自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

你叫啲老弱婦孺點自己 擺支咁長嘅棉花棒落鼻哥嗰度取樣本呢? 既然你都派得啲醫護派樽, 點解唔喺嗰度當場 叫醫護攞埋啲樣本呢

純粹個人意見, 預咗畀人鬧

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

其實如果了喉嚨都準,點解要了鼻,我見了鼻張圖勁恐怖,要了到勁入,自己做真係唔知點做。但如果了鼻要全裝備咁了,係每做一個換手套?果日睇新聞見到d人採樣,了時隻手hi到個人既口,咁如果再做下一個,有病咪傳開晒

男爵府

藍尾巴 發表於 20-8-10 19:55
其實如果了喉嚨都準,點解要了鼻,我見了鼻張圖勁恐怖,要了到勁入,自己做真係唔知點做。但如果了鼻要全裝 ...

呢個就係個重點我哋後生都唔敢自己撩自己個鼻, 你可想而知其他嗰啲老人家點做呢

咁樣其實只會嘥錢嘥時間嘥曬啲人力物力 呢個政府啲高官諗嘢 有時真係抵鬧

大宅

2020勳章

PUIPUI2000 發表於 20-8-10 19:59
呢個就係個重點我哋後生都唔敢自己撩自己個鼻, 你可想而知其他嗰啲老人家點做呢

咁樣其實只會 ...

真係比人撩都覺得驚 點樣自己撩

伯爵府

2020勳章

咽拭子的取樣
係了喉嚨入到吊鐘個位自己都難整
自己做會本能縮

大宅

我一定做唔到自己撩!比人撩我都會好驚好驚,自己好難落手

珍珠宮

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實唔係咁恐怖啫。
香港驗流感都係撩鼻。
係入少少,但都唔係張圖咁得人驚啫。
利申,我冇試過,但個女以前驗過流感見過,都係兩三秒既事,又冇血,我覺得打針仲恐怖囉。

男爵府

seaman1982 發表於 20-8-10 20:06
其實唔係咁恐怖啫。
香港驗流感都係撩鼻。
係入少少,但都唔係張圖咁得人驚啫。

你自己驗?定係有醫護幫你?

大宅

無論了喉嚨定鼻都係要好深入, 根本自己實縮或驚, 了咗D好前面的嘢去驗都唔準
點解唔用番深喉唾液, 話呢幾種方法可靠性差不多, 自己採樣一定係吐口水錯誤率低

男爵府

apple~y 發表於 20-8-10 20:03
咽拭子的取樣
係了喉嚨入到吊鐘個位自己都難整
自己做會本能縮

其實如果政府想做全民檢測嘅話,就唔好淨係做一半唔做一半囉,要做得徹底啲,安排得好啲,啲人先會願意去做檢測

如果你話香港地方細,唔想啲人堆埋一齊,咁你咪搵一個空曠啲嘅地方, 分嚴重性去分批做囉。 另外你還掂都要有醫護企喺度派樽,點解啲醫護唔幫手 去做呢個檢測呢

男爵府

naicha 發表於 20-8-10 20:07
無論了喉嚨定鼻都係要好深入, 根本自己實縮或驚, 了咗D好前面的嘢去驗都唔準
點解唔用番深喉唾液, 話呢幾種 ...

中 point.... 撩唔到 驗唔到 呢啲咪就係嘥錢嘥時間囉

伯爵府

2020勳章

PUIPUI2000 發表於 20-8-10 20:10
其實如果政府想做全民檢測嘅話,就唔好淨係做一半唔做一半囉,要做得徹底啲,安排得好啲,啲人先會願意去 ...

我諗緊
其實可唔可以好似去換智能身份證,分唔同年份登記取樣,總之目標兩星期內完成

伯爵府

2020勳章

天真B 發表於 20-8-10 20:05
我一定做唔到自己撩!比人撩我都會好驚好驚,自己好難落手

叫我同小朋友撩甘入我仲驚

男爵府

apple~y 發表於 20-8-10 20:16
我諗緊
其實可唔可以好似去換智能身份證,分唔同年份登記取樣,總之目標兩星期內完成
...

其實都可以呀,最緊要係有醫護幫我完成呢一個動作囉! 同埋最好係高危行業做先

坦白講,如果我冇症狀,你要我自己做,我唔會願意做呢個檢測

大宅

2020勳章

其實我都支持全民檢測,但係要有理想啲結果,必須要派醫護人員去取樣本,可以分開地區,分幾日,盡快完成!
否則準確度不穩定,只會浪費測試劑仲要大量嘅檢測員去分析樣本結果,浪費人力物力

大宅

點明點解唔安排一隊臨時醫護團隊專責幫人檢測。

我見大陸每個小區安排醫護人員幫人採樣,大家去排隊。採樣地點多數係戶外,例如運動場。

香港宜家d體育館、運動場、社區會堂都暫停開放,點解唔參考一下做法,安排居民去採樣。

男爵府

Crystal3524 發表於 20-8-10 20:23
其實我都支持全民檢測,但係要有理想啲結果,必須要派醫護人員去取樣本,可以分開地區,分幾日,盡快完成! ...

點解我哋一般市民一般師奶仔都諗到啲問題政府啲高官同埋佢哋啲師爺咁都諗唔到

成日推啲嘢出嚟做一半唔做一半,真係激死人

侯爵府

2020勳章

回覆樓主:

撩鼻?無護士自己做點得啊,唔係用口水?

伯爵府

2020勳章

PUIPUI2000 發表於 20-8-10 20:27
點解我哋一般市民一般師奶仔都諗到啲問題政府啲高官同埋佢哋啲師爺咁都諗唔到

成 ...

人手問題?
但唔係話香港夠醫護人員
其實可以叫埋診所姑娘幫手

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁派樽同取樣本係兩回事喎,派樽搵 supporting staff 已經可以,取樣本要 trained staff or professional staff, 點可以比較呀?

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊