自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-14 14:07
或者你叫先生同嫲嫲傾下,由其叫嫲嫲唔好幫佢比學費, 一定要佢自己承擔番啲責任, 佢已經大個,夠18歲佢 ...

明白, 總之我唔會同意佢搬走, 但如佢一意孤行我都無辦法, 但起碼唔係我趕佢走或想佢走.

洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-14 15:11

男爵府

canies 發表於 20-8-14 14:53
大學選科真係唔識,不過綜合樓上咁多意見你,畀佢入 ou都係燒一年錢, 然後再同你講去台灣。 就睇你自己搏 ...
昨晚已決定放棄台灣學位了, 現決定入 OU, 希望燒一年錢可讓佢早日開竅.

男爵府

babyf 發表於 20-8-14 15:03
其實在我和爸爸眼中,我們的子女都不算生性,仍有很多幼稚行為。但這些行為在他們朋友間的圈子內是共同話 ...
明白, 其實現最麻煩係因為佢有支援, 佢有支援我便好難有條件同佢傾.
現唯有希望佢唔好結交到壞朋友, 否則仲頭痕...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

^^ 發表於 20-8-14 15:01
嫲嫲話要經我哋同意就係想拋返個波比我, 因為以前曾一起同住過, 佢都了解佢個孫, 以前我一星期返外家探一次 ...

咁你最好同嫲嫲講,如果比佢搬入去住之前最好規定佢唔可以遲過幾點返或者通宵唔返,否則叫嫲嫲唔好比佢搬入去,之前傾好先比佢搬否則搬咗入去你女就唔會再聽, 不過我覺得嫲嫲縱佢都未必會聽你哋講, 所以最好叫爸爸同嫲嫲講。

水晶宮

畀面勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-14 15:52
咁你最好同嫲嫲講,如果比佢搬入去住之前最好規定佢唔可以遲過幾點返或者通宵唔返,否則叫嫲嫲唔好比佢搬 ...

係,你唔好做醜人,叫你老公同99講

伯爵府

^^ 發表於 20-8-14 12:58
佢話讀完個 degree 便考出面大學的 master

佢終於唔堅持去台灣
而家同你關係點呀?

男爵府

咁你最好同嫲嫲講,如果比佢搬入去住之前最好規定佢唔可以遲過幾點返或者通宵唔返,否則叫嫲嫲唔好比佢搬 ...

我覺得最後嫲嫲係吾會聽樓主老公講!嫲嫲一定乜都答應左先,嫲嫲一定覺得自己可以控制個孫女

^^    發表於 20-8-14 16:12

男爵府

無用, 以前同住時, 佢哋都有試過偷出街, 我打電話返去搵唔到人聽電話, 嫲嫲都唔知佢哋出咗去, 之後我放工返去話佢哋 (唔係鬧), 嫲嫲話我嘈住佢哋, 又話咁少事使唔使去個廁所都要同我講, 話我小題大造, 亦都係嗰段時間開始佢哋越來越唔尊重我.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

蘋果木 發表於 20-8-14 16:01
我覺得最後嫲嫲係吾會聽樓主老公講!嫲嫲一定乜都答應左先,嫲嫲一定覺得自己可以控制個孫女 ...

因為樓主話嫲嫲抛返個波比佢,咁做父母一定要表態囉, 爸爸同嫲嫲講清楚先,如果到時阿嫲唔聽縱容個孫,咁佢冇藉口賴你哋嘛!

^^    發表於 20-8-14 16:13

男爵府

靚豬豬 發表於 20-8-14 15:58
係,你唔好做醜人,叫你老公同99講
我已同老公講唔比佢搬出去, 唔知佢有無同佢媽媽講.
但阿女該有同嫲嫲講, 所以阿女話嫲嫲話要佢問我哋先, 但話唔比, 暫未知結果係點.

珍珠宮

^^ 發表於 20-8-14 16:06
無用, 以前同住時, 佢哋都有試過偷出街, 我打電話返去搵唔到人聽電話, 嫲嫲都唔知佢哋出咗去, 之後我放工返 ...

唉,啲老人家怕煩真係縱壞晒, 你女知道有人撐腰,唔怪之得咁串嘴啦! 但一定要叫先生同嫲嫲講,佢唔聽一件事,你哋一定要表態先。

^^    發表於 20-8-14 16:15

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-14 16:07
因為樓主話嫲嫲抛返個波比佢,咁做父母一定要表態囉, 爸爸同嫲嫲講清楚先,如果到時阿嫲唔聽縱容個孫,咁 ...

傻啦!就算講得更清楚,到最後老人家都係會賴返樓主的!有啲老人家最叻拋低一句,仔女係你地既,我點知甘多

^^    發表於 20-8-14 16:15
洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-14 16:11

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

辛苦曬媽媽

^^    發表於 20-8-14 16:16
總有離別的時候

男爵府

moon_o_o 發表於 20-8-14 16:00
佢終於唔堅持去台灣
而家同你關係點呀?
佢話第時讀大學將會搬去嫲嫲家, 我已表明反對, 暫未知結果.

大宅

^^ 發表於 20-8-13 15:02
係, 有同佢講, 如真係想做老師最好重考 DSE, 但佢唔肯, 我都有講補習人哋都未必請.

...

你女可以試吓去幫人補習,人哋家長叫佢比成績單時就深深感受一下高低!或者話佢重讀你就比補習費,叫佢請老師便可,佢吾會請個低水平的吧?我的小朋友仲小學雞,你呢個個案非常有參考作用,謝謝你的分享!

男爵府

MANNI1220 發表於 20-8-14 16:25
你女可以試吓去幫人補習,人哋家長叫佢比成績單時就深深感受一下高低!或者話佢重讀你就比補習費,叫佢請 ...
這個暑假佢無積極去搵暑期工, 話上網申請咗, 見了兩三份同補習無關的工作, 回家等消息...
當然, 佢有無 Online 繼續搵我真係唔知, 但唔見佢再話有 interview.
不用客氣, 我也是在這裡請教咁多位 JM, 謝謝各 JM 的意見及分享 !

男爵府

^^ 發表於 20-8-14 16:33
這個暑假佢無積極去搵暑期工, 話上網申請咗, 見了兩三份同補習無關的工作, 回家等消息...
當然, 佢有無 Onl ...

今年暑期工係難搵啲,但肯做都有既,補習吾使諗啦!好多都cut晒,餐廳冇堂食又吾要暑期工,我女都見左幾份,最後都因為疫情冇得開工 不過我女最後去OK度做,佢話好過冇野做喎!

男爵府

蘋果木 發表於 20-8-14 16:47
今年暑期工係難搵啲,但肯做都有既,補習吾使諗啦!好多都cut晒,餐廳冇堂食又吾要暑期工,我女都見左幾份 ...
今年係阿女第一年出嚟搵暑期工, 的確有搵好過乜都唔做, 肯搵已算好.

男爵府

^^ 發表於 20-8-14 16:50
今年係阿女第一年出嚟搵暑期工, 的確有搵好過乜都唔做, 肯搵已算好.

...

我女都係第一年搵啊!所以佢做咩工都冇所謂,最緊要佢有心做,吾會做幾日就話頂吾順吾做就可以了

男爵府

蘋果木 發表於 20-8-14 16:53
我女都係第一年搵啊!所以佢做咩工都冇所謂,最緊要佢有心做,吾會做幾日就話頂吾順吾做就可以了 ...
你阿女好乖 ~ 肯捱嘅人, 體驗過辛勤的工作, 一定懂得孝順.恭喜 !

首頁

尾頁

跳至