自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

rainlamrainlam 發表於 20-8-12 23:20
請問mri是什麼?

磁力共振

男爵府

eddng 發表於 20-8-12 23:04
我以為無得醫
原來真係可以好番
我都有番希望

你睇左骨醫先,再加針灸,盡量濕毒發野避開如糯米,牛,飲下土茯苓,牛大力湯。當時真係痛不欲生,但有曙光的,放心,多休息。

大宅

一隻鴨鴨 發表於 20-8-12 16:45
可以睇中醫做手法治療,有興趣就pm你!

分享下,我自己之前一直都頸痛咗半年有多, 又唔想畀咁多錢睇物理治療…… 之後同事介紹咗我去一個中醫骨科做手法復位( 間嘢真係好 簡陋, 好細間) , 去到要連去三日…… 做完三日之後,好咗八成…… 當然 未斷尾, 佢叫我之後一個月去覆診一次, 不過我因為疫情所以我未再去!

大宅

venne 發表於 20-8-12 23:38
分享下,我自己之前一直都頸痛咗半年有多, 又唔想畀咁多錢睇物理治療…… 之後同事介紹咗我去一個中醫骨 ...

呢幾年睇醫生我都用左好多錢
可以介紹你個醫師俾我嗎?

侯爵府

eddng 發表於 20-8-12 22:57
係咪頸椎牽引器?
長期用真的有幫助?

是充氣式頸椎牽引器, 手動調節充氣度, 比較安全, 可以一試
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

大宅

回覆 eddng 的帖子

個醫生叫黃彥衡, 係柴灣。 你岩先PM我問詳情。

大宅

請問你係照勁部既Mri定頭連頸?我3年半前照腦掃描,照左冇野,期間成日頭暈頭痛,最近嚴重左,我都唔知睇咩醫生照咩好,我條頸都成日梗同痛

大宅

gigiwu1982 發表於 20-8-29 12:45
請問你係照勁部既Mri定頭連頸?我3年半前照腦掃描,照左冇野,期間成日頭暈頭痛,最近嚴重左,我都唔知睇咩 ...

我同你一樣,我衰D仲有耳鳴添

大宅

cally_yu 發表於 20-8-31 12:36
我同你一樣,我衰D仲有耳鳴添

我都有耳鳴架,不過唔多,所以最初以為耳仔問題攪到頭暈,但睇左耳鼻喉科話冇野

大宅

我針灸好返八九成
初初頭頸頭同手腳卑係食止痛藥都都冇用,個期就一星期針三次 ,之後慢慢變一星期一次,再之後就一個月一次,根住見冇痛就一年冇針,最近開始又痛就keep 返一星期一次

禁止訪問

子爵府

eddng 發表於 20-8-12 23:13
我近排就係低頭更加暈

去試吓物理治療先,拉吓頸 ,我每次拉頸,都會瞓著,好舒服,拉鬆返d 肌肉,同埋試吓戴頸cool

真係試吓物理治療先,加中医針灸,唔好咁快諗做手術

大宅

bybewong 發表於 20-9-2 00:16
地址可以pm?thx

Ok

男爵府

回覆 eddng 的帖子

請教下你點發現架?
我又係手痺..但照xray話應該無事...叫我做物理治療..搞成半年..我都唔覺得有進展...

翡翠宮

ricky22 發表於 20-8-12 23:01
早幾年我老公試過,停工3個月,坐係到瞓又痛,瞓低瞓仲痛,瘦了一個碼。其間,睇西醫食止痛,鬆筋和消炎藥 ...

陰公豬

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

細姐姐 發表於 20-9-2 08:39
去試吓物理治療先,拉吓頸 ,我每次拉頸,都會瞓著,好舒服,拉鬆返d 肌肉,同埋試吓戴頸cool

真係試吓物 ...

約10年前經常頸痛頭痛,有時仲頭暈,照完X光話頸椎骨第4節退化,有可能壓住D神經線,我排政府醫院1年內做過2個療程嘅物理治療,拉頸都有少許幫助減少痛楚,之後隔個幾月又痛,再睇醫生,要求排期再做第3次物理治療,應診時物理治療D護士面色唔多好,話可能物理治療唔適合我喎!之後3次療程後我冇再做,私家脊醫睇過2次,又貴亦唔覺有用,而家長食止痛藥減痛就算,年紀大咗無辦法。

子爵府

venne 發表於 20-8-12 23:38
分享下,我自己之前一直都頸痛咗半年有多, 又唔想畀咁多錢睇物理治療…… 之後同事介紹咗我去一個中醫骨 ...

請問可以俾資料我嗎?

子爵府

makm 發表於 20-9-2 10:43
約10年前經常頸痛頭痛,有時仲頭暈,照完X光話頸椎骨第4節退化,有可能壓住D神經線,我排政府醫院1年內做過2個 ...

你係好嚴重
我冇咁嚴重,未有手痺,只係勞損,我物理治療,嚴重時,隔日做,睇私家,連續做两三星期,又戴頸cool, 就改善好多
我好鍾意拉頸,拉鬆吓條頸,肌肉鬆返,好舒服

男爵府

一隻鴨鴨 發表於 20-8-12 16:45
可以睇中醫做手法治療,銅鑼灣區,有興趣就pm你!

有興趣, 麻煩你比資料我. 謝謝~

首頁

尾頁

跳至