自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我有自住樓, 不過仲有22年要供, 到我退休時都未供完. 我女而家先升小六, 我兩年前已同佢解釋咗我地層樓係要佢供埋落去, 否則, 爸媽退休後冇錢供樓就要賣樓冇屋住. 未讀完書已經要負樓債, 係好事定唔好事呢? 我估有人會慶幸有人覺得係負累.

男爵府

sistercute2 發表於 20-8-10 18:06
父母百年歸老,間物業就算60歲才比到你,你不用,起碼你個仔都享受到。

或者係,60歲才比你,你起碼有舊錢 ...

我明你咩意思,有父蔭條路真係好唔同。女家都冇乜嘢留到、但係男家嗰邊父母就能夠資助佢哋買樓,組織家庭都輕鬆好多。如果冇男家嗰邊幫助,相信都好難買樓⋯

珍珠宮

Ssddff 發表於 20-8-11 13:02

你當公屋係水泡,死賴在公屋以住公屋為榮就真係威啦。你仲未 ...

係呀,我冇乜本事,我只租不買
吾鐘意做樓奴,得閒又可以換下環境
無霜亦無塵閒雲野鶴,吾需要麻煩到人,亦都不啃老

借位你又留低幾多比仔女?一鋪養三代,買樓升值慢喎

大宅

鴨鴨比 發表於 20-8-11 13:41

係呀,我冇乜本事,我只租不買

咩住公屋可以鐘意就換環境?
你要賴死係間公屋度,依家又扮租開私樓呀?
你思覺失調好心去排政府啦,以你嘅思維眼界,我睇死你冇本事睇私家。

珍珠宮

Ssddff 發表於 20-8-11 13:49

咩住公屋可以鐘意就換環境?

我想住公屋,但係我冇資格申請公屋,只有羡慕

Btw 租屋都叫有瓦遮頭ok既

我真係睇政府醫院為主,街症服務ok吾拖症次次勁大枝藥水,電話預約相當方便,專科醫生又夠多,上次7月book 照CT,9月已經可以照,重點夠平,藥費都係15蚊咋

私家醫院吾係吾好,但係專科始終科研好耐都未硏究到原因,姑娘工友服務都好足又nice

大宅

鴨鴨比 發表於 20-8-11 14:43

大宅

鴨鴨比 發表於 20-8-11 14:43

成世租私樓要幾多錢?你一個擔心私樓持有成本嘅人唔知出租樓嘅持有成本係由租客支付?咁你都照比?
而且租金一路向上,你嘅收入升幅可以追上租金升幅?再者你老咗冇人會租比你。
綜合上述,睇得出你唔係租私楼。
咩你依家覺得住公屋好失禮,要講大話,好難面對自己真實嘅住屋類型?

珍珠宮

Ssddff 發表於 20-8-11 15:58

成世租私樓要幾多錢?你一個擔心私樓持有成本嘅人唔知出租樓 ...

你咁想知租私樓成世你自己可以計下嘅,吾多嘅一家幾口住,又近學校行路返學,我仲負擔得起

未來嘅事來算

住公屋吾失禮,冬暖夏涼,夏天打開門對流風,最緊要交通方便、有街市,配套完善!我成日話抽到公屋等於中六合彩

宜家上車盤都600萬,我呢啲小市民買吾起,兒孫自有兒孫福,佢哋大個自己買仲威水

水晶宮

Ssddff 發表於 20-8-11 10:14
非常認同你所講。
係有d住公屋,低成本養大仔女,仔女一出社會就要收幾多人工,佢地仔女好難建立自己的人 ...
我6299正是這樣,我當是反面教材。

大宅

鴨鴨比 發表於 20-8-11 16:14
你咁想知租私樓成世你自己可以計下嘅,吾多嘅一家幾口住,又近學校行路返學,我仲負擔得起

未來嘅事來算

你業主嘅仔女就真係識投胎啦。投著有智慧唔拖累仔女嘅父母。你嘅仔女就真係前世唔修投胎投著個無殼蝸牛仲要幫你養老。

珍珠宮

Ssddff 發表於 20-8-11 16:52
你業主嘅仔女就真係識投胎啦。投著有智慧唔拖累仔女嘅父母。你嘅仔女就真係前世唔修投胎投著個無殼蝸牛仲 ...

無殼蝸牛令我諗一個故事

有個啊媽成日鬧仔做嘢慢
上帝就叫呢個啊媽試吓拖隻蝸牛散步
冇論個媽點鬧隻蝸牛都係行咁慢
與其閙爆隻蝸牛不如欣賞沿途風光明媚

前世因今世果,大家有幸可以成一家人總有緣
倒不如拎走蝸牛既殼等佢有能力面對世界

你又留低幾多個殻比你小朋友?

男爵府

amazing 發表於 20-8-10 19:00
我屋企咪係囉,留俾個仔女冇份

呢一代好少要留比仔,唔留比女

大宅

鴨鴨比 發表於 20-8-11 17:17
無殼蝸牛令我諗一個故事

有個啊媽成日鬧仔做嘢慢

投胎冇得揀,鄧你嘅仔女慘

伯爵府

我覺得你靠自己仲叻啦,我靠自己份人工,一世都買唔起樓

侯爵府

父母百年歸老,間物業就算60歲才比到你,你不用,起碼你個仔都享受到。

我都無 不過我無呻 有 唔通佢地帶得入官材咩 無 都無法架 好似我生左兩個咁 莫非我要留兩層比佢地先生 咁香港人滅亡了

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

加油,做個女富豪

男爵府

Ssddff 發表於 20-8-11 10:14
非常認同你所講。
係有d住公屋,低成本養大仔女,仔女一出社會就要收幾多人工,佢地仔女好難建立自己的人 ...

認同,我有一個朋友既例子係咁,屋企有一個妹,一個細佬,父母50零歲話退休,要d女個個月交家用,一唔交就狂鬧,唔準仔女失業,講明唔會湊孫,唔會資助結婚,買樓,坐月都唔會幫

仲要周圍唱話自己好幸福,有家用收,但咩都無留比仔女,一到18歲踢佢地出去申請公屋,講明依家間公屋(租既)係留比細佬,而且細佬唔駛交家用

男爵府

wln 發表於 20-8-11 02:14
我都係公屋妹出身
有善慕過人哋,父母有物業留底
但我更大遺憾係,點解買唔到一層物業比父母住好啲!

我都係咁,有錢都想買樓比父母收租,比父母享福

伯爵府

李豆豆 發表於 20-8-11 00:35
老老實實,如果我老左又冇乜積蓄既,真係寧願住公屋,起碼唔洗拎錢出黎為層樓,申請埋綜援連租都唔洗交
...

呢個才是皇道

伯爵府

tantanmama 發表於 20-8-11 13:20
我有自住樓, 不過仲有22年要供, 到我退休時都未供完. 我女而家先升小六, 我兩年前已同佢解釋咗我地層樓係要 ...

好事
放心

首頁

尾頁

跳至