母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

餵左人奶三個月,一路都好艱難,好唔容易解決咗餵哺姿勢,上奶嘅問題,依家又有新問題,之前BB便便一直好正常,有時一日兩次,有時一日一次,但係呢排連續6日冇便便,好擔心,唔知係唔係奶有問題,但係飲食又冇乜變,同之前一樣,點解會咁?好無助,尿片又好多,都有放屁,就係冇便便,應唔應該去見醫生呢?

複式洋房

其實每個bb唔同,有d吸收得好好,而有便便個d唔係唔吸收,係將多餘的排放返出黎。
不過如果吾想餵人奶既 甘選隻似人奶嫁喇 容易接受d
我比我b補果隻 淡口又易吸收 so far 便便又靚

別墅

回覆 manyi0921 的帖子

其實我都好似樓主咁 種種原因放棄左全人奶 之後我b 食奶粉 覺得人奶同奶粉 BB 既便便係有d 唔同 人奶少d 便便同稀d 試過好多隻奶粉先揀岩隻似人奶 便便又去得好既奶粉 不過比一般奶粉貴少少 但無計 你果隻係邊隻?我b 食緊皇x美x

大宅

回覆 manyi0921 的帖子

餵人奶嘅BB大便次數係會少過餵奶粉,不過連續6日冇大便又真係唔係好正常,會唔會係唔够飽呀,我果陣都係唔够奶,一半人奶一半奶粉,同意揀隻味道比較淡同埋接近母乳,等佢比較容易接受,我b 都係食呢隻。

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

zhongyanff 發表於 20-8-13 01:21
餵左人奶三個月,一路都好艱難,好唔容易解決咗餵哺姿勢,上奶嘅問題,依家又有新問題,之前BB便便一直好正 ...

恭喜你
全人奶 bb 吸收得好先會少便便
會好稀或者無渣
幾日先有一次便便
證明你既人奶養份 bb 吸收曬

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

餵人奶可以日日有便便,亦可以幾日都冇便便,因為人奶本身好吸收,未必有咁多額外嘢排出,係正常架

我阿二全人奶,試過5日冇便便,當時嚇死,不過到佢便便時又唔係痾硬便便,只係隔咁多日啲便便臭啲,問過健康院姑娘話正常 阿三最初都係全人奶,坐月之後就兩至三日先一次便便

妳可以每日沖完涼抹乾身之後同佢全身按摩,按埋肚仔,等佢條腸郁多啲

別墅

zhongyanff 發表於 20-8-13 01:21
餵左人奶三個月,一路都好艱難,好唔容易解決咗餵哺姿勢,上奶嘅問題,依家又有新問題,之前BB便便一直好正 ...

我囡就嚟三個月大時都試過6日無便便,去私家醫院唔收,因為BB太細,叫我哋去公立。中途返屋企食飯,BB就便便咗,顏色份量質地都正常,唔使去醫院。後來上網做多啲功課先知,因為我慢慢追到全人奶,俾BB吸收晒,所以比起飲奶粉時仲少咗便便。

複式洋房

goldenpineapple 發表於 20-8-14 16:12
我囡就嚟三個月大時都試過6日無便便,去私家醫院唔收,因為BB太細,叫我哋去公立。中途返屋企食飯,BB就便 ...

唔該晒你呀,我個BB都係就嚟三個月大,可能有一個轉變過程

複式洋房

親親小孩子 發表於 20-8-14 13:21
餵人奶可以日日有便便,亦可以幾日都冇便便,因為人奶本身好吸收,未必有咁多額外嘢排出,係正常架

我阿二 ...

好,唔該晒你咁用心答我問題

複式洋房

NemoDory 發表於 20-8-14 13:09
恭喜你
全人奶 bb 吸收得好先會少便便
會好稀或者無渣

希望真係咁啦,唔該晒你呀

珍珠宮

全人奶bb係會有時幾日無便便㗎
只要bb精神良好就無問題~
堅持住埋身餵人奶,埋身餵對bb係最好!加油!

子爵府

zhongyanff 發表於 20-8-15 00:06
希望真係咁啦,唔該晒你呀
阿女早產瞓箱
我未上奶時
係育嬰房飲醫院既水奶
出院後先可以全人奶
開頭幾日都多便便
之後唔再日日有
婆婆重笑住話阿女同我慳片片

別墅

呢個問題好常見 可以加D 康寶庫益生菌係奶到 咁就去到便便 我見其他媽媽都係咁做

子爵府

pizza_m56 發表於 20-8-18 16:36
呢個問題好常見 可以加D 康寶庫益生菌係奶到 咁就去到便便 我見其他媽媽都係咁做 ...
你係咪入錯版?
你想賣廣告?
樓主埋身餵全人奶
點樣加益生菌落去?
可唔可以教下我呢?

子爵府

pizza_m56 發表於 20-8-18 16:36
呢個問題好常見 可以加D 康寶庫益生菌係奶到 咁就去到便便 我見其他媽媽都係咁做 ...
可能你會提議用奶樽開水餵

複式洋房

按摩肚仔

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊