自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

以前我都覺得係家教問題, 但當有小朋友之後, 原來真係天生性格都有好大影響! 教已用心教, 盡力吧~
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

以前我都覺得係家教問題, 但當有小朋友之後, 原來真係天生性格都有好大影響! 教已用心教, 盡力吧~
放下自在

男爵府

我覺得家長言傳身教之餘,用對方法的話應該係可以影響到小朋友建立感恩之心的

子爵府

MM2H 發表於 20-8-12 13:50
認同,禮義廉恥應從家中身教,學校只是助力

老師嘅角色都好緊要,如果老師本身都唔識感恩,又點能夠教給學生呢?
家長和老師教的一樣,會事半功倍!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

習慣性

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

父母問題

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我從來冇怨父母偏心(有6兄弟姊妹),冇怨教育問題(成績係自己爭取),冇怨社會風氣(品行自幼培養),我唔係姓賴

男爵府

薯圈 發表於 20-8-12 14:04
個人認為睇你點教。

以前d人,窮人多,父母唔會無限滿足,孩子知道要爭取才能擁有,知道擁有不是必然, ...

別墅

isamlum 發表於 20-8-12 14:33
我從來冇怨父母偏心(有6兄弟姊妹),冇怨教育問題(成績係自己爭取),冇怨社會風氣(品行自幼培養),我唔係姓 ...

有d女仔冇拖拍都怨父母窮,搞到男仔唔追佢。(emoji)

大宅

回覆樓主:

供書教學係應份有咪問題?唔係認同唔感恩係正路,但係連現代生活基本指數都提供唔到生下一代出嚟做咩啊

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

其實家教重要,但有時小朋友性格都有影響,我仔就係咁,永不滿足感恩,全地球都好似欠左佢咁。唉,都吾知可以點。
.........................................

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

AliceChanStella 發表於 20-8-12 14:15
唔係父母的問題係社會的問題。好多朋伴同高登連登都有年輕人貼文呻同篤駡無錢無樓就唔好生佢,對父母好似 ...

從小無教價值觀道德觀,唔係父母問題?
乜都係社會錯,哈哈哈哈哈!
好大原因係父母都係同類人啦!怨咩?

珍珠宮

回覆樓主:

去貧窮山區一,佢慢慢會體驗到什麼叫做幸福不是必然的。

別墅

lovestarry001 發表於 20-8-12 14:48
其實家教重要,但有時小朋友性格都有影響,我仔就係咁,永不滿足感恩,全地球都好似欠左佢咁。唉,都吾知可 ...

same here

水晶宮

回覆樓主:

呢一代富養,好多野輕易得到,只舉例子開冷氣,已經父母頂唔順要開,以前邊有日開夜開

用戶要求終止服務

melisa 發表於 20-8-12 13:47
出生太平盛世,擁有太多
只會覺得不夠,又怎會懂感恩

認同!!太易得到~唔識感恩
i'm back!!

民房

薯圈 發表於 20-8-12 14:04
個人認為睇你點教。

以前d人,窮人多,父母唔會無限滿足,孩子知道要爭取才能擁有,知道擁有不是必然, ...

其實無論有錢無錢、呢啲真喺父母教出嚟

自己所見嘅喺窮人家庭每日工作生活已經竭盡全力,每日翻到屋企只會充滿怨氣重複抱怨工作見到嘅人事,充滿怨氣咁怨老公老婆怨自己仔女唔生性,不停咁怨,就算偶爾心情好同細路講下大道理,但喺生活大部分時間都喺自己日做夜做又無辦法向上游,然後要子女向上游,但子女活喺負能量入面又點會聽話,佢地唔知道自己而家所得有幾多幾難,又點會知道自己應該要有幾努力?

有錢嘅孩子物質生活豐富,受到良好教育,自己所見嘅喺佢地其實都識諗,反而佢地會更加知道物質好嘅生活,教育同品德嘅重要性,都會識得讀書,但喺佢地會更為自私,唔會經常諗報答屋企人,改善屋企環境,佢地有動力上進,但喺動機唔喺為咗對屋企好,而喺為咗自己。

利申:我喺新一代嘅小朋友

子爵府

薯圈 發表於 20-8-12 14:12
好同意你講法。

話無錢唔好生仔個d理論,而家正正就係小孩物質太多,只講權利,忽視義務,亦不知什麼是缺 ...

已刪除用户

回覆樓主:

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

天生性格絕對有關係,後天管教亦有很大影響。如果家有兩小孩以上就好易理解了。除了管教,身教我覺得更重要,如果永遠得把口,但父母自己做又另一套,又如何令小孩順服呢?

首頁
12345...7

尾頁

跳至