自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

琥珀宮

2020勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

PUIPUI2000 發表於 20-8-10 19:47
你叫啲老弱婦孺點自己 擺支咁長嘅棉花棒落鼻哥嗰度取樣本呢? 既然你都派得啲醫護派樽, 點解唔喺嗰度當場 叫 ...

一早講左自己了係有問題

男爵府

littlesister 發表於 20-8-10 20:36
咁派樽同取樣本係兩回事喎,派樽搵 supporting staff 已經可以,取樣本要 trained staff or professional s ...

咁我又唔知喎,不過我哋大眾市民都冇上過training,更加唔係professional,其實同support staff 冇乜分別,分分鐘support staff仲有啲醫療知識, 我哋都要自己攞個樽返去屋企採集樣本.... 咁你話係咪唔work呀

男爵府

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

自己幫自己撩,痕定痛自己知,狠心D可能都仲做得到,但要我幫小朋友撩真係好難

男爵府

我都覺得自己採自己樣本唔可行

珍珠宮

PUIPUI2000 發表於 20-8-10 20:27
點解我哋一般市民一般師奶仔都諗到啲問題政府啲高官同埋佢哋啲師爺咁都諗唔到

成 ...

同意樓主,政府成日都係做一半漏一半! 對外國豁免人士入境又係咁,政府真是害人不淺!

男爵府

小ice 發表於 20-8-10 20:46
同意樓主,政府成日都係做一半漏一半! 對外國豁免人士入境又係咁,政府真是害人不淺!
...

其實佢嘅原意係好嘅, 亦都有好多人request過,但係啲辦法真係好低能囉, 唉

珍珠宮

PUIPUI2000 發表於 20-8-10 20:49
其實佢嘅原意係好嘅, 亦都有好多人request過,但係啲辦法真係好低能囉, 唉
...

證明呢班高官真是高分低能

公爵府

回覆樓主:

就算私家西醫冇足夠防護裝備下幫病人撩鼻/ 喉嚨都高風險, 一噴就大鑊 我都唔明點解唔驗深喉唾液簡單方便好多, 喺冇技術支援 ,冇裝備保護下係另一個爆發嘅危機

公爵府

2020勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

怪獸青BB 發表於 20-8-10 20:28
撩鼻?無護士自己做點得啊,唔係用口水?

之前內地嚟港嘅先遣隊偏向用鼻咽拭子,因為佢地話可以增加檢測量,唔知係咪因為咁所以而家轉咗用鼻咽拭子

Btw,其實用鼻咽拭子唔係唔得,但我真係唔敢自己撩

伯爵府

2020勳章

jarjane 發表於 20-8-10 20:50
就算私家西醫冇足夠防護裝備下幫病人撩鼻/ 喉嚨都高風險, 一噴就大鑊 我都唔明點解唔驗深喉唾液簡 ...

因為鼻咽拭子測試,可以「混合樣本檢測」,可以大量增加測試量。

男爵府

2020勳章

依家說法,係有人覺得內地醫護“不合資格“做,(但市民自己做又“合資格“)

始於,香港醫護連在醫院內工作都踢晒腳,邊會得閒外展去幫人做

內地醫護唔得,香港醫護又唔得,市民自己又唔得,唔通搵一上帝來幫手取樣?

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

PUIPUI2000 發表於 20-8-10 20:43
咁我又唔知喎,不過我哋大眾市民都冇上過training,更加唔係professional,其實同support staff 冇乜分別 ...

自己攞同人地幫你攞係完全唔同,自己攞無咁易整親自己,而且要全民取樣本既人手同派樽既人手係天同地囉

大宅

jtw_ki 發表於 20-8-10 20:58
之前內地嚟港嘅先遣隊偏向用鼻咽拭子,因為佢地話可以增加檢測量,唔知係咪因為咁所以而家轉咗用鼻咽拭子
...

但大陸係配合大量醫護採樣, 流水線咁幾秒一個

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

jarjane 發表於 20-8-10 20:50
就算私家西醫冇足夠防護裝備下幫病人撩鼻/ 喉嚨都高風險, 一噴就大鑊 我都唔明點解唔驗深喉唾液簡 ...

深喉得70%準確度

公爵府

2020勳章 BK Milk勳章

PUIPUI2000 發表於 20-8-10 20:19
其實都可以呀,最緊要係有醫護幫我完成呢一個動作囉! 同埋最好係高危行業做先

坦白講,如果我冇症狀,你 ...

同意,醫護人員幫手又快又專業,自己真係整唔到喎

伯爵府

2020勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都覺得係,好似我咁,我係一個唔識咳痰出梨嘅人,叫我點做

公爵府

littlesister 發表於 20-8-10 21:16
深喉得70%準確度

但係唔識撩立亂撩都未必準, 如果走去一般坊間西醫診所 , 醫生又未必有足夠裝備 ,在冇防護裝備下撩, 隨時連醫生都 中埋, 咁就真係社區大爆發

珊瑚宮

2020勳章 畀面勳章

jarjane 發表於 20-8-10 21:26
但係唔識撩立亂撩都未必準, 如果走去一般坊間西醫診所 , 醫生又未必有足夠裝備 ,在冇防護裝備下撩, 隨 ...

有冇想過邊度搵咁多醫護呀?叫蔡堅搵啦,佢話人手充足

伯爵府

2020勳章

認真,我對自己無信心。

公爵府

littlesister 發表於 20-8-10 22:08
有冇想過邊度搵咁多醫護呀?叫蔡堅搵啦,佢話人手充足

所以咪話深喉唾液樣本 好囉! 至少市民都做到, 取易不取難

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊