夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我同丈夫結婚21年,仔女已經大學及高中,佢响結婚頭10年已經試過2次長久既婚外情,所以婚外情對我來講唔係傷害的重點,大約8年前他因生意失敗開始有情緒病,燥狂,抑鬱,經常發癲,冇理取鬧,佢有睇醫生有食藥但病情冇好轉,佢呢3年係可以講乜都唔理,家用唔比,淨係不停砌puzzle...間屋已經冇地方放野但佢一於小理繼續砌,放到成屋都係,我已經頂佢唔順分左房瞓,但佢仍然只係活在自己世界裡面,每晚半夜至活動,嘈住全家瞓覺,我同佢已經冇野講,我有時諗人生係咪就咁過呢,婚姻點解咁苦既,究竟有冇解決方法

子爵府

hugub 發表於 20-8-11 17:13
我同丈夫結婚21年,仔女已經大學及高中,佢响結婚頭10年已經試過2次長久既婚外情,所以婚外情對我來講唔係 ...

我諗你係咪其實唔愛佢?
結婚頭十年已有兩次長久婚外情?你都忍得?你忍耐力超强!

而家佢有情緒病,影響到你生活質素,所以反而令你忍受不到?

如果你是這樣的感受,便只有離婚搬走了!

坦白講,如C6有婚外情,我會即離婚;反而如佢有病,我會盡能力幫佢!

男爵府

笑得好勳章 BK猜猜猜慶中秋

佢係咪痴Q左

伯爵府

wingyaumama 發表於 20-8-11 17:23
我諗你係咪其實唔愛佢?重要忍耐力超强!
結婚頭十年已有兩次長久婚外情,你都忍得?

咁d小朋友果時細我焗忍,我諗係佢情緒病影響到全家既安寧,間屋係我既但趕佢唔走,我有諗過放低2萬家用自己搬返外家住

男爵府

hugub 發表於 20-8-11 17:30
咁d小朋友果時細我焗忍,我諗係佢情緒病影響到全家既安寧,間屋係我既但趕佢唔走,我有諗過放低2萬家用自 ...

點解唔用兩萬蚊請工人再離婚帶住小朋友走

子爵府

hugub 發表於 20-8-11 17:30
咁d小朋友果時細我焗忍,我諗係佢情緒病影響到全家既安寧,間屋係我既但趕佢唔走,我有諗過放低2萬家用自 ...

你搬返外家,咁小朋友呢?
高中的一個考DSE未?
如果你走咗,咪要兩個小朋友去處理?

其實我背景同你差不多,結婚22年,一個大學一個中五!雖然話佢地再唔係小朋友,但係相信處理事情上面仍未成熟到好似大人咁處理! 如果你覺得自己都處理唔到, 難道留低個爛攤子 畀兩個小朋友?

子爵府

試下揾社工幫手,睇下有冇乜建議先!

另外帶佢睇精神科,睇下冇得跟進! 如果佢而家已經睇緊醫生,有食藥但冇進展,會唔會試下轉第二個醫生或者睇中醫嗰邊,有冇諗過? 佢會唔會係躁鬱症? 如果確定係躁鬱症,處理上就比較麻煩!

佢宜家重有冇返工?

伯爵府

sugerlucy 發表於 20-8-11 17:31
點解唔用兩萬蚊請工人再離婚帶住小朋友走

我屋企有工人既,所以想放低錢自己一個生活下

伯爵府

wingyaumama 發表於 20-8-11 17:39
你搬返外家,咁小朋友呢?
高中的一個考DSE未?
如果你走咗,咪要兩個小朋友去處理?

我仔由中三開始好懂事,好多時都會開解佢daddy, 亦會分析事情,個女就唔多彩佢

伯爵府

wingyaumama 發表於 20-8-11 17:43
試下揾社工幫手,睇下有冇乜建議先!

另外帶佢睇精神科,睇下冇得跟進! 如果佢而家已經睇緊醫生,有食藥 ...

已經睇緊精神科,佢本身係專業人士唔洗返工都有收入,但自從生意失敗後就變得所有事都莫不關心

伯爵府

我本身份工人工唔錯,冇乜壓力,我諗我係家累,我對佢有厭惡果隻,我同99講,99話自己個仔性格有問題,唔會向別人方面諗

我直頭覺得呢段婚姻捆綁住我

伯爵府

點解忍到佢婚外情可能係被原生家庭影響,我媽媽响我8歲時跟佬走左,所以我明白小朋友係有幾需要媽媽,所以我忍住...而家諗下爸爸開始老啦,有d想返外家陪下佢,因為佢對我同姐姐既付出都好大,佢一直冇再婚當年一個人挨大我地兩姊妹,所以想陪下佢亦想逃避下

伯爵府

多謝大家比我呻下,我本身有返教會但唔想再同教會d姊妹分享呢件事,因為講得多人地唔厭我都厭啦...佢哋每次都好好會主動幫我祈禱求主比出路,但8年啦仍然係死胡同,唔見出路

男爵府

其實小朋友都咁大,有冇問下小朋友意見?你要解除呢個束縛,如果喺一個人既身上睇唔到將來,就同小朋友離開展開新生活

伯爵府

sugerlucy 發表於 20-8-11 19:03
其實小朋友都咁大,有冇問下小朋友意見?你要解除呢個束縛,如果喺一個人既身上睇唔到將來,就同小朋友離開 ...

商量過,個女想跟我但返學太遠,個仔成年人冇話跟邊個,佢話想住hall, 但佢真係好乖放棄住Hall留低陪daddy

男爵府

hugub 發表於 20-8-11 21:53
商量過,個女想跟我但返學太遠,個仔成年人冇話跟邊個,佢話想住hall, 但佢真係好乖放棄住Hall留低陪daddy ...

仔大女大好易話為,最緊要自己有勇氣去行出第一步,無謂因為佢一個而令你打後既人生都要比佢負面情緒牽扯,佢係愛理不理既話,你就要主動為自己打算,去對住一個有情緒病既人,自己情緒唔多唔少都會受影響,呢個我明

侯爵府

hugub 發表於 20-8-11 17:13
我同丈夫結婚21年,仔女已經大學及高中,佢响結婚頭10年已經試過2次長久既婚外情,所以婚外情對我來講唔係 ...

不如同佢睇多個精神科轉下藥

禁止訪問

伯爵府

mimi987 發表於 20-8-12 04:09
不如同佢睇多個精神科轉下藥

之前試過轉醫生佢嫌個醫生唔花時間聽佢講野,又話人地診所舊

黎緊9月Book左陳玉麟醫生,聽講呢個醫生好細心調藥一流,試下希望有幫助

大宅

回覆樓主:

佢過唔到呢關,希望有方法可以幫到佢

首頁

尾頁

跳至