自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章

zitzai 發表於 20-8-11 15:13
睇相話我命中貴人都係女人,事實亦係我跟親女老細都非常錫我,反而男老細, 但求幫佢執手尾時唔係太大鑊我 ...

我同你相反,睇相話我命中貴人係男上司, so far 大部份男上司對我都ok, 女上司就視乎咩人。

珍珠宮

一隻鴨鴨 發表於 20-8-11 14:42
我比較鍾意跟男上司,因為工作上較少情緒化,處事較冷靜。

女上司跟過幾個,好情緒化,遇事不夠冷靜,對員 ...

唔知點解,以往跟開男上司嘅我,通常都會做幾年,但跟女上司通常一年半載就要轉,因為真係頂唔順。 你講得啱,女上司通常語氣都呼呼喝喝,唔多有禮貌

公爵府

牛年勳章

跟男上司多,不過都跟過女上司,仲要係未結婚(我果時岩岩生左b無耐),佢對我超好,我做唔切d野佢叫我準時走,留返比佢做埋佢
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

公爵府

2024年龍年勳章

Carol999 發表於 20-8-11 20:41
跟男上司多,不過都跟過女上司,仲要係未結婚(我果時岩岩生左b無耐),佢對我超好,我做唔切d野佢叫我準 ...

我都遇過單身女上司,唔會亂發脾氣。

反而現在上司有仔女,但講嘢好mean

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

跟過男&女上司做野,男上司好好多

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

女人的脾氣係比較難捉摸,有時自己都係

大宅

pinky-peach 發表於 20-8-11 16:59
男上司做野務實,只著重成果,唔理果程你用咩方法做,說話直接,亦師(司)亦友,但女上司要規行矩步,事事 ...

同意,男嘅直接啲,清清楚楚。女嘅就兜大圈,做咗個project爭佢未簽名,佢又帶你遊花園,講一大輪無謂嘢,搞到你唔知份project o唔ok……我心裡已抆爆,心諗:大姑,唔該你講清楚啦,得就一聲,唔得就兩聲,我仲有大把嘢做。

珍珠宮

遇過最差嘅上司都係男人,遇過一個小氣嘅男人,真係絕對難忍。但其實好唔好嘅上司應該係需要夾人,唔係性別。
試過同朋友前後腳report俾同一個男老闆,我就覺得絕對happy,仲friend到個個月去佢屋企玩。但朋友就覺得絕對難頂,講親都媽媽聲

男爵府

鍾意跟男上司,女上司普遍比較麻煩,又主觀,麻煩野多囉囉好難頂

伯爵府

回覆樓主:

其實男女冇所謂,性格係問題。
遇過男上司做事婆媽冇guts , 女上司作風爽快有領導能力

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

比例上,男上司就算cheap,都會門面上做得足
女上司,可以又cheap得黎,仲要唔要面

珍珠宮

回覆樓主:

係我廿幾年打工歷程中,只跟過2個男上司,佢地都比較好,會考慮下屬感受。

至於女上司,跟過6、7個,當中有一個做事比較似男性,所以跟佢都感覺良好。其他的,要求高、情緒化、佢做到既野覺得我也要做到……

男爵府

一定係男上師,女人可以好小器同好主觀,一有少少唔順眼,可以迫死你……

子爵府

sumpo 發表於 20-8-11 23:29
一定係男上師,女人可以好小器同好主觀,一有少少唔順眼,可以迫死你……
...

女上司真係好情緒化,同埋主觀
唔鍾意一個人,唔理佢做成點,都會睇唔順眼。
只要成功巴結佢,就會一帆風順,做錯d咩都無事。

公爵府

牛年勳章

mizuho 發表於 20-8-11 21:39
遇過最差嘅上司都係男人,遇過一個小氣嘅男人,真係絕對難忍。但其實好唔好嘅上司應該係需要夾人,唔係性別 ...

係喇~ 跟女上司有度唔好,就係得唔得佢自己都未揸定主意,心大心細咁
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

琥珀宮

回覆樓主:

遇過不同類型男女上司,根本唔關男女事,性格分別。咁有冇諗過自己嘅性格都有關係㗎?

同樣,通常見女上司鍾意男下屬,同呢度意見一模一樣,男下屬任勞任怨,少駁咀,冇咁多是非,情緒穩定。女下屬多花臣,比較斤斤計較,情緒不穩。

所以結論係,上司冇好壞,只有夾唔夾,唔係睇性別,係睇性格。

旁觀,男人善於收藏,表面冇野,其實不滿收於心;女人喜怒形於色,反而容易掌握心思。重點係,自己夠唔夠聰明捉摸上司心思。

Manwah    發表於 20-8-12 13:36

水晶宮

zitzai 發表於 20-8-11 15:13
睇相話我命中貴人都係女人,事實亦係我跟親女老細都非常錫我,反而男老細, 但求幫佢執手尾時唔係太大鑊我 ...

我都係, 之前睇生肖書話我有女貴人, 我阿姐係好惡, 但無鬧過我, 跟佢果幾年人工同bonus 都特別多。
但係男老細, 衰起上嚟咪同女老細差唔多。。。

侯爵府

異性相吸,女下屬多喜男上司,反之亦然

Manwah    發表於 20-8-12 13:36

大宅

男上司,未遇過差嘅。女上司雖然都有好,但係都有好變態嘅。M來痛到返唔到工,同男上司婉轉講,唔使多講,佢已經自動叫我留係屋企,佢哋冇得M想像唔到嗰個慘況。

wcpcelia    發表於 20-8-12 10:57

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果遇到一個比女人更mean 的男上司,會點

首頁
23456...7

尾頁

跳至