自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

kitlinggloria 發表於 20-8-12 10:02
但事實上我地都食太多,又已經講左好多次.. 心態上就算可調節,咁生理上唔通真係迫自己食咁多 ...

都幾難攪,畢竟佢哋老一輩想法不容易改變,人變老就如返老頑童般

公爵府

2024勳章

newinewi 發表於 20-8-12 09:25
間屋係邊個唔係重點, 因為寫我名又點. 唔通趕佢走咩,

佢記呢D好上心架. 偷偷掉比佢發現無咗D野. 十年內會 ...

反正你掉唔掉佢都鬧你, 咁就偷偷地掉囉

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

慢慢得閒丟一件,唔多覺唯有係咁

侯爵府

kitlinggloria 發表於 20-8-12 10:02
但事實上我地都食太多,又已經講左好多次.. 心態上就算可調節,咁生理上唔通真係迫自己食咁多 ...

搵一次,食完扮好唔舒服,話其實好好味,你都想食多d,但真係年紀大咗,消化力無年青時咁好,食完成日唔舒服或肚痛,見佢地煮咁多又想食晒唔好浪費。等佢地自己出聲叫你唔好食咁多。

珍珠宮

apollosmile 發表於 20-8-12 09:57
老一輩父母,總會擔心自己仔女食唔飽,著唔暖,佢哋煮多啲,都係想你哋食多啲,我阿媽都會咁煮好多嘢,買 ...

雖然好明白。 我99都會買好多返來,自己只食少少,跟住話我地好唔食, 但我地又真係唔想食/唔喜歡食。咁就等到過期發毛就掉。

有時覺得佢地係滿足自己購買欲多過想買比我地

珍珠宮

smiletigger 發表於 20-8-12 10:51
搵一次,食完扮好唔舒服,話其實好好味,你都想食多d,但真係年紀大咗,消化力無年青時咁好,食完成日唔舒 ...

我個唔得,試過啦,話食咁少都話食唔晒,叫左你唔好出去食d嘜嘜嘜嘜。。。。又成日坐唔運動, 又成日打機。。。。下刪一千字。

自始之後,多左堅持啦食,一係倒,一係留比佢自己食幾餐,試過幾次之後就少左亂買咁多。

(當然你遷就佢要排佢又重蹈覆轍,我地又會重施故技 )

珍珠宮

當佢面前倒, 如果要keep佢自己食返。

試過,真心work!

珍珠宮

newinewi 發表於 20-8-12 08:12
除非我死咗, 如果唔係, 唔駛旨意揼我D嘢

好多雜物, 房都算, 眼不見為乾淨. 廳就好多. 每個櫃都收埋好多嘢. ...

同朋友-樣,最後要清理,因有吸血蝨子咬,要大清潔,後果咬全家還去隣居處

子爵府

okgoodla 發表於 20-8-12 09:14
我老公表哥60頭, 早早已經有呢個病! 家中物件多到無地方行! 完全係病態, 精神病嘅一種!
...

我朋友媽媽屋企都係咁,但佢兩姐妹都唔理佢阿媽

男爵府

好多雜物, 房都算, 眼不見為乾淨. 廳就好多. 每個櫃都收埋好多嘢. ...

同你一樣既苦惱,掉左佢又嬲,唔掉又阻住D位,間屋幾大又點,垃圾堆。
明明真係幾十幾廿年都唔用,唔明點解唔可以掉,又用唔著

真係掉佢野要等佢死先掉得

侯爵府

2024年龍年勳章

vincat 發表於 20-8-12 11:23
我朋友媽媽屋企都係咁,但佢兩姐妹都唔理佢阿媽

無得搞, 捉吾到佢去睇醫生! 一家人一齊受!

男爵府

薯圈 發表於 20-8-12 11:11

試過,真心work!

我試下,謝謝你!

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

小華子 發表於 20-8-12 08:48
其實無雜物先有好運行,我見我有個朋友舊居連走廊天同地都係雜物,真係要捐隧道咁行,我人生以黎真係未見過 ...

係!正所謂:財不入穢門。

伯爵府

2024勳章

我家太后

侯爵府

回覆樓主:

自己忍,4大長老都曾經講過呢番説話,唔敢郁佢哋啲雜物

男爵府

同住? 如果唔同就唔好理啦 如果同嘅唔係放你房都費事出聲啦 因為有啲人係病態㗎 就好似強迫症咁

子爵府

虎到金來勳章

老人家不在家時就扔一些, 問起時就話唔知道, 或者話爛左, 所以扔了

男爵府

spikenard 發表於 20-8-12 08:41
老人家:你有冇見過xx?
我:冇喎,你平時唔係擺嗰度咩?
老人家:搵過搵唔到!

高招
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

子爵府

我好過你少少,買咗野返黎自己一D都唔食,成日話買比我哋食,又話小朋友好瘦要食多D,真心係無所謂,但一次買好多食幾日都食唔晒,再加上無時無刻都提住你要食佢買嘅野,真係超煩囉! 好在平時唔係佢買餸+煮飯,如果唔係我哋一家都好大獲 ,一來整得好難食,二來份量可以一日食兩餐,食足3日,三來老公由細到大都唔鐘意食佢媽整嘅野,佢係識我後先知屋企老火湯+飯係咁好食

子爵府

薯圈 發表於 20-8-12 11:11

試過,真心work!

我地食兩餐後,我唔會再拎出黎食,要食佢出聲先整比佢食,唔食就keep雪櫃唔出聲由得佢,過多幾日就掉

首頁

尾頁

跳至