自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

回覆樓主:

人生唔會無困難, 現在全世界人陪我一齊捱, 沒蝕底呀。
平日返工, 假日買餸, 買家庭用品。
昨日先諗緊, 多左時間照顧父母, 呢d時間應該珍惜,因為可照顧父母日子在倒數中。
平常心, 與其不斷担心, 不如去面對逆境。

子爵府

多謝大家!有時人就咁,一靜落嚟就亂唸野,以前可以一家人出街行吓食吓野,依家困在家,唔敢四圍走。
呻完就舒服好多

珍珠宮

回覆樓主:

疫情下好多人都suffer緊
我自己人工得返一半
做到無心機想轉工
但無乜工可搵

日日在家對住工人姐姐覺得好煩厭
開始多多挑剔佢
以前返工佢最緊要湊到個小朋友返學放學就ok無乜要求

所以只要諗下大把人陪緊你
你會覺得好過d

小朋友學業亦都係擔心

象牙宮

回覆樓主:

只擔心失業,我人工已減半,公司隨時執,其他野同學業已經唔再重要

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

熱媽 發表於 20-8-10 18:40
成日聽:年關難過年年過,但今年呢關好似特別難過!要擔心疫情,家人健康,工作,小孩學業,好似望唔到盡頭 ...

的確,係我哋呢個世紀係特別難過。但人總要向前。尤其我哋有仔女嘅,更加要教佢逆境自強。想佢哋做人正面,首先自己要正面
半杯水嘅道理,我深深體會。
上次同媽咪講起,佢話我未試過挨餓,未試過一家食麵包皮,未試過食樹皮,未試過三日制水,未試……打仗……

伯爵府

成日聽:年關難過年年過,但今年呢關好似特別難過!要擔心疫情,家人健康,工作,小孩學業,好似望唔到盡頭 ...
我都係,個心成日都不安,好小的事都覺得心煩,唔知是否情緒病

伯爵府

人到中年本事已難過
仲要加上天災人禍,少D正能量都唔得

男爵府

一齊加油!

侯爵府

我諗香港大部份媽媽們都嗌晒救命,家中事務繁多之外,老人家又未必聽話,小朋友學業上平日生活上又要擔心,有D男人天生少條筋,你又要諗埋佢嗰份。工作前景經濟今日唔知聽日事⋯⋯
老實講,冇咩實質野可以做,盡力而為就算。得閒聽下歌,睇吓書,自己幫自己搵個方法放鬆。上來呻下,搵D同路人傾下計,抒發下心情,否則呢段期間真係好易有情緒病。
記住,you are not alone  

複式洋房

改變不了同未發生的事情不要想

珍珠宮

關關難過關關過,以前係,將來亦係。。。以前香港97及SARS時,好多人都以為無啦無啦,但最後又重新起動過。不要太悲觀,希望在明天

水晶宮

回覆 熱媽 的帖子

要擔心疫情,做好本份就得啦, 冇野好擔心家人健康,又未感染, 有咩要擔心?
工作,仲有工做, 有咩要擔心?
小孩學業,好似望唔到盡頭咁!雖然我仲有工返,但老細已發緊"芧"疫情再創高,份工就好危,
唔洗幫老細擔心
個女日日係屋企打機,C6亦WFH(父女日日都嘈2句),有溝通好過冇
父母又經常去醫院覆診!咪照去囉!

可能你真係有情緒病, 係咪太得閒? 搵D野做下

每日都要多多感恩, 每早起來你有生命有健康又多賺一天, 仲要埋怨?

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

歌莉亞 發表於 20-8-10 21:41
人到中年本事已難過
仲要加上天災人禍,少D正能量都唔得

人到中年,上有老,下有少。兩代人都好似當你提款機,要錢一撳就有咁。難為打工那個,唔知其時失業,戶口幾時乾塘。壓力山大。

alice0606    發表於 20-8-11 18:24

大宅

回覆樓主:

家中有親人快將離世,真係要珍惜相處時間,明天會如何都無法掌握

子爵府

同意,一定要堅持下去!
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

首頁

尾頁

跳至