路。我會問清楚,佢係想喺台灣生活,定係返香港發展。識人個仔堅持出去讀書,父母唔比,亦唔會經濟上支持個仔。結果個仔考完 DSE 就咩都唔肯再讀,做散工儲錢,打算儲夠錢就走,甚至離家出走。已經儲咗三年錢,未夠費用,咁就浪費咗三年... 同父母關係又差。18歲,有諗法㗎喇!比咗意見,都要支持佢嘅選擇,人生係佢嘅,你唔可以代佢行,太堅持,只會令佢離開你。
未經許可,請勿轉載

水晶宮

^^ 發表於 20-8-10 15:51
請問他報讀哪科 ?

商務翻譯個類型

男爵府

^^ 發表於 20-8-10 14:29
阿女 DSE 14分, 台灣國立師範收咗佢, 一路都同佢角力緊, 因我唔想俾佢去台灣讀.
但萬一香港入學不理想, 我 ...
台灣幾錢一年學費同生活費。如果貴 ,比一年時間佢, 話資金只可比到一年, 其餘自己諗諗先。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

約法三章
因為疫情加上資金不足,gap year 一年,
係依年要係香港揾相關嘅工作做,例如補習老師,幼教助理,學校文職等,口說叫佢賺學費生活費同埋等疫情過去,其實係比佢多啲知道現實老師這份工作的入職要求和前境
當然係依年肯考番 DSE (唔駛全部)就最好

首頁
12345...36

尾頁

跳至