自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

jui 發表於 20-8-13 09:17
急凍=硬肉、 需要解凍
雪藏=軟肉、不用解凍

i think they are the same.

用戶要求終止服務

一樣
i'm back!!

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

上校車 發表於 20-8-13 09:26
急凍同雪藏唔係同一樣野嗎 ? 冰鮮就係另一樣野

水晶宮

畀面勳章

我一直認為係同一樣嘢。放冰格丶雪到硬晒要解凍

就咁放雪櫃丶唔駛解凍嘅,才是冰鮮肉

侯爵府

jui 發表於 20-8-13 09:27
我屋企係咁分好年、唔想改

下?你屋企咁分,你唔想改就代表啱?咁唔啱嘅野你答錯左人,會唔會咁係咁好?你答人時係用肯定的答案答人喎。

珍珠宮

回覆樓主:

兩隻字眼唔同
幸福肥師奶

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

上校車 發表於 20-8-13 09:26
急凍同雪藏唔係同一樣野嗎 ? 冰鮮就係另一樣野

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

澳門媽媽 發表於 20-8-13 14:12
下?你屋企咁分,你唔想改就代表啱?咁唔啱嘅野你答錯左人,會唔會咁係咁好?你答人時係用肯定的答案答人 ...

佢話唔想改 ,呢D咁嘅人, 應該連個「錯」字都唔識寫
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

急凍=雪藏 frozen meat,可以放冰格幾個月.

冰鮮肉chilled meat, 屠宰完,肉保持在0-4度之間,約4日後過期,包裝有出產日及expiry date

大宅

Jasmine-4711 發表於 20-8-13 14:50

冰鮮肉chilled meat, 屠宰完,肉保持在0-4度之間,約4日後過期,包 ...

係呀, 所以chilled左嘅肉會貴過frozen。肉質當然chilled 嘅好啦。

wcpcelia    發表於 20-8-14 11:34
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

Jasmine-4711 發表於 20-8-13 14:50

冰鮮肉chilled meat, 屠宰完,肉保持在0-4度之間,約4日後過期,包 ...

有次星期日買冰鮮牛扒(仲有3天到期),因為我預儲存一星期內食,個阿姐話可以返去冰格雪藏遲D食,但原來唔得,煮完肉味係有d變壞咁

伯爵府

2024勳章

SaSally 發表於 20-8-12 22:39
成日聽人講急凍肉、雪藏肉,兩者有什麼分別?

急凍同雪藏係一樣

大宅

kerotan 發表於 20-8-13 12:03
我認為雪藏 泛指放冰格的
而急凍, 是食物的冷凍處理方法, 由活鮮劏殺,分割,包裝後急速冷凍以保存營養的 ...

正確

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SimYee_FB 發表於 20-8-13 12:18
雪藏雞翼唔解凍點食.

屋企慣左, 唔想改
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

capricornbb 發表於 20-8-13 15:46
有次星期日買冰鮮牛扒(仲有3天到期),因為我預儲存一星期內食,個阿姐話可以返去冰格雪藏遲D食,但原來 ...

要睇標籤,一般冰鮮的確可以入冰櫃儲存,但超市好多包好放肉櫃嘅,其實都係解凍後放出嚟賣,已冰過,冰過解凍就唔可以再冰

呢類的話,個標籤會有註明"previously frozen",你下次留意吓,我發覺d阿姐經常撈亂

水晶宮

MM2H 發表於 20-8-13 16:54
要睇標籤,一般冰鮮的確可以入冰櫃儲存,但超市好多包好放肉櫃嘅,其實都係解凍後放出嚟賣,已冰過,冰過 ...

原來係咁,謝謝您

因為佢個counter係一批冰鮮「澳洲安格斯穀飼牛」,佢話切肉後即冷凍「0至4度」,係新鮮飛機貨,我見d肉望落幾靚,幾鮮紅色,所以我信佢咋

翡翠宮

capricornbb 發表於 20-8-13 17:00
原來係咁,謝謝您

因為佢個counter係一批冰鮮「澳洲安格斯穀飼牛」,佢話切肉後即冷凍「0至4度」,係新 ...

係咪真空包裝? 如果唔係,阿姐根本唔知自己講緊咩

水晶宮

MM2H 發表於 20-8-13 17:28
係咪真空包裝? 如果唔係,阿姐根本唔知自己講緊咩

唔係,係普通放肉類塑膠碟+保鮮紙

翡翠宮

capricornbb 發表於 20-8-13 17:30
唔係,係普通放肉類塑膠碟+保鮮紙

阿姐真係有點亂嚟,食品安全啊,係澳洲宰後直切肉,一定要真空處理先可能上飛機,如一大舊到港再切,軟體肉難處理,亦唔會做到切時維持係0~4度,所以一般指標嚟講,就咁發泡膠碟+保鮮紙,9成都係曾經冷藏

超市另外有d入口牛扒,真空包有埋品牌放凍櫃,就會註明chilled/冰鮮

水晶宮

capricornbb 發表於 20-8-13 15:46
有次星期日買冰鮮牛扒(仲有3天到期),因為我預儲存一星期內食,個阿姐話可以返去冰格雪藏遲D食,但原來 ...

但上次跟朋友去凍肉舖請成批冰鮮牛扒, 我以為要即食, 訂果個話擺冰格可以耐d, 咁我第二日食, 都幾靚塊牛 扒 另一塊我一個星期後食, 質素一樣。

首頁

尾頁

跳至