論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果近日正準備搵工人的,請小心這個菲傭,希望大家唔好比佢扼到。

一開始已經滿口大話,話前僱主係老人家,住元朗村屋,冇比飽飯佢食,佢負責照顧兩個細路,又話老人家成日鬧佢,話佢係先生嘅二奶,刻薄得好緊要.....所以好辛苦捱到完約就走。咁岩我果時等人用,見現成有人就要了佢。(待續)

大宅

?
marysimon 發表於 20-8-11 05:09
如果近日正準備搵工人的,請小心這個菲傭,希望大家唔好比佢扼到。

一開始已經滿口大話,話前僱主係老人家 ...

到佐我屋企,因為我D小朋友都比較大,加上我WFH成日響屋企,所以佢主要負責打掃、清潔及買野為主,我地屋企好多時叫外賣,就算夜晚果餐都係我親自煑。佢一開始就係機不離手,任何時候都塞住耳機。完全肆無忌憚咁講電話。朝早做完基本清潔,晏就買完及食完外賣午餐後,就固定開始午睡或視像電話到黃昏五點半。我開始時比佐工作時間表比佢,諗住咁大個人下下叫佢起身好尷尬,但佢完全冇理,到我開始覺得好過份了,同佢講希望佢做佐D基本工作先,但佢居然話只會一星期安排一日才燙衫或者做其他D大清潔,例如洗微波爐等等。

大宅

marysimon 發表於 20-8-11 05:11
到佐我屋企,因為我D小朋友都比較大,加上我WFH成日響屋企,所以佢主要負責打掃、清潔及買野為主,我地屋 ...

正所謂江山易改、本性難移,跟住D問題逐步浮現,今日父親節要借錢,聽日個仔生日又要借錢,陣間電話壞佐又要借錢買.....總之借口多多,每個月少嘅借一千,多嘅借成兩三千。

放假自己話會10點返屋企,卒之咁多個月冇次準時,有時成11點半12點才到。你問佢點解咁夜,一係話走佐班車,一係話等朋友所以遲了,試過兩次話今日係我休息日,幾時返你冇權管。並且試過兩次要外宿,不過我緊決話唔得,所以深夜才死死氣返來。

大宅

marysimon 發表於 20-8-11 05:14
正所謂江山易改、本性難移,跟住D問題逐步浮現,今日父親節要借錢,聽日個仔生日又要借錢,陣間電話壞佐又 ...

最恐佈係自己有老公仔女,響香港仲到差仔拍拖,成日因感情問題响屋企打電話時同那人鬧交,由於疫情關係,我同細路不知幾多次見到同聽到佢一路打電話,一路大喊大叫,情緒失常。有次甚至吃完晚飯話要入元朗瞓,因為朋友有事,話去陪佢瞓完明早會六點前返來。真無言。

大宅

marysimon 發表於 20-8-11 05:14
最恐佈係自己有老公仔女,響香港仲到差仔拍拖,成日因感情問題响屋企打電話時同那人鬧交,由於疫情關係, ...

咁都唔止,仲話自己會出去做兼職,又話會響交友網站識下D外國男人,有時D人會問佢影下D身體部位,佢會叫人比佐錢先,私生活非常唔檢點。原本,佢私人事我理唔到,但係越知得多聽得多,已經對佢觀感好大改變

大宅

marysimon 發表於 20-8-11 05:15
咁都唔止,仲話自己會出去做兼職,又話會響交友網站識下D外國男人,有時D人會問佢影下D身體部位,佢會叫人 ...

無幾耐之前,佢去申領新護照,但未到期去拎取的。有日,佢話自己本舊護照放假時唔見佐,去佐報失,由於冇舊護照,領事館唔比佢拎取新護照,所以要我出僱主證明信比佢補領,當然已經好懷疑個真確性,但自己衰心軟最後都寫佐比佢。

大宅

marysimon 發表於 20-8-11 05:16
無幾耐之前,佢去申領新護照,但未到期去拎取的。有日,佢話自己本舊護照放假時唔見佐,去佐報失,由於冇 ...

佢成日話宜家疫情關係,佢地好吃香,D人斷約仲大把大請,仲可以叫價高D......卒之,上個月佢自己話唔做,比佐一個月通知我。

大宅

marysimon 發表於 20-8-11 05:17
佢成日話宜家疫情關係,佢地好吃香,D人斷約仲大把大請,仲可以叫價高D......卒之,上個月佢自己話唔做, ...

上星期五晚,佢話要第二日休息放假(星期六),我話唔得,因為平日佢都係放星期日,疫情期間咁多個月,完全無間段地出街。點知到了星期六上午,就開始黎料,又話發燒又話周身唔舒服,我帶佐佢去私家睇醫生,連醫生都睇得出佢扮野,完全冇燒,但佢死都話病,醫生話疫情期間其實最好在家休息,如果你一直堅持話自己不適,佢只有寫紙比姐姐去公立醫院做檢測。最後,返屋企繼續扮野全日休息。我問佢有冇吃醫生D藥,佢話自己只可以食菲律賓D藥,食其他藥會死的。

大宅

marysimon 發表於 20-8-11 05:18
上星期五晚,佢話要第二日休息放假(星期六),我話唔得,因為平日佢都係放星期日,疫情期間咁多個月,完 ...

玩佐個星期六,當然星期日如常冇事放假出街。到佐今日(星期一)又再玩野。

今日又係吞泊吞到5點半,我叫佢落街買餸,佢拒絕然後話今日會同我玩大佢喎!我實在聽唔明,佢話會報警玩大佢,一定要比個教訓我。

大宅

marysimon 發表於 20-8-11 05:18
玩佐個星期六,當然星期日如常冇事放假出街。到佐今日(星期一)又再玩野。

今日又係吞泊吞到5點半,我叫 ...

我開頭唔明佢講乜,因為做埋呢個禮拜佢都會走了,點知到佐六點幾佢真係報警。卒之成隊警察黎佐我屋企,佢即刻專業演員上身,話呢幾個月忍受夠了,比我點樣刻薄,又話我侵犯佢私隱,響廳同廚房裝cam, 又話佢放假我check佢手機等等。我同亞sir講,自從佢辭職通知我開始,每次放假我會check佢袋同手機,但我完全冇掂佢D野,純粹佢自己打開比我望啫,至於裝cam更加合情合法。亞sir都響佢解釋,僱主有杈咁做。

大宅

marysimon 發表於 20-8-11 05:19
我開頭唔明佢講乜,因為做埋呢個禮拜佢都會走了,點知到佐六點幾佢真係報警。卒之成隊警察黎佐我屋企,佢 ...

我唯有將佢咁多個月D借銭證明,同罪狀比哂亞sir睇。後來,佢吔見冇料到就收隊。本來以為玩完就算,轉個頭,我地吃完飯又再din過,佢響自己房同人打完一輪電話,就又再報警。跟住警察又再上來,話佢報警話擔心佢人生安全受威脅。我地見咁樣,拿拿聲響警察面前計凊條數,送佢一程就咁解決件事。我仲話比亞 sir知,佢恐嚇我話會post我D惡行響FB同佢地D group度,原本谂住自己當黑就算,但越諗越激氣,一定要講出來同大家分享一下。

大宅

marysimon 發表於 20-8-11 05:20
我唯有將佢咁多個月D借銭證明,同罪狀比哂亞sir睇。後來,佢吔見冇料到就收隊。本來以為玩完就算,轉個頭 ...

佢三十幾歲,來香港前響中東做過,好易認,左腳有好大片紋身。希望大家唔會響HL請到佢。

男爵府

post 埋個名出嚟,以免其他人中招

大宅

回覆樓主:

嘩,咁恐怖,開名啦,貼埋相上來仲好

大宅

momling 發表於 20-8-11 14:19
post 埋個名出嚟,以免其他人中招

已pm

大宅

kwclau 發表於 20-8-11 16:42
嘩,咁恐怖,開名啦,貼埋相上來仲好

已pm

大宅

marysimon 發表於 20-8-11 18:57
已pm

Pm please

大宅

Meiyanhe 發表於 20-8-11 21:59
Pm please

已pm

大宅

marysimon 發表於 20-8-11 05:20
佢三十幾歲,來香港前響中東做過,好易認,左腳有好大片紋身。希望大家唔會響HL請到佢。

...

請pm

大宅

Pls PM

首頁

尾頁

跳至