夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

已解決

大宅

singdream 發表於 20-8-10 22:25
平時唔吵果鎮好好,但一吵起上來,通常為d芝麻綠豆嘢而吵,大家各不相讓,好煩,應點解決?點解會成日都忍 ...

正常夫妻都會嘈交,我反而覺得仲會嘈交比唔再嘈好,眼見我父母幾年間由嘈交嘈到有日大家都唔在乎,最後分居再離婚,就算由當初難捨難離既感情,佢地既廿多年婚姻我看透了。性格上好難有完全夾既人,只係大家會唔會係每次嘈交之中解決到點解會動氣。
我同老公都會為一盒飯一粒芝麻嘈,有時冷靜一兩日大家當透明,最緊要冷靜過後傾返問題,再嘈唔可以起返上次既事。我同個C6拍拖基本上每兩星期就嘈一次,婚前一晚仲嘈到話唔結,六年過去發現比以前嘈少左,一年可能嘈交兩三次,小既講完黑完面就無野,切忌得閒又挖返出黎講,盡量唔好嘈返同一樣野,重複嘈即代表無解決到

子爵府

CoiCoi 發表於 20-8-10 22:54
正常夫妻都會嘈交,我反而覺得仲會嘈交比唔再嘈好,眼見我父母幾年間由嘈交嘈到有日大家都唔在乎,最後分 ...

多謝jm打咁大段嘢分享,感動
我同佢都屬於大脾氣,吵果陣唔係好容忍到對方,但內心其實係關心對方。有試過傾,話想吵果陣大家即刻分開,唔好stay係同一個空間,試過一兩次work,之後次次大家都失控,吵完又內疚,驚嚇親小朋友,但之後又忘記了,又再來過。好痛苦,自己都想維繫呢段關係,但自尊心作祟,有時明明係佢錯,但佢唔講對唔住,我就不罷休咁,依家直頭叫佢返奶奶家住。佢走咗,我又掛住佢,無限loop...

大宅

singdream 發表於 20-8-10 23:53
我同佢都屬於大脾氣,吵果陣唔係好容忍到對方,但內心其實 ...

我同我老公都係兩個都係凸,初初佢脾氣都大,同易發,我又係燥底,我嬲到連婚書都刪花埋,極度任性,以前一嘈唔係佢開門走就係我開門走,慢慢我忍讓左,但原來忍令我壓抑左情緒,半年前我忍唔到爆發,好似失控咁喊,佢一輪咀同我講野,我覺得好討厭大聲喝佢,之後同你一樣叫左佢走,分居中途有人追我,最後差d搞到離婚。
個刻佢醒覺左原來我做唔返自己所以變成咁樣,最後其實大家都覺得不如嘗試再改變一下,雖然我同佢無小朋友,咁婚姻每人都希望一世,既然大家有心維繫,不如學習相處同成長,當2.0變做3.0既自己,佢帶我買過對結婚戒指重新出發,可能以前我習慣同佢鬥大聲鬥快搶住嘈,好似潑婦但又唔夠佢把聲大,好嘈好無謂,嘈到喉嚨都痛埋,所以而家大家點火前諗清楚,大家都想落台,唔使一定講出口,摸一摸返手,搭一搭膊頭,有時望一望住對方引唔到笑,其實都已經熄緊火,不過的確係年紀大左大家火都無咁勁
最緊要講大家有無心,每日都學習維繫,相處一定會經歷難關,過到又會令感情更鞏固

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我同佢都屬於大脾氣,吵果陣唔係好容忍到對方,但內心其實 ...

除左黃賭毒之外,真心唔覺得有需要嘈到趕走老公。要嘈得成,絕對唔係單方面嘅問題。覺得對方有錯,也要檢討一下自己,有冇顧及對方的感受。

洋房

CoiCoi 發表於 20-8-11 00:44
我同我老公都係兩個都係凸,初初佢脾氣都大,同易發,我又係燥底,我嬲到連婚書都刪花埋,極度任性,以前 ...

好有感覺看到您寫嚟段 大家一起加油

子爵府

CoiCoi 發表於 20-8-11 00:44
我同我老公都係兩個都係凸,初初佢脾氣都大,同易發,我又係燥底,我嬲到連婚書都刪花埋,極度任性,以前 ...

thx

子爵府

soso1227 發表於 20-8-11 02:13
除左黃賭毒之外,真心唔覺得有需要嘈到趕走老公。要嘈得成,絕對唔係單方面嘅問題。覺得對方有錯,也要檢 ...

我自己都有問題,唔肯認書,見佢唔順眼就會忍唔住,大家都係咁。有時係驚嚇親小朋友,所以趕佢去奶奶到冷靜一排。

男爵府

我都識一對夫婦係咁樣性格,仲親眼見過佢哋吵架,當時嚇得我 ,我成世無見過兩公婆可以嘈交嘈得咁勁,好似想殺死對方咁。就算有人嘗試離開個空間唔嘈,但另一個會追住佢嚟打嚟鬧,好似發晒顛咁。

雖然佢哋有小朋友,但結果佢哋磨合唔到,分開咗,個女人離婚後開心咗好多,同小朋友都生活得好好。可能有啲人係唔適合喺埋一齊生活,分開對大家都好吧。

大宅

想改善關係就由自己開始
多了解自己情緒爆發原因
閱讀、上網找資料
先從自身著手
學習梳理自己的情緒
唔係一味「忍」

要以身作則
成為孩子好榜樣
有事好好說慢慢說

大部分家長有情緒問題
小孩會有樣學樣

一個人一把口是吵不成
你就做先收口那位

子爵府

MGM_DRAGON 發表於 20-8-11 09:20
想改善關係就由自己開始
多了解自己情緒爆發原因
閱讀、上網找資料

thx

子爵府

Pepero 發表於 20-8-11 09:06

我都識一對夫婦係咁樣性格,仲親眼見過佢哋吵架,當時嚇得我 ...

thx

伯爵府

singdream 發表於 20-8-11 09:36

好,為咗小朋友,就由我開始收口。

其實真係好小事,你要控制自己情緒

大宅

singdream 發表於 20-8-11 09:36

好,為咗小朋友,就由我開始收口。

最易睇易明

台灣綜藝主持蔡康永先生的一系列著作

無閱讀習慣可以先喺Youtube睇「康熙來了」
聽聽蔡康永把聲,再睇佢嘅書
幻想佢講本書俾你聽咁
說話技巧的確好大影響力感染力

博客來近排有優惠
喺關鍵詞搜索打情緒管理都好多書參考

你所講事例
雙方都太認真咁愈講愈大聲
試試日常溝通搞笑無聊輕輕帶過就算

例如佢一口咬定有講你知約左同事晚飯
你笑笑口溫柔咁答佢「乜你咁掛住我呀~發夢都同我講你約左朋友食飯
反正拗贏佢你又唔會多忽肉
疊埋心水自己同小朋友撐枱腳好過!
又或者「亞仔呀爸爸自己出去食好野唔預我地!如果有個糖水食下潤下喉又唔同講法嘅~」

子爵府

MGM_DRAGON 發表於 20-8-11 10:32
最易睇易明

你呢種說話技巧掂喔!咁就可以避免一場戰爭。我知我同佢都從事高壓工作,大家翻到屋企都好似放鬆唔到,所以互不相讓,最心痛係小朋友目擊我地吵架,一定好驚,直頭擔心影響佢既心智成長。

子爵府

MGM_DRAGON 發表於 20-8-11 10:32
最易睇易明

謝謝你介紹的書,我上網睇睇先。

大宅

希望小小心得幫到你
香港生活、工作壓力大
家庭係我地最大力嘅強心針

大宅

平時唔吵果鎮好好,但一吵起上來,通常為d芝麻綠豆嘢而吵,大家各不相讓,好煩,應點解決?點解會成日都忍 ...

呢d係性格問題,我以前有個男朋友,一日一小鬧,三日一大鬧。而家個老公好好,雖然佢都有脾氣,但係由拍拖到而家,佢有改。而且,我性格係可以當佢唱歌,佢有佢鬧,我係左耳入右耳出

子爵府

clarissakwan 發表於 20-8-11 11:48
呢d係性格問題,我以前有個男朋友,一日一小鬧,三日一大鬧。而家個老公好好,雖然佢都有脾氣,但係由拍拖 ...

可以當佢唱歌,你既性格一定好好!我要再修練一下,因為本身我EQ都一般。其實結咗婚,多唔多夫妻會咁樣成日吵?還是真係好似電視劇咁好恩愛?有無秘訣可以傳授下?

男爵府

你自己有冇返工?你唔覺得比起辦公室醜惡既人屋企人點奇怪都可愛過佢地好多?點會鬧得落口?

首頁

尾頁

跳至