自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

2020勳章

回覆樓主:

自己做係有一定難度

男爵府

回覆樓主:

深喉同了鼻2種我都做左

了鼻....100%正常人唔會夾硬用支野了到鼻盡頭咁入(我當時係醫護幫我整)..1次生手做.1次熟手做....
熟手做個次了落去...刺痛一下..好快無事
生手個次...痛到我踢開條友..令你痛到生不如死

深喉...只係不停咳口水出黎(輕鬆勁多)

伯爵府

小朋友一定抗拒,點搞?

瑪瑙宮

2020勳章

littlesister 發表於 20-8-10 20:36
咁派樽同取樣本係兩回事喎,派樽搵 supporting staff 已經可以,取樣本要 trained staff or professional s ...

若話取樣本要 trained staff or professional staff, 咁又點叫市民自己做?

瑪瑙宮

2020勳章

computer12 發表於 20-8-10 22:50
深喉同了鼻2種我都做左

了鼻....100%正常人唔會夾硬用支野了到鼻盡頭咁入(我當時係醫護幫我整)..1次生手 ...

了鼻,有醫護幫你做過,有經驗,你有無信心自己可以幫自己做到,甚至幫仔女做?

伯爵府

2020勳章

我都唔敢自己做, 所以我應該唔會驗

寶石宮

2020勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

撩鼻好辛苦, 講真比人撩過好想打佢

男爵府

littlesister 發表於 20-8-10 21:16
深喉得70%準確度

其實我都覺得深喉都唔準, 見新聞好多時驗幾次都陰性, 但實際係確診,
我亦懷疑有幾多人所謂深喉係做得啱

不過同樣嘅, 撩鼻靠自己做都一樣係有機會唔正確,

如果派國家隊幫手收集就應該可以每個社區好快做完,
但啲白色巨塔唔理, 佢哋重講緊乜野語言問題, 溝通問題,

依家係打仗, 係救人, 國家隊去意大利西班牙都無問題,

依家黎巴嫩出事, 每個國家派人幫手都唔會話溝通問題
係啲黑護重要搵野嚟阻礙救人

珍珠宮

2020勳章

apple~y 發表於 20-8-10 20:29
人手問題?
但唔係話香港夠醫護人員
其實可以叫埋診所姑娘幫手

其實政府根本無真正認真調動過醫護人員,人,其實係夠,退左休既都樂意岀翻黎!但無一個計劃著手調配。幾十個醫護人員調配唔倒咩?但佢選擇左俾錢三間中資化驗所,向大陸求救無問題,但我覺得香港係唔夠硬件去應付突然大量既檢測,rather than 人手

男爵府

木土土 發表於 20-8-10 23:03
了鼻,有醫護幫你做過,有經驗,你有無信心自己可以幫自己做到,甚至幫仔女做?
...

我100%唔會有信心自己做
亦都無再有信心比醫護做...(因好怕係生手)。無經驗既人插落去....痛到你飛起

瑪瑙宮

2020勳章

computer12 發表於 20-8-10 23:41
亦都無再有信心比醫護做...(因好怕係生手)。無經驗既人插落去....痛到你飛起

所以我好唔明白,點解之前有個屋邨系派比居民自己做,仲鬼咁多老人家!

男爵府

2020勳章

computer12 發表於 20-8-10 23:41

平時呻鼻涕呻鼻水,搵張紙巾捲埋了入d個鼻哥窿都痛,更何況要自己攞支硬物伸入去了,仲要唔知伸到幾入先正確,所以我會放棄唔驗算

大宅

2020勳章

上個月有微燒同喉嚨唔舒服,由於系住重災區於是叫左白車去醫院做,兩種都有做,開頭聽到要了鼻系勁驚,因我平時係診所返工幫小朋友禁住頭部做見到都好驚,通常小朋友要捉頭同捉腳先可以完成,因為小朋友會掙扎。講真真系冇辦法自己做,果支野都好長,要了到好入同埋要係入面打5個圈,當時幫我了鼻個姑娘話千萬唔好吸氣同抖氣,如果唔系會勁辛苦,所以我系閉住氣俾佢了,所以了既過程唔系好辛苦。到到做深喉就辛苦啲,果支野申到喉嚨兩邊既吊鐘又系了5個圈,了到最後一兩下我系反胃,姑娘當時都講左大部分人會反胃(emoji) 所以以上兩種都系好難自己做。真系要醫護幫做先得。

子爵府

2020勳章

PUIPUI2000 發表於 20-8-10 19:47
你叫啲老弱婦孺點自己 擺支咁長嘅棉花棒落鼻哥嗰度取樣本呢? 既然你都派得啲醫護派樽, 點解唔喺嗰度當場 叫 ...

其實你講得啱!我自己試過比護士撩鼻測試流感幾次,次次我都好驚架!我真係好難想像啲長者如何做到,我覺得政府應該派護士去幫啲長者做。

子爵府

2020勳章

小華子 發表於 20-8-10 22:58
小朋友一定抗拒,點搞?

小朋友真係好抗拒,我仔三歲入過醫院,上病房前一定要撩鼻測試流感,護士要我抱住阿仔按住佢對手比佢撩,我仔好抗拒,我要用埋對腳夾住佢對腳,我覺得好難攪。

伯爵府

2020勳章 2018母親節勳章

apple~y 發表於 20-8-10 20:16
我諗緊
其實可唔可以好似去換智能身份證,分唔同年份登記取樣,總之目標兩星期內完成
...

換智能身份證係要分幾年,仲未完成架

https://www.smartid.gov.hk/Who-shall-replace-identity-cards/index.html#current_state

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

computer12 發表於 20-8-10 22:50
深喉同了鼻2種我都做左

了鼻....100%正常人唔會夾硬用支野了到鼻盡頭咁入(我當時係醫護幫我整)..1次生手 ...

我同你一樣

鼻做過2次
深喉2次

鼻係姑娘做,勁痛苦,係痛到想死
第二次再做,我已經嚇到半死,但醫生噴一噴麻藥再塞入去,竟然無乜嘢喎

深喉真係最輕鬆

我寧願自費都唔比人插鼻

瑪瑙宮

2020勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

huisandy 發表於 20-8-10 21:13
依家說法,係有人覺得內地醫護“不合資格“做,(但市民自己做又“合資格“)

始於,香港醫護連在醫院內工 ...

係咁㗎啦香港人嬌生慣養

乜都要吠政府

叫佢哋唔好做囉
最好分兩批

自己攞樽自己做嘅 檢測咗先
嗰班醃尖腥悶 咪等第一批做完到佢囉

香港人慌死執輸
咪會死死地氣 爭頭位 做第一批

子爵府

2020勳章

Eunice0203 發表於 20-8-10 20:03
真係比人撩都覺得驚 點樣自己撩

流感test一樣,之前患了甲流,醫生咁樣隊枝綿花棒入去,我好驚囉。 我仔仔都係,要人禁住,佢又縮。你要我自己做都唔敢啦!
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

子爵府

2020勳章

huisandy 發表於 20-8-10 21:13
依家說法,係有人覺得內地醫護“不合資格“做,(但市民自己做又“合資格“)

始於,香港醫護連在醫院內工 ...
等神出手

有人覺得內地醫護就“不合資格“做,但未受過訓練嘅市民自己做又“合資格“,真係唔知醫護人員專家點諗
菜醫生話醫護人員夠人?點解唔幫市民?!

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊