自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

真系吾明d咁嘅人 呃小小錢又吾夠食過世 呃番黎嘅錢用都用得吾開心啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

up

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

@必理痛@ 發表於 20-8-12 08:30
真系吾明d咁嘅人 呃小小錢又吾夠食過世 呃番黎嘅錢用都用得吾開心啦

小數怕長計。況且你3800唔係細數

男爵府

切記, 所有網上買賣最好面交及收貨俾錢最安全.

333s    發表於 21-2-4 21:35

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

chingnc 發表於 20-8-12 07:51
同意。試過買2樣電器都伏。一次無啦啦無貨,過左送貨日,電話都無個。最後要等幾個月,仲要問呀媽借用。一 ...

我最近幫襯咗兩次,分別係煤氣熱水爐同煤氣煮食爐,不過係煤氣公司職員上嚟裝,又冇問題喎,買嘅時候唔係揀最平果間,揀4星以上,評語良好嘅店

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我係price買過一次抽濕機,係送貨上門時先收錢,DC fever未買過

子爵府

間吾中買一。二件電器。需要安裝更加要去大公司。去自己地區大公司買。佢哋會知大廈情況。安裝費有規定。有咩投訴都有人跟進。細公司冇仇報

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幫推

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

開電話都無用,轉另一個話咁易,其實電器點會係二手網買,全新都係咁話,自己小心d仲好,網上唔係樣樣野都買得

珍珠宮

玩具勳章

芷欣mama 發表於 20-8-12 10:02
我最近幫襯咗兩次,分別係煤氣熱水爐同煤氣煮食爐,不過係煤氣公司職員上嚟裝,又冇問題喎,買嘅時候唔係 ...

我揀個間親戚買過介紹,我平時多數去大舖。煤氣公司一定無問題啦。佢啲外判c full做左乜我都唔知啦,而家唔認係佢裝,真係搞笑

男爵府

@必理痛@ 發表於 20-8-11 23:48
上個月底在dcfever 二手買賣電器 見到有冷氣機全新平售 就pm個賣家 個賣家之後就wts 我傾 要我過住一半 ...

子爵府

@必理痛@ 發表於 20-8-11 23:48
上個月底在dcfever 二手買賣電器 見到有冷氣機全新平售 就pm個賣家 個賣家之後就wts 我傾 要我過住一半 ...

呃人真係好哀
支持你報警,希望你追得返

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

anita_yps 發表於 20-8-12 10:30
我係price買過一次抽濕機,係送貨上門時先收錢,DC fever未買過

x2!
放下自在

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

幫推! 希望推上報多d人知道,唔會有人再受騙

男爵府

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

facebook 仲多騙子呀!
一二百都呃!
1個100, 10個1000, 100 個就一萬。

民房

我在2021年1月31號 上午約10:00 上左一個叫dcfever.com 既網站
看中了一部價值$4000既Ps5
亦搵到該賣家既聯絡方法
Whatsapp :59858691
在10:08 我用WhatsApp 詢問該賣家
係咪$4000 賣PS5
對方話係
話如果榕樹灣碼頭你方便既話就面交
或者寄俾我順豐自取
叫我選擇
佢仲話或者俾住500訂 我寄完俾你收到貨後你再俾埋3500尾數我,我可以俾身份證你,大家都有個保障
之後我揀左順豐自取
地址係黃大仙豪苑順豐站
香港九龍黃大仙區黃大仙龍翔道110號豪苑地下29A舖
然後在31-1-2021 10:47 我第一次用轉數快過左$500訂金比佢 佢轉數快户口:91795756
我問佢幾時會寄出
佢話1-2-2021 上午11:00前
之後佢報稱因為呢$4000用黎交租
所以先會平賣
之後佢在10:45比左張ps5 訂單我睇
想我比多$1000訂金佢
當時我信左佢
所以在31-1-2021
11:02又過咗$1000比佢
轉數快户口:91795756
之後到1-2-2021 早上11:40
我問賣家寄出未
之後佢報稱$2500尾數急用
想我比埋先
當時我信左佢
所以在1-2-2021
11:46又過咗$2500比佢
轉數快户口:91795756
然後佢比左張寄單編號我
之後在14:07
同我講運費我幫你俾左$150
連的士錢可以300嘛?
然後我話我都想有個保障
如果我安全收到
到時過比你
佢唔肯 仲話錢佢已經交曬
依家身上得百幾蚊
佢仲承諾我2-2-2021 下午1:00後可取件 收到貨後亦唔需要再比任可費用
仲話會提前3個鐘左右發俾我
當時我信左佢 所以在1-2-2021
14:17又過咗$300比佢
轉數快户口:96864459
之後到16:30
佢報稱佢仲有第二部PS5價錢$3000 話如果我肯 就可以去加件
但我唔肯 我解釋話始終我而家末收到貨
之後佢格硬我話依家寄俾你 有誠意先
因為仲有成半個月先有糧,得反250蚊 成身家 仲話你fd5要既 你要
然後到左16:45 佢突然話到左我個區
然後比左一個得一半數字既驗證碼我
我不停叫佢比成個完整sms比我
佢唔肯 仲格硬話寄左比我先
我話唔要 我話如果我今次安全收咗
我先同你要 大家講個信字
之後佢話你今晚收到再叫我 我去寄俾你先,我依家差1500蚊俾家人,我俾成個提貨單你取貨 部機一半一半錢 就甘話大家都不要再改大家都好 我好真心
我話真係收到貨先再落實 就算你而家寄
唔代表我要
之後佢話你轉1500先 今晚你收到機 我再寄多部俾你,下轉就你收到再俾1500我 大家有來有往 我依家真係急
我話唔肯 一定要收到第一件貨先
佢話俾左你會彩我都傻
5:30前未俾人就俾人吊死都似
當時我信多佢一次 所以在1-2-2021
17:15又過咗$1500比佢
轉數快户口:91795960
之後我亦清楚講明我收哂兩部之後
大家就冇拖冇欠
之後佢話我依家俾提取碼你拿 你俾埋$1500尾數比我 我轉頭再寄多部俾你
之後我話你比左我驗證碼我先 我去到即埸收到貨我即過數
之後佢仲話比3分鐘我考慮
之後因為我當時又信多佢一次 所以在1-2-2021 17:23又過咗$1500比佢
之後仲話已經比左取件碼我
然後我17:30 我去到順豐 順豐職員話冇呢件貨 之後我話我而家懷疑係假
你再唔聽電話 我就去差館 快啲搞清楚成件事 然後佢再一次比左一個得一半數字既提件碼我 但提出條件係最後一部機900蚊 多一蚊都不用你再加
我話我連第一部都未收到 你再唔比我
我即刻報警
之後佢話大家好黎好去 900最後一次
我話我亦講過 最多要兩部 已經幫到你盡
我憑咩信你 你比我拎左第一部先
佢唔肯 仲話甘hod住先 真係最後一次交易俾錢 之後1蚊都不用再入比我
之後我問我比左第一部係咪隨時可以拎
然後佢話都俾人吹死
然後我叫佢比張身分證影比我
等我有個保障 之後佢在18:21 比左張身分證影我 我當時又再一次信佢
所以在1-2-2021 18:24又過咗$900比佢 轉數快户口:91795960
之後佢問我私人借1000
話今個月12號出糧俾反你1000我
如果我幫就即刻俾提取碼我
之後我話要你而家即刻比提取碼我
否則取消交易兼報警
之後佢話身份證都已經比左你
幫多次好黎好去
於是我又信多佢一次 所以在1-2-2021 18:39又過咗$1000比佢
之後佢就delete 所有對話
然後失蹤了
到左2-2-2021
我在16:24報警後再嘗試同佢交涉
我話如果你肯退返$9200比我
我就算數 亦會去銷案
之後佢再一次話可以約我當晚2100
在中環碼頭交收 但只會比兩件貨我
而且仲要我比多$1600佢
我即時拒絕 同佢講我而家決定要求退錢$9200唔同你交易
之後而家又再一次失蹤

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

sky520sky 發表於 21-2-4 20:54
我在2021年1月31號 上午約10:00 上左一個叫dcfever.com 既網站
看中了一部價值$4000既Ps5
亦搵到該賣家既 ...

你都幾好呃
過錢比佢過完一次又一次

你好細個?

子爵府

cecelc 發表於 21-2-4 21:07
你都幾好呃
過錢比佢過完一次又一次
唔怪得騙案每日都重覆發生

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

上次賣手袋又係話榕樹灣碼頭,又係咁上下情形,大家要小心。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

首頁

尾頁

跳至